Uw haar: onze zorg

0
3967

Meer dan één miljoen Nederlanders kampt met haarverlies. Het kan ons allemaal en op iedere leeftijd overkomen. Het hoofdhaar groeit niet meer zoals we wensen, of onze hoofdhuid gaat kale plekken vertonen. Bij sommige mensen is het erfelijk, bij anderen speelt stress een belangrijke rol. Weer anderen hebben een ziekte als kanker en worden kaal door de chemo. Met het verlies van ons hoofdhaar verliezen we een stukje natuurlijk sieraad, een stukje van onszelf en vaak daalt ons zelfbeeld. Haar Instituut Nederland staat mensen met haaruitval en uitdunnend haar al meer dan een kwart eeuw terzijde door het aanmeten van haarwerken van echt haar. Hierdoor kunnen mannen en vrouwen de haarkliniek weer met een mooie haardos en opgeheven hoofd verlaten.

Haaruitval bij vrouwen en mannen komt volgens Hedie Scheeper van Haar Instituut Nederland vaker voor dan u denkt. “Mannen kiezen er dan vaak voor om hun hele hoofd gewoon kaal te scheren, maar haarverlies bij vrouwen wordt vaak onderschat.” Zo blijkt uit recent Engels onderzoek dat van de ondervraagde vrouwen maar liefst 45% laat weten dat ze het bangste zijn om het haar te verliezen. Deze groep is bijna viermaal groter dan vrouwen die bang zijn om aan te komen (12%) en een verouderde huid te krijgen (12%). Niet zo gek vindt Hedie. “Want ons hoofdhaar is immers naast onze gezichtsuitdrukking en ons postuur een kenmerkende eigenschap die ons van andere mensen onderscheidt.”

PASSIE VOOR HET VAK

Hedie Scheeper besloot na vele jaren actief te zijn geweest in het kappersvak en binnen het onderwijs om haarwerkspecialist te worden. “Het verfraaien van het haar is altijd mijn passie geweest. In de kapsalon ben ik vaak geconfronteerd met haaruitval. Het is me altijd bijgebleven wat een schrikreactie dat geeft bij de klanten en wat voor impact dit haarverlies teweeg kan brengen. Door hier onderzoek naar te doen, kwam ik terecht bij Haar Instituut Nederland. Hier leerde ik wat een haarwerk kan betekenen voor vrouwen en mannen, en deze specialisatie heeft mij niet meer losgelaten. Want ik kan mensen nu weer een stukje van hun eigenwaarde teruggeven.”

HAARUITVAL GROOT PROBLEEM

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels in meer of mindere mate last van haaruitval. “Dit kan erfelijk bepaald zijn of door tekenen van stress, medicijngebruik (chemokuur), een ongeval of shock. Daarnaast hebben veel pas bevallen vrouwen last van tijdelijke haaruitval.” Volgens Hedie twijfelen veel mensen die kampen met haaruitval wat het meest geschikt voor hun is, een haarwerk of een haartransplantatie. “Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Eerst moet de oorzaak van de haaruitval worden vastgesteld. Is er sprake van erfelijk haaruitval, is er sprake van een haarziekte of wordt de haaruitval wellicht ergens anders door veroorzaakt? Daarnaast is het van belang om te bepalen of er sprake is van tijdelijke of permanente haaruitval”, aldus Hedie.

VOORKOMEN HAARUITVAL

Haaruitval heeft volgens Hedie diverse oorzaken, waarvan slechte eetgewoonten, gebrek aan mineralen, medicijngebruik, stress, vervuiling en erfelijkheid de belangrijkste zijn. En zelfs een zwangerschap veroorzaak bij sommige vrouwen haaruitval. Hoewel er geen garantie is dat u haaruitval kunt voorkomen – zeker niet bij erfelijkheid – kunt u toch uw best doen om uw haar en hoofdhuid altijd in topconditie te houden. Zo kunt u uw haar beter niet te vaak aan hitte en droogte blootstellen en dient u ook voorzichtig te zijn met het thuis verven van uw haar. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een evenwichtige lifestyle in combinatie met gezonde voeding – met veel groenten en fruit – van toegevoegde waarde kan zijn op de kwaliteit van uw haar en hoofdhuid.

SPA TREATMENT

Daarnaast adviseert Hedie om stressvolle situaties te vermijden en af en toe eens een moment voor u zelf te nemen. Stress beschadigt namelijk alle delen van uw lichaam. “Hiervoor hebben wij een Spa Treatment ontwikkeld waarbij wij u na een hoofdhuiden haaranalyse een wellnessbehandeling op maat aanbieden. Tijdens een intensieve hoofdhuidmassage in combinatie met de innovatieve producten van de vermaarde tricholoog Philip Kingsley, wordt uw hoofdhuid weer in balans gebracht. “De behandeling is niet alleen ideaal voor mensen met uitdunnend haar, maar ook voor bestaande klanten die voor een ‘onderhoudsbeurt’ van hun haarwerk langskomen”, aldus Hedie.

NIET VAN ECHT TE ONDERSCHEIDEN

De haarwerken van Haar Instituut Nederland zijn van topkwaliteit en natuurlijk van echt haar. “De pruiken van vroeger worden nu haarwerken genoemd en zijn van veel betere kwaliteit”, vertelt Hedie. “De knooptechnieken, het draagcomfort en de bevestigingsmethodes zijn afgelopen jaren namelijk verder ontwikkeld en verbeterd. Hierdoor kunnen onze haarwerken ook permanent worden gedragen. U kunt er gerust mee slapen, zwemmen of sporten. En niemand hoeft te weten dat u een haarwerk heeft. Bovendien is een haarwerk altijd voor u op maat gemaakt, precies zoals u het wilt.”

TOONAANGEVENDE HAARKLINIEK

Haar Instituut Nederland in Bussum is een toonaangevende haarkliniek voor vrouwen en mannen met haaruitval, tijdelijk of langdurig haarverlies en andere haarproblemen. De haarkliniek richt zich op het ontwerpen van maathaarwerken voor klanten met een medische indicatie. Daarnaast behandelt de kliniek ook aanvragen voor een cosmetische haaraanvulling. “Ons haarinstituut maakt diverse haarwerken van echt haar, zodat u zich weer tot in de puntjes vrouw of man kunt voelen. Wij weten tenslotte hoe belangrijk uw haar voor u is”, vertelt Hedie. “Wij denken met u mee, begrijpen uw schaamtegevoelens of frustratie en bieden de juiste maat haarwerken of haarstukken.”

PERSOONLIJK AANDACHT

“Wanneer een klant informatie aanvraagt, gaan we helder boven tafel halen wat wij kunnen betekenen voor de klant en wat de verwachtingen zijn. Door hier transparant over te zijn, kunnen we eventuele teleurstellingen voorkomen. Vaak hebben onze klanten al jaren verschillende producten gebruikt om haaruitval tegen te gaan. Totdat het van te grote invloed is op hun dagelijks functioneren. Wanneer de overweging gemaakt wordt om een haarwerk te gaan dragen, zijn er vaak vele verdrietige momenten aan vooraf gegaan”, legt Hedie uit. “De drempel kan dan hoog zijn. Door onze klanten eerst hun verhaal te laten vertellen onder het genot van een kopje koffie, is vaak de eerste spanning ervan af. Wij vinden het belangrijk dat iemand op zijn of haar gemak is, want wij leggen graag een vertrouwensbasis met onze klanten. Onze doelstelling is dat wij elke dag willen voldoen aan de behoefte van onze klanten. Natuurlijk willen wij elke klant een mooie haardos geven en ze daarmee met opgeheven hoofd onze haarkliniek zien verlaten.”

KENNIS EN EDUCATIE

De kennis van hoofdhuid en haar is volgens Hedie voor haar haarkliniek van groot belang. “We zien dat het verlies van haar vaak gepaard gaat met een gevoelige hoofdhuid. Het is daarom belangrijk dat wij als team jaarlijks onze kennis vergroten. De training ‘Dermatologie voor haarwerkspecialisten’ geeft ons tools om met zorg hiermee om te gaan. Daarnaast houden wij onze kennis up-to-date en blijven wij altijd trainingen volgen om gegarandeerd de beste kwaliteit en service te kunnen bieden.”

Haar Instituut Nederland
Olmenlaan 44, Bussum
T. 035-6913469
www.haarwerk.nl

Fotografie: Nico Brons