Q10

0
3678

Coënzym Q10 is een natuurlijke stof die door ons lichaam (de lever) zelf wordt gemaakt. Toen het in 1957 werd ontdekt noemde wetenschappers het ubiquinon, omdat het in de natuur ubiqitair (alomtegenwoordig) was. Het wordt in feit in alle levende wezens aangetroffen. Q10 is een co-enzym dat lijkt op vitamine. Soms maakt je lichaam zelf Q10 aan, maar meestal halen we het uit de voeding. Goede bronnen voor Q10 zijn: orgaanvlees, makreel sardientjes en pinda’s. Er zijn al veel onderzoeken aan Q10 besteed. Daaruit is gebleken dat Q10 niet toxisch is en dat het geen bijwerkingen kent.

Q10 is werkzaam in de energieproductie van de cellen. Het helpt enzymen (vandaar co-enzym) bij het maken van ATP. ATP is een stofje waarin in het lichaam (chemische) energie wordt opgeslagen. Hoe meer Q10 er in de cellen aanwezig is, hoe beter de energiehuishouding van de cellen zal zijn. Naarmate een mens ouder wordt, neemt het vermogen van de lever om Q10 te maken af en kan er een tekort aan dit co-enzym ontstaan. We raken dan sneller vermoeid, onze vitaliteit loopt terug, en de weerstand van ons lichaam begint af te nemen, waardoor we sneller ziek worden. Een voedingssupplement met Q10 is dan in staat deze tekorten weer aan te vullen zodat de energiehuishouding weer goed verloopt. In diverse studies is eveneens het belang van Q10 voor met name het hartspierweefsel en gezond tandvlees naar voren gebracht. Q10 is een sterke anti-oxydant, in recent onderzoek is naar voren gekomen dat de gunstige effecten van Q10 optreden door het vermogen de vrije radicalen in het door ziekte getroffen weefsel te neutraliseren.

Wetenschappelijke publicaties tonen aan dat het co-enzym Q10 bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Ook oedeem en leverzwelling ten gevolge van hartzwakte worden verbeterd door het innemen van extra Q10. Bovendien heeft dit enzym een bloeddrukverlagend effect bij patiënten met een verhoogde bloeddruk. Ubiquinone kan dan ook met succes worden ingezet bij hartritmestoornissen, pijn op de borst en bij angina pectoris [hartkloppingen]. Ook worden er zeer goede resultaten bereikt bij de behandeling van aandoeningen van het tandvlees met co-enzym Q10. Pijnlijke zweertjes in de mond, de zogenaamde aften, en parodontitis verdwijnen vaak wanneer Q10 wordt toegediend. Ook hier zijn tekorten aan ubiquinone gevonden in de weefsels.

Tijdens onderzoeken is verder geconstateerd dat bij het stijgen van de leeftijd het peil van het co-enzym Q10 daalt. Een laag peil van Q10 kan leiden tot een versnelling van het verouderingsproces. De leeftijdsgebonden degeneratie van de thymus [zwezerik] wordt wel in verband gebracht met het dalende niveau van Q10. De thymus speelt een belangrijke rol in de immuunweerstand door zijn productie van zogenaamde T-cellen. De geleidelijke slinking van de thymus als we ouder worden leidt dan ook onherroepelijk tot een achteruitgang in de weerstand. Het innemen van Q10 zal het kleiner worden van de thymus, en daarmee ook het verouderingsproces vertragen. Al met al is Q10 dus een co-enzym dat voor jong en oud een positieve werking heeft.