Mastering Body, Mind and Energy

0
4145

IWKA Kung Fu Lansingerland is de plek in Lansingerland waar je kunt werken aan het versterken van lichaam en geest. Het IWKA Wing Tjun Kung Fu, dat hier sinds 2011 wordt gedoceerd, biedt jong en oud de mogelijkheid hun fysieke en mentale weerbaarheid te vergroten. De school is een onderdeel van de International Wing Tjun Kung Fu Association en staat onder leiding van Sifu Michael Morris.

Volgens Michael Morris vat het motto ‘Mastering Body, Mind and Energy’ de activiteiten goed samen. “Train lichaam en geest en ontwikkel nieuwe energie. Energie om nog meer uit het leven te halen en te genieten.” Sifu Michael Morris is één van de hoogst gecertificeerde docenten binnen de IWKA en heeft meer dan veertien jaar ervaring in de Chinese Vechtkunst. Vier jaar geleden opende hij een eigen school in Lansingerland waar hij leerlingen van jong tot oud enthousiast maakt voor deze oosterse vechtkunst.

Oorsprong

IWKA Wing Tjun Kung Fu staat volgens Michael voor zelfontwikkeling en zelfverdediging en verenigt Chinese Krijgskunst, Gezondheidsleer en Oosterse filosofie. Dit worden ook wel de drie schatten van het Shaolin klooster genoemd. Het Shaolin klooster in China is de oorsprong van dit Kung Fu systeem. Verschillende trainingszalen in de tempel droegen de naam Wing Tjun Dim (eeuwige lente hal) waarnaar de stijl in de daarop volgende generaties werd vernoemd Wing Tjun Kuen (eeuwige lente vuist). De stijl werd generaties lang, na het afbranden van de Shaolin tempel in het geheim doorgegeven in clans en families. In de jaren vijftig werd het in Hong Kong toegankelijk voor het publiek. “Kung Fu betekent letterlijk het verkrijgen van een speciale vaardigheid door hard werk en staat synoniem voor de Chinese vechtkunst. IWKA Wing Tjun is dan ook een uniek Kung Fu systeem dat de verschillende stromingen binnen het Wing Tjun samenvoegt tot een zelfverdedigings- en zelfontwikkelingssysteem dat jou helpt steeds weer het beste uit jezelf te halen op het gebied van gezondheid, zelfverzekerdheid en persoonlijke ontwikkeling.” Daarmee onderscheidt de vechtkunst IWKA Kung Fu zich volgens Michael van vechtsporten waar een wedstrijdelement centraal staat.

Gezondheid

Door ons drukke bestaan gaan we vaak aan onszelf voorbij waar het gaat om voldoende rust nemen of om even te ontspannen. We leven jachtige levens en willen veel bereiken in ons leven. Een succesvolle carrière, een gezin een bruisend sociaal leven. “Dit moet natuurlijk allemaal naast elkaar kunnen bestaan, maar dit kan soms overweldigend zijn en leiden tot spanning of stress. Stress kan zich uiten in spanning in het lichaam en een verkrampte lichaamshouding. Deze houding kan op zijn beurt weer leiden tot verschillende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en een stijve nek”, aldus Michael. “Bij ons leer je jezelf meer in balans te brengen door je te focussen op jezelf. Dit klinkt misschien gek, maar om een bepaald doel te bereiken heb je eerst een startpunt nodig. Dit startpunt ben JIJ. Je wordt je bewuster gemaakt van waar je nu staat en waar je naar toe wilt.” Door bijvoorbeeld bewuster te bewegen, iets dat geleerd wordt in de verschillende bewegingsvormen in het IWKA Wing Tjun Kung Fu, leer je je houding verbeteren. Een verbeterde lichaamshouding kan zorgen dat spanning in het lichaam minder wordt en stressklachten afnemen. Daarnaast leer je beter te ademen en zul je je energieker voelen.

Chi Kung

‘Een harmonieus lichaam is een lichaam waarin de Chi vrij stroomt’. Deze ‘Chi’ staat voor levensenergie. Volgens de Traditionele Chinese Gezondheidsleer is voor een goede gezondheid de vrije stroom van Chi door het lichaam essentieel. Wordt deze stroom geblokkeerd, door stress of andere oorzaken, dan kun je je futloos, zwak of zelfs ziek voelen. Chi Kung, wat ‘werken met energie’ betekent, leert je door middel van verschillende houdingen en ademhalingstechnieken te ontspannen en meer energie op te bouwen. Je kunt het zien als een vorm van meditatie gecombineerd met ademhalingsoefeningen. Hierdoor is Chi Kung ook zeer geschikt voor ouderen.

Veiligheid en vertrouwen

Het IWKA Kung Fu is in essentie een zelfverdedigingskunst die je leert jezelf te verweren als je in nood bent. Dit is in deze tijd helaas geen overbodige luxe. Iedereen is wel eens getuige geweest van geweld op straat, uitgaansgeweld of geweld in het verkeer. “We staan hier natuurlijk liever niet bij stil, maar je kunt hier zelf ook slachtoffer van worden. Wat je op zo’n moment wél of juist niet doet kan verregaande gevolgen hebben voor jou en je dierbaren. Daarom is het van belang dat je weet hoe je jezelf in veiligheid kunt brengen. Wij onderwijzen jou zelfverdediging in zijn puurste vorm.” Efficiënt, direct en doelgericht. Het doel is zo snel mogelijk het gevaar te doen wijken of uit te schakelen. Dus daar focus je je ook op. Je leert snel en ‘agressief’ op te treden tegen (potentiële) dreigingen. IWKA Wing Tjun Kung Fu is een vechtsysteem dat een stabiele houding combineert met onder andere snelle stoot- en traptechnieken. Het systeem gaat niet alleen uit van spierkracht, maar leert je de kracht van de tegenstander tegen hem gebruiken. Door het principe dat kracht zwakte en zwakte kracht kan zijn, leer je de kracht van je tegenstander te ‘lenen’ om hem daar vervolgens mee te verslaan. “Dit stelt je in staat om ook de aanvallen van een fysiek sterkere persoon aan te kunnen en maakt het uitermate geschikt voor zowel mannen als vrouwen, jong en oud”, legt Michael uit. Weten hoe je jezelf kunt verdedigen in geval van nood geeft ook vertrouwen. Dit toegenomen zelfvertrouwen kan volgens Michael leiden tot betere prestaties op het werk, op school en betere prestaties bij andere activiteiten in het algemeen. “Het helpt je met een positievere kijk de uitdagingen van het leven aan te gaan.”

Kracht en conditie

Tijdens de trainingen ben je volgens Michael ook bezig met het ontwikkelen van een sterk lichaam en uithoudingsvermogen. “Door middel van traditionele en moderne trainingsmethoden werk je aan het versterken van je spieren en pezen en word je, onder begeleiding, gestimuleerd om het maximale uit jezelf te halen. De lessen worden in een ontspannen sfeer gegeven.” Je werkt samen met je medestudenten en docent toe naar het realiseren van jouw persoonlijke doelen op het gebied van fysieke fitheid en vaardigheid. Daarbij zijn er twaalf basisgraden die elk met een examen worden afgesloten. De eerste drie graden nemen ongeveer één jaar in beslag en zijn primair gericht op de basiszelfverdedigingstechniek. Je zult jezelf keer op keer verbazen tot wat voor prestaties je in staat bent. Dit geeft weer positieve energie en zelfvertrouwen. Niet alleen in de Kung Fu school, maar ook in je dagelijkse leven.

Kinderen / junioren

Voor kinderen (5-12 jaar) is er het IWKA Kung Fu Tiger programma. Dit trainingsprogramma helpt kinderen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, verbeteren van de concentratie en het opdoen van zogeheten ‘street smarts’. Weten wat te doen als je wordt lastig gevallen op straat of op school. Dit helpt kinderen beschermen tegen pestkoppen en andere vervelende figuren. Bij de zelfverdedigingstraining leren de kinderen zich in het uiterste geval te verdedigen met de geleerde Kung Fu technieken. Op speelse wijze leren zij dat discipline, doorzettingsvermogen, respect en zelfvertrouwen de sleutel zijn tot succes en dat ze door hard werken en focus alles kunnen bereiken wat ze maar willen. Het geeft ze een voorsprong die ze meenemen naar school en in hun dagelijkse doen en laten. Het IWKA Kung Fu junioren programma, vanaf 12 tot en met 15 jaar, bereidt de junioren voor op het volwassenprogramma en daagt ze fysiek en mentaal verder uit. Michael werkt regelmatig samen met BSO’s in de regio om kinderen kennis te laten maken met IWKA Kung Fu.

Geïnteresseerd?

Kom het gerust zelf een keer ervaren en zie wat IWKA Kung Fu Lansingerland voor jou kan betekenen. Je kunt contact met Sifu Michael Morris en zijn team opnemen via de website www.kungfulansingerland.nl. Meld je aan voor twee GRATIS proeflessen en raak betoverd door een stukje China in Lansingerland. Train lichaam, geest en krijg meer levensenergie!

IWKA KUNG FU Lansingerland
Industrieweg 5, Berkel en Rodenrijs
T. 06-53135601
www.kungfulansingerland.nl

Fotografie: Marc de Jong