Barbara Houwers laat materialen tot expressie komen

0
3946

Na haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht begon Barbara Houwers in 1992 haar carriere als kunstenaar. Sindsdien heeft ze een consistent euvre opgebouwd en bevind haar werk zich in vele collecties in binnen- en buitenland. In de diverse periodes en door de jaren heen ontwikkelde ze een zeer persoonlijk handschrift en werd ze bekend door haar verbeelding van thema’s rondom de mens. Op een intuitieve en expressieve manier vertoeven de hoofdpersonen in het werk van Houwers in de hen omringende ruimte, laten veel aan de fantasie over en figureren in een momentopname van het leven in al z’n facetten. Subthema’s zijn verbondenheid, communicatie en ‘de dingen die steeds terugkeren’. Haar techniek is opvallend, met krachtige lijnen en expressieve gebaren.

Figuratie en abstractie

Houwers schildert op het snijvlak van figuratie en abstractie. De mens met zijn bagage, talenten en ‘koffertjes’ vol met heden en verleden blijft een terugkerend onderwerp in haar werk. In 2014 ontwierp ze een serie 3D-print objecten die in veel museumwinkels te vinden zijn. De (draagbare) objecten zijn ontstaan uit herhaling met verf-, ontworpen als een relatiegeschenk en staan symbool voor verbondenheid en communicatie.

Verdiepende lagen

Barbara Houwers laat in haar huidige werk de thema’s langzaam los en onderzoekt in verdiepende lagen nieuwe wegen waarin het vierkant en de lijn uit de vorige periode het uitgangspunt is. Haar recente werk bestaat uit structuur/kleurcomposities met kleine herhalende vormen die de magie van toets, verf en kleur zijn werk laat doen. Door consequente toepassing van ‘de verftoets’ als zelfstandig beeldelement ontstaat een nieuwe serie werken met een doorleefde verfhuid die rust en sereniteit uitstralen. De puurheid van de schilderkunst in een sobere Hollandse stijl wordt gevierd.

Hedendaagse beelden

In nieuwe verfsoorten en ook ruimtelijke materialen, maar ook met traditionele zelfbereide ambachtelijke verf creëert Houwers nieuwe hedendaagse beelden. De basis van de schilderkunst, de herkomst en het ambacht wil ze in beeld brengen. De schilderkunst en de liefde voor het materiaal is door de jaren heen haar passie gebleven. Op youtube heeft ze een eigen kanaal met (onder andere) een inleiding over het maken van olieverf op ambachtelijke wijze. Ze blijft gefascineerd door verf; Met schildersmessen, rollers en stukadoors gereedschap laat ze de materialen tot expressie komen. Kwasten hanteert ze nog zelden. Haar streven is alles uit de verf te halen wat maar mogelijk is.

Over de kunstenaar

Barbara Houwers is een Nederlandse kunstenaar met specialisatie schilderkunst. Ze woont en werkt in Blaricum. Haar succesvolle series hebben geleid tot vele exposities en opdrachten bij bedrijven, overheid en instellingen. Alles over haar werk, exposities en projecten is te vinden op de website www.barbarahouwers.com

Barbara Houwers | Beeldend kunstenaar
Blaricum
T. 06-20330085
www.barbarahouwers.com

Fotografie: Yvonne Verburg Fotografie