Ontdek en beleef Cultuurhuis Garenspinnerij

0
3926

Welkom in Cultuurhuis Garenspinnerij, verzamelplaats voor cultuurliefhebbers in Gouda. Hier volg je cursussen, workshops en bezoek je voorstellingen en optredens. Vaste bewoners zijn Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, Kunstpuntgouda, StudioGonz, KrossOver en Netwerk Amateurkunst. Het Cultuurhuis verhuurt daarnaast zalen, studio’s en lokalen aan creatieven en heeft een winkel met kunstenaarsbenodigdheden. Cultuurhuis Garenspinnerij: ruimte voor cultuur in een inspirerende omgeving.

Er is een plek in Gouda waar jong en oud elkaar ontmoeten om samen te genieten van muziek, gezelligheid en een gemoedelijke sfeer. Sinds 2006 is StudioGonz gevestigd in het Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfsingel. Een team van vrijwilligers houd dit bijzondere café en poppodium vol enthousiasme draaiende. En omdat dit allemaal zonder winstoogmerk is blijft het betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.

Wat is StudioGonz?

StudioGonz is een sociëteit en onafhankelijke stichting in Gouda die draaiend wordt gehouden door vrijwilligers. Ze heeft geen commerciële doeleinden en werkt zonder winstoogmerk. StudioGonz us een opstappodium voor beginnende bands. Verder zijn er vaak creatieve activiteiten zoals jamsessies, thema avonden, spellenmiddagen en uiteraard optredens van (regionale) bands, singer-songwriters en o.a. DJ’s. Daarnaast wilt StudioGonz een gezellige plek zijn waar je kan feesten met vrienden, nieuwe mensen kan leren kennen en waar iedereen welkom is. Door de onafhankelijkheid kan StudioGonz haar eigen gang blijven gaan. Ze wordt gesteund door donateurs die de naam StudioGonzer dragen. Als StudioGonzer betaal je 20 euro per jaar. Daarmee krijg je korting op entreeprijzen, toegang tot sommige besloten feesten en kan je zelf feesten organiseren. De minimum leeftijd die StudioGonz hanteert is 14 jaar. Af en toe wordt er een 18- event georganiseerd, maar dan blijft de tap (uiteraard) gesloten.

Geschiedenis

Stichting Sociëteit De Gonz heeft haar naam te danken aan de katholieke organisatie voor jongerenactiviteiten KJMV (Katholieke Jongeren Middenstand Vereniging) / Aloysius Gonzaga. De naam Aloysius Gonzaga verwijst naar de beschermheilige van de schooljeugd, die leefde van 9 maart 1568 tot 21 juni 1591. In 1970, werd met trots gemeld dat de jeugdbeweging Aloysius De Gonzaga vijftig jaar bestond, wat betekent dat de oprichtingsdatum in 1920 valt. In datzelfde jaar (1970) kreeg de sociëteit de kortere naam De Gonz. Na verloop van tijd heeft de Gonz de religieuze achtergrond losgelaten en is zich gaan richten op de ‘alternatieve muziek’ in en rond Gouda. Ondertussen werd het pand een gewilde locatie voor de gemeente Gouda, en moest er nagedacht worden over een verhuizing. Slechte isolatie van de vroegere schoolmeesterwoning naast de Jeruzalemkapel speelde hier ook een belangrijke rol in. Een jarenlange zoektocht naar een andere locatie begon. In 2006 kon uiteindelijk de nieuwe huisvesting in De Garenspinnerij worden betrokken, geheel op maat gemaakt, en groter dan De Gonz ooit was! In september 2011 is De Gonz een naamsverandering aangegaan, en zo heten we vanaf 17-09-2011 sinds ons “Oud en Nieuw weekend”: StudioGonz. Met de naamsverandering wilt StudioGonz onder andere een breder publiek aantrekken en een veelzijdige programmering. StudioGonz is nu een van de onafhankelijke bewoners van het Cultuurhuis De Garenspinnerij!

‘Ruimte voor cultuur in een inspirerende omgeving.’

Programmering

Eén van de kenmerken van StudioGonz is de veelzijdigheid in de programmering. Er wordt voor gestreefd om zoveel mogelijk beginnende artiesten te laten optreden. Op deze manier krijgen zij ook een kans om ervaring op te doen met optredens. Ondanks er veelal beginnende artiesten staan, treden er ook bekendere artiesten op. Een paar artiesten die eerder bij ons hebben gestaan: Chris Chameleon, Eisenfunk en Steeler (Led Zeppelin Tribute). Naast de regulieren avonden zijn er ook terugkerende (thema) avonden. Eén van de vele terugkerende avonden zijn de Gouda Tribute Nights, gepresenteerd door Alex van Holstein. Tijdens deze avonden wordt het werk van artiesten zoals Michael Jackson, The Beatles, Abba en Doe Maar geëerd. Er treden vooral lokale muzikanten op die hun eigen draai geven aan deze muziek.

Een tweede regelmatig terugkerende avond is de Karaoke avond. Bezoekers hebben de gelegenheid zelf nummers uit te kiezen die zij willen zingen. De database is zeer groot, dus er staan vele liedjes in, van oud tot nieuw! Daarnaast zijn er ook thema avonden, zoals recentelijk Halloween. In het weekend van 29 oktober t/m 1 november heeft het Halloween weekend plaatsgevonden. Op donderdag zijn we open gegaan met het donderdag donderslag café. Vrijdag stonden er twee lokale rock bands die een leuke draai aan het thema gaven. Deze avond werd afgesloten met een lokale DJ die de sfeer er goed in wist te houden. Zaterdag was er Raveyard (Hell Hole 2.0), een drum ’n bass avond met DJ’s uit Nederland én België. Het weekend werd afgesloten met het filmcafé, tijdens dit filmcafé werd er een horror film gedraaid. Eén keer in de vier weken is er een spellenmiddag op zondag middag. Tijdens deze middag kan je spelletjes spelen, een paar voorbeelbelden zijn Kolonisten van Catan, Magic en Pandemic.

Feest, verjaardag of verhuur?

Je verjaardag vieren bij StudioGonz? Een eigen feest organiseren? Oefenen met je band met als oefenruimte het podium? Er is veel mogelijk bij in StudoGonz! Een eigen feest organiseren, een eigen band op laten treden, je kan het zo gek maken als je zelf wilt, en zo lang iedereen gewoon welkom is, ontvang je (een deel van) de opbrengsten van de kaartverkoop! StudioGonz is er voor iedereen, een plek waar je jezelf kan zijn en een leuke avond uit kan hebben. Leuke ideeën, toffe bands, het mag allemaal! Uiteraard mag het ook een theatergroep zijn, of een dansvoorstelling, of iets anders, zolang het maar leuk is!

‘Met theaterspelen leer je je fantasie te gebruiken…’

Medewerker bij StudioGonz

Als medewerker bij StudioGonz ben je de motor die de organisatie draaiende houd. Met z’n allen willen we de bezoekers een super toffe avond bezorgen. Als je bent ingeroosterd ben je een uur voor openingstijd aanwezig zodat je kan helpen bij de voorbereidingen, wat onder andere inhoud dat de bar wordt schoongemaakt, de glazen worden afgewassen en neergezet en nog meer nuttige bezigheden om StudioGonz mooi te maken voor de opening! Er zijn uiteenlopende functies, de meest voor de hand liggende zijn natuurlijk de avonddiensten, waarbij je afwisselend bij de entree, bar en zaal wordt ingezet. Andere medewerkersfuncties zijn er ook, zoals: programmering, de medewerkers-commissie en PR. Daarnaast zijn er ook een aantal specifieke functies zoals het bedienen van de techniek, het bijhouden van de website, het beheren van het pand, enzovoorts. Als medewerker bij StudioGonz zijn er natuurlijk een aantal voordelen! Door het uitgebreide scala aan functies kan je in StudioGonz bepaalde vaardigheden leren die goed op je CV staan. Denk aan zitting in het bestuur, medewerker lichttechniek, medewerker geluidstechniek, medewerker horeca en meer.

Buiten dit alles betekent medewerker zijn van StudioGonz ook vooral een hecht en gezellig team, met de meest uiteenlopende mensen die dag en nacht voor elkaar klaarstaan. Afterparty’s, medewerkersuitjes, altijd tijd voor een praatje, op een leuke manier leren en ontdekken, en er samen een hele gezellige tijd van maken! Als medewerker van StudioGonz ben je samen met het hele team de trotse bezitter van een heel mooi poppodium! StudioGonz! Van jouw, voor jou, door jou!

H5H

H5H Entertainment – bewoner van Cultuurhuis Garenspinnerij – verzorgt in samenwerking met Dyvents Theater Producties een muzikaal top event tijdens de 60e editie van Gouda bij Kaarslicht. Ondernemers Michiel Bunnik en Dyon Lutter hebben The Voice Of Holland winnaar O’G3NE en Berget Lewis uitgenodigd voor een spetterend optreden op de markt in Gouda. Met hun optredens verwachten de ondernemers dat het marktprogramma van Gouda bij Kaarslicht swingend wordt afgesloten. Bunnik en Lutter maken met dit evenement een start om nog meer entertainment naar de stad te krijgen. Er is veel te doen in Gouda. Ook organiseert H5H Entertainment de kerstmarkt ‘Winter Wonderland Gouda’ op het Lombokterrein aan het Stationsplein. Deze wordt gehouden van 10 tot en met 13 december. Ook hier vinden spectaculaire optredens plaats van onder andere Bertha en Ben Littlewood. Beide artiesten zijn net als O’G3NE deelnemer geweest bij een televisieprogramma. De kerstmarkt wordt zoveel mogelijk samen met Goudse ondernemers georganiseerd. De optredens van O’G3NE en Berget Lewis vinden plaats op 11 december op de Markt in Gouda van 20.45 uur tot 21.45 uur.

Zin in theater? Leer, speel, dans, zing en kom naar het Jeugdtheaterhuis!

Wil jij toneelspelen, zingen of dansen? Of wil je het allemaal? Dat kan bij het Jeugdtheaterhuis! Je kunt lessen volgen in Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfsingel 34 in Gouda. Deze lessen worden gegeven door professionele docenten. Gedurende het jaar biedt het Jeugdtheaterhuis verschillende korte en lange(re) cursussen aan op het gebied van theater en musical. En regelmatig zijn er ook gratis open lessen, waarbij je kunt langskomen en natuurlijk ook lekker meedoen. In Gouda kun je op zaterdag 16 januari 2016 meedoen aan de open lessen voor de lesactiviteiten tot 12 jaar.

Lessen voor kinderen tot 12 jaar
Met theaterspelen leer je je fantasie gebruiken en in je fantasie kan écht alles. Je mag de gekste verhalen bedenken en ze nog vertellen ook! Je ontdekt kanten van jezelf waarvan je niet had gedacht dat je ze had. Misschien kun je wel prachtig zingen of heel erg goed dansen terwijl je dat helemaal niet wist. Tijdens de lessen ben je bent altijd in een groep aan het werken. Zo leer je nieuwe vrienden kennen! En krijg je meer zelfvertrouwen. Maar het belangrijkste is: je bent kunst aan het maken, en met kunst maak je de wereld gewoon een beetje mooier. En heel misschien word je wel beroemd! Maar… we kunnen niks beloven natuurlijk.

Lessen voor jongeren vanaf 12 jaar
Wil jij acteren, zingen en dansen? Bij het Jeugdtheaterhuis kun je dat gelijk professioneel aanpakken! Door aan theater te doen, leer je goed met je stem en je lichaam om te gaan. Ook leer je hoe het is om voor een groep te spelen, of op een podium te staan. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen. Maar het leukste aan theater is toch dat je jouw eigen ideeën kunt omzetten in kunst. In de verschillende lessen die het Jeugdtheaterhuis aanbiedt, krijg je de mogelijkheid om je talenten optimaal te ontwikkelen en maak je kennis met alle aspecten van toneelspelen, zingen en dansen. Hierdoor heb je een prima voorbereiding als je een kunstvakopleiding wilt gaan volgen, zoals veel oud-leerlingen je al voorgingen. Maar dit hoeft natuurlijk niet, bij het Jeugdtheaterhuis is er genoeg te doen en zijn er voldoende mogelijkheden om door te groeien!

KUNSTPUNTGOUDA

Wat is jouw passie? Ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent. Wat onderscheid jou van anderen en wat deel je je juist samen? Kortom: ontdek jouw passie. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Bij Kunstpuntgouda kun je met de hele familie of met school terecht voor cursussen en workshops op het gebied van beeldende kunst, dans, media, muziek en theater. Professionele en gedreven musici, theatermakers, dansers en kunstenaars geven de lessen en delen hun kennis met cursisten en bezoekers. Ze hebben oog voor beginners maar ook voor talent. Ben je van plan om een vakopleiding te volgen aan een Kunstacademie, Conservatorium of Dansopleiding? Werk dan samen met de docent toe naar jouw toelating. Kunstpuntgouda is gehuisvest in Cultuurhuis Garenspinnerij. Dit is de ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers in Gouda. De locatie is speciaal ingericht om geïnspireerd te raken en kunst te beleven. We hebben ook een winkel met kunstenaarsbenodigdheden om materiaal aan te schaffen, speciaal voor jouw cursus. Na de kerst gaan in januari de nieuwe cursussen van start, waaronder: fotografie, keramiek, dj-en, gamedesign, peuterdans, tekenen- en schilderen, 3D tekenen,

Kunstpuntgouda binnen het onderwijs
Kunstpuntgouda is specialist in kunsteducatie, ook binnen het onderwijs. Docenten kunnen bij ons terecht voor workshops (op maat) op school of op locatie. Voor leerlingen maar ook voor docenten(teams). Ook kun je ons inzetten tijdens projecten. Kunst brengt klein en groot met elkaar in gesprek en stimuleert leerlingen om creatieve oplossingen voor problemen te vinden. Naast functioneel zijn de workshops leuk: wij geloven in leren spelen en spelenderwijs leren. We werken samen met de Brede School en geven regelmatig CKV lessen voor het Voortgezet Onderwijs.

Proeflessen
Iedereen kan een gratis proefles volgen. We vinden het fijn als je van tevoren aan ons doorgeeft dat je mee wilt doen. Op die manier is er plek en kun je in alle rust kennis maken met de docent.

Cultuurhuis Garenspinnerij
Turfsingel 34 A, Gouda
T. 0182-527238
www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl
www.kunstpuntgouda.nl
www.jeugdtheaterhuis.nl