Je spaart je al snel arm…

0
2344
Fintessa Vermogensbeheer

Staat de beurs hoog? Tsja, het kan inderdaad moeilijk ontkend worden dat sommige aandelen wel erg prijzig zijn geworden na een rally van pakweg 19 maanden. Toch lijkt enige nuance op zijn plaats. Een kleine blik terug in de tijd kan soms heel verhelderend werken. De voorloper van de AEX-index, de EOE-index, zag in 1983 het levenslicht. Er was toen nog geen euro, maar teruggerekend naar deze munt startte de index op een niveau van 45 punten. In 1985 werd de 100-punten barrière geslecht. Dat was een mooie bevestiging van de rally die toen gaande was.

Op een stand van 100 punten stond de index wel hoog en het gevaar van een crash hing in de lucht. Inderdaad, die crash kwam in 1987 maar in 1995 passeerde de AEX-index toch de 200-puntengrens. De waarschuwingen waren weer niet van de lucht. Hoog! Crashgevaar!

Maar, de AEX steeg verder, naar 300 punten twee jaar later, in 1997. Dat was toch al een topjaar, want in hetzelfde jaar werd tevens de horde van 400-punten genomen. Hoog! Dat moet wel fout aflopen! Ach, de AEX steeg door en passeerde in 1998 de 500-puntengrens. Hoog! Een crash is onvermijdelijk! Helaas voor alle doemdenkers, de AEX steeg door. Naar 600 punten in 1999 en een jaar later werd zelfs de 700-puntengrens gepasseerd. Hoog! Dat moet wel fout aflopen!

Inderdaad, dit keer kregen de beren gelijk. Het liep fout af. Zo ontzettend fout dat het tot in 2021 zou duren voordat de 700-puntengrens opnieuw werd gepasseerd. De moraal van dit jaar verhaal? Op de beurs komt het uiteindelijk altijd weer goed. Alleen duurt het de ene keer wat langer dan de andere keer. Maar geduld wordt beloond. Beleggen doe je voor de lange termijn, tenslotte.

Het ziet er wel naar uit dat de beurzen een nieuwe fase ingaan. De periode van het snelle herstel na een crisis wordt verlaten. Hoe we vanaf hier verder zullen gaan is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat de uitkomst onvoorspelbaar is. Om deze onzekerheid om te kunnen gaan, zouden beleggers kunnen besluiten hun beleggingen te verkopen. Maar wat moet je dan? De rente kan best iets oplopen, maar dan nog blijft deze historisch laag. Alternatieven voor aandelen (en vastgoed) blijven oninteressant.

Het tegenovergestelde, vol gas de onzekere toekomst ingaan, is gewaagd, en ook niet echt aan te raden. Een tussenweg; goed gespreid, over verschillende beleggingscategorieën, verschillende sectoren, verschillende valuta, belegd zijn en blijven lijkt het beste devies

Een ander punt is de veelgehoorde opmerking dat de markten momenteel hoog staan. Sommige aandelen zijn inderdaad behoorlijk prijzig. Beleggers die last hebben van hoogtevrees moeten zich echter realiseren dat indices gemiddelden zijn en lang niet altijd de onderliggende lading dekken. De verschillen tussen de individuele aandelen in een index kunnen namelijk erg groot zijn. Een index is geen ondeelbare eenheid, maar een gemiddelde van een aantal totaal verschillende aandelen. Dat gemiddelde zegt weinig over de onderliggende realiteit.

Hoe hoog indices ook staan, er blijven altijd interessante beleggingsmogelijkheden. Bovendien is ‘hoog’ een buitengewoon aan tijd gebonden begrip. Staan beurzen nu hoog? Misschien. Maar met de huidige negatieve reële rente zijn obligaties nog veel duurder. Daar weet je zeker dat je geld gaat verliezen. En cash is momenteel zeker geen king. Sterker nog, cash is pas echt duur. Je kunt je met de negatieve rente op de spaarrekening en de oplopende prijzen voor allerlei producten en diensten al snel arm sparen…

Fotografie: iStockphoto