Wanneer…

0
3387

…was de laatste keer dat jij iets voor het eerst deed?

Altijd blijven leren; een belangrijke motivatie in mijn leven. Zo ben ik na 12 jaar ondernemerschap nu fulltime in loondienst in een geweldige baan. Ik ontdek elke dag nieuwe dingen, ontmoet bijzondere mensen, ontwikkel ideeën, kom op plaatsen waar ik nooit was en leer dat ik elke dag een beetje meer weet en kan. Blijven leren houdt me jong, nieuwsgierig, scherp en gedreven. Ik leer van anderen, maar ook van mezelf. Door me bewust te zijn van mijn gevoelens, weet ik wat wel en niet bij me past. Door te luisteren naar mijn emoties, ontdek ik mijn drijfveren, behoeften en wensen. Ze geven me signalen. Ik hoef er niet in te verdwijnen, maar kan onderzoeken wat ze me te vertellen hebben zodat ik leer over mezelf en ervoor zorg dat mijn leven bij mij past. Leren is leven.

Ook van anderen leer ik veel; iedereen is anders. Dat weet ik wel, maar door samen te werken ervaar ik dat iedereen zijn eigen set spelregels heeft. Eigen gedachten en gevoelens. Dat te ontdekken, te bespreken en samen te zoeken naar de juiste weg vind ik een prachtig proces. Samenwerken, samen leren, samen leven. Wrijving, spanningen, conflicten horen daar bij, ze hebben een functie en bieden de mogelijkheid om samen weer een stap verder te komen.

Ik wil een paar belangrijke zelfgeleerde lessen met je delen. Misschien leer jij er ook weer van:

1. Het is aan mij
Dit ben ik en dit is mijn leven. En daar zal ik het mee moeten doen. Er is geen alternatief, ik kan jaloers zijn op anderen wat ik wil, maar het helpt niet. Ik ben ik. Dat echt te accepteren, zorgde ervoor dat ik mijn talenten ging gebruiken, mijn leven ging matchen met wie ik werkelijk ben en me bij elke keuze afvraag: word ik hier blij of beter van? Mijn leven is mijn verantwoordelijkheid; ik ben de enige die aan het stuur zit.

2. Doe waar je energie van krijgt
Te lang heb ik dingen gedaan waarvan ik dacht dat het er nu eenmaal bij hoorde. Of dingen die ‘normaal’ waren, die iedereen deed. Maar ook verwachtingen die anderen van me hadden (en die ik van mezelf had) bepaalden wat ik deed en op welke manier. En dat putte me uit. En tegenwoordig volg ik echt mijn hart, met alle consequenties die daar soms aan vast zitten.

3. Conflicten zijn niet erg
Oh, wat had ik altijd een hekel aan ruzie. En ik deed er alles aan om het te voorkomen, de harmonie te bewaren en mijn boosheid te vertalen naar verdriet zodat ik er alleen zelf last van had. Maar hoe beter ik mezelf leerde kennen, hoe belangrijker het werd om voor mezelf op te komen, grenzen te stellen, echt te kiezen voor wat ik wilde. En toen leerde ik ruzie te maken. Ik bleek er nog goed in te zijn ook! Tegenwoordig is het omgaan met weerstand één van mijn talenten. Die had ik niet zien aankomen.

Welke lessen heb jij tot nu toe geleerd? Zet ze ook eens op papier. Dan is dat vandaag jouw ‘voor het eerst’. Voor mij was dit de allereerste keer dat ik een laatste column schreef. Het ga je goed!