Met deze tips kies je de juiste raambekleding

0
906

Wanneer je gaat verhuizen of je hebt je hele huis verbouwd, dan is het natuurlijk tijd om te gaan kijken naar verschillende manieren om je huis op te fleuren. Voor meer gezelligheid kun je bijvoorbeeld denken aan raamdecoratie. Het is wel belangrijk dat je de juiste raambekleding kiest die helemaal past bij jouw huis en interieur. Hieronder lees je tips die jou kunnen helpen om de juiste raambekleding te vinden.

1. Passend bij de ruimte

Het is goed om stil te staan bij de ruimte waar jij raamdecoratie wil ophangen. Per ruimte kan de keuze voor raambekleding namelijk behoorlijk verschillen. Zo wil je in een slaapkamer natuurlijk lekker donker kunnen slapen, wat betekent dat verduisterende gordijnen in dat geval een goede keuze kunnen zijn. In de woonkamer is de kans groot dat je geen verduisterende gordijnen wil, want je wil natuurlijk ook wel kunnen genieten van het daglicht. Om de lichtinval zelf te bepalen in de woonkamer zijn juist jaloezieën of plisségordijnen ideaal, terwijl je voor bijvoorbeeld een badkamer weer voor een ander soort gordijn zou kiezen. Zo kun je ook nadenken over de raambekleding dakkapel wat daar het beste bij past.

2. Materialen

Ten tweede is het ook goed om te kijken naar de verschillende soorten materialen wat betreft raambekleding. Zo heb je raambekleding die gemaakt zijn van een verduisterende stof of juist een lichtdoorlatende stof. Het is daarom heel erg belangrijk dat je de juiste stof kiest. Zo kun je ook raambekleding tegen inkijk kiezen. Dat betekent dat mensen niet gemakkelijk bij jou naar binnen kunnen kijken. Zeg maar hallo tegen wat privacy!

3. Kleuren

Naast dat je weet welke materialen je wilt gebruiken, is het ook belangrijk om de juiste kleur te kiezen voor je raamdecoratie. Je wilt namelijk wel dat je raamdecoratie overeenkomt met de kleuren in je huis. Daarom is het goed om na te denken over de verschillende kleuren die je kunt gebruiken. Een veel voorkomende kleur bij raamdecoratie is zwart, wit of juist een mooi groene kleur. Kies dus de juiste kleur om je huis te laten stralen door middel van de juiste raamdecoratie. Ook is het van belang dat je raamdecoratie aan beide kanten mooi is, zowel van de buitenkant als van de binnenkant. 

4. Isolerende werking

Ook is het belangrijk om te weten dat raamdecoratie een isolerende werking kan hebben. Wanneer je raamdecoratie kiest, dan is het goed om daar ook rekening mee te houden. Doordat raambekleding de warmte in huis beter vast kan houden, kun je ook besparen op je energierekening. Een slim feitje over de isolerende werking van raamdecoratie: hoe dikker het materiaal, des te beter het een isolerende werking heeft. Kortom, het is belangrijk om te kiezen welk soort raamdecoratie je wilt hebben, ook met het oog op je energierekening.

5. Opmeten maar!

Bovendien is het enorm belangrijk dat je je ramen goed opmeet voordat je raambekleding gaat kopen. Elk raam heeft namelijk andere afmetingen en je wilt natuurlijk niet dat je net aangeschafte raambekleding niet mooi in het kozijn valt. Meet daarom voordat je raambekleding gaat kopen eerst je ramen op. Zo weet je zeker dat je de juiste maten hebt.

De juiste raambekleding kiezen is een must

Kortom, het kiezen van raamdecoratie valt niet mee. Je moet met veel verschillende aspecten rekening houden. Het is belangrijk dat je de bovengenoemde punten in je hoofd blijft houden. Zo moet de kleur goed passen bij jouw interieur. Verder is het ook belangrijk dat je het juiste materiaal kiest. Zo heb je materiaal tegen inkijk, maar ook materiaal dat juist daglicht doorlaat. Ook is het verstandig om rekening te houden met de isolerende werking van de raamdecoratie. Hoe dikker het materiaal is, des te beter het geïsoleerd is. Als laatste is het belangrijk dat je voor de koop van raamdecoratie je ramen laat opmeten. Op die manier weet je zeker dat je kiest voor de juiste decoratie.