Ben jij je eigen visitekaartje?

0
3861

Aan het begin van een presentatie over imago en uitstraling vraag ik de toehoorders vaak of zij denken dat kleding belangrijk is als het gaat om je persoonlijke presentatie. Het antwoord is 99 van de 100 keer ja! Hoe komt het dan toch dat we hier in Nederland vaak maar zo weinig aandacht aan besteden? Ligt ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ hieraan ten grondslag? Want een tegengeluid in de trant van ‘het gaat toch om de binnenkant’ of ‘het belangrijkste is de boodschap die ik te vertellen heb’ is toch ook een uitspraak die nog al eens naar voren komt.

Ja, ten diepste gaat het om jou! Echter, om meer van jezelf te kunnen tonen, zullen mensen bereid moeten zijn naar je te luisteren en hier komt je persoonlijke presentatie om de hoek kijken. Op de tweede tree van de piramide van Maslow staan veiligheid en zekerheid. Wij willen weten met wie we omgaan / zaken doen en zoeken in eerste instantie zekerheid op basis van wat we zien. Wat die zekerheid is en wat hoort en niet hoort, komt voort uit onze opvoeding en cultuur, maar ook uit eeuwenoude ingesleten denkbeelden en associaties bij bijvoorbeeld kleur. Zo vinden we het allemaal logisch dat de kleur rood bij een stoplicht duidt op: gevaar, pas op, of op zijn minst ‘attentie’. En hebben we over het algemeen geen fijn gevoel bij een groep in het zwart geklede (hang)jongeren of leden van een motorclub. Dit kan echt intimiderend overkomen. En hoewel vaak niet terecht, toch is ons onbewust al een bepaald gevoel bekropen en handelen we hiernaar.

Houd hier dus rekening mee bij je kledingkeuze. In enkele seconden hebben mensen een beeld van je, maar jij ook van hen. En dit maakt dat zij op een bepaalde manier naar jou luisteren en jij naar hen. Je herkent vast wel het gevoel van ‘goh, ik had van tevoren niet gedacht dat hij / zij zoveel in zijn mars had’. In zo’n geval ben je in de gelegenheid geweest de persoon beter te leren kennen, maar dit is niet altijd het geval.

Bedenk dus als je ergens naar toe gaat hoe je wilt overkomen en wat je wilt uitstralen. Hiermee bedoel ik beslist niet dat iedereen een pak aan moet. Dit hangt er helemaal van af wat je doet. Waar het wel om gaat is dat je je best doet er netjes en verzorgd uit te zien en dat je gesprekspartner het gevoel heeft dat je je best voor hem / haar gedaan hebt. En kun je kleur inzetten om krachtig over te komen of juist toegankelijk of laagdrempelig. Bovendien dichten mensen je bepaalde kwaliteiten toe op basis van wat ze zien. Dus een schilder kan prima in een overall een potentiële klant te woord staan, maar als hij er netjes uitziet en zijn bus / auto is schoon, verwachten mensen ook dat hij goed werk levert. En als je in een omgeving werkt waar wel pakken gedragen worden, zorg dan dat dat pak goed past, het schoon en heel is en dat je niet al je persoonlijke bezittingen in je pak meetorst. Heb je een creatief beroep dan mag je ook in je kleding je creativiteit laten zien. Ook hier verwachten mensen tenslotte van je dat je weet waar je het over hebt.

Kortom: niets is goed of fout, waar het om gaat is dat Jij bepaalt wat je wilt uitstralen en dan is het erg handig dat het plaatje klopt bij het praatje. Succes!

Meer informatie, een persoonlijk advies of een lezing / presentatie?
info@colorsofyourheart.nl of 06-41476988