Heerlijk genieten van Prosecco

0
1812
Proseccoslijterij - Fotografie iStockphoto

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die door zijn toegankelijke en fruitige karakter een ongekende populariteit heeft gekregen. Prosecco wordt bijna altijd gemaakt volgens de Methode Charmat en moet voor minstens 85% bestaan uit Glera – de druif van Prosecco.

Historie

De eerste verwijzing naar prosecco stamt uit 1772 in het achtste volume van Giornale d’Italia. Hier wordt de lokale wijnproductie beschreven door academicus Francesco Maria Malvolte. Toen werd er nog een grote variatie aan druiven verbouwd in Conegliano-Valdobbiadene regio. Later zijn de boeren zich gaan specialiseren in prosecco. De geschiedenis van prosecco blijft deels een mysterie; sommigen claimen dat prosecco al in de Romeinse tijd werd gedronken onder de naam ‘Pucino’. In 1876 is in Conegliano de eerste oenologie-opleiding van Italië opgezet. Deze school is er nog steeds in Conegliano en heeft veel bijgedragen aan het succesverhaal van prosecco. Studenten van deze opleiding hebben hier de technieken voor het maken van mousserende wijn geperfectioneerd. Op deze manier hebben producenten in de Conegliano-Valdobbiadene geleerd om het beste uit de druiven te halen die gebruikt worden voor de productie van prosecco. Dat levert wijnen op die zich onderscheiden van alle anderen door de combinatie van elegantie en frisheid.

Productie van prosecco

De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat. Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerst vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in een autoclaaf (gesloten druktank). Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de proseccowijn zijn frisse, schuimige mousse.

Levendig, fruitig en fris

Prosecco wordt koud gedronken en is goed bruikbaar als aperitief of bij vis of salade. Net als de Spaanse cava wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gebruikt. Prosecco heeft echter een heel andere smaak en karakter dan bijvoorbeeld een champagne. Prosecco is altijd jong, levendig, fruitig en fris, waar champagne vaak wat volwassener is. Prosecco kan tot twee jaar bewaard worden, hierna neemt de kwaliteit af.

Fotografie: iStockphoto