De echte smaakmakers in de keuken

0
1968
AEG

Fornuizen, ovens, magnetrons en aanverwante kookapparaten lijken qua uiterlijk en functionaliteit niet heel snel te veranderen. Toch is er elk jaar weer een aantal noviteiten, zijn apparaten onderhevig aan designtrends en zijn er verschuivingen waarneembaar. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken, houden de meeste mensen zich eerst bezig met de indeling en de materiaalkeuze voor de kasten en het werkblad. De apparatuur wordt dan pas later bepaald. Niet iedereen realiseert zich dat de apparaten de echte smaakmakers in de keuken zijn en maar liefst 50% van de totale waarde van een keuken vertegenwoordigen en dat er intensief gebruik van wordt gemaakt. Zo’n 83% van de Nederlanders gebruikt bijvoorbeeld dagelijks keukenapparaten zoals een oven en magnetron. Kookprogramma’s, tv-koks, bloggers en YouTube-chefs maken thuis koken populair. Het gevolg is dat thuiskoks steeds vaker experimenteren met nieuwe kooktechnieken en ingrediënten.

Nieuwe afzuigsystemen

Bovenaan het lijstje van opvallende noviteiten staan nieuwe afzuigtechnieken zoals downdraft en kookplaatafzuiging. Met als uitgangspunt dat kookdamp meteen wordt afgezogen in het kookveld zelf. We kenden al de downdraft systemen waarbij de afzuigunit omhoogkomt, maar nu zijn er ook systemen waarbij de afzuigunit in de kookplaat zelf wordt geïntegreerd: aan weerszijde of in het midden van de kookzones. De nieuwe ComboHob® van AEG is hiervan een goed voorbeeld. Deze 80 cm brede inductiekookplaten met 4 zones beschikken over een afzuigunit in het midden en zijn leverbaar in een recirculatieversie of met afvoer naar buiten. Dit ruimtebesparende concept creëert nieuwe mogelijkheden in het ontwerpen van je keuken.

Koken op inductie

Steeds meer Consumenten stappen over van koken op gas naar koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten tegenwoordig is een inductiekookplaat. Dat is niet zo gek, want koken met een stekker heeft de toekomst. Het is makkelijk, veilig en schoon. In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af, veel nieuwbouwwijken zijn al compleet gasloos (bron: Milieu Centraal). Koken op inductie lijkt veel op koken op gas: je kunt de temperatuur snel regelen. Maar het ook veiliger: de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam waar je je aan kunt branden. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken. Het grote voordeel van een AEG MaxiSense® inductiekookplaat is dat de zones geschikt zijn voor elke maat pan variërend van 125 tot 210 mm. Groter kookgerei kan eenvoudig op twee zones worden verwarmd. En omdat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd, gebruik je nooit meer energie dan nodig.

AEG

Nieuwe kleuren

Roestvrijstaal heeft lang het keukeninterieur gedomineerd en is nog steeds onveranderd populair. Daarnaast is glanzend zwart in opkomst, vooral mooi in een glanzend witte keuken, maar het nieuwste van het nieuwste is matzwart. Matzwarte oppervlakken werden van oudsher in keuken gebruikt van gietijzeren kookgerei tot geëmailleerde keramische artikelen. Het materiaal is van nature vlekvrij en dat maakt het zowel praktisch als stijlvol. De MattBlackLine van AEG biedt een brede selectie modellen die een matzwarte afwerking combineren met andere premium materialen.

‘Koken op inductie lijkt veel op koken met gas, je kunt de temperatuur snel regelen.’

Connected cooking

Niet alleen mensen zijn tegenwoordig online, dingen ook. Denk aan machines, auto’s of de thermostaat. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen. Ook de oven is inmiddels online. Je kunt via een app een recept naar de oven sturen, via je smartphone instellingen zoals de baktijd aanpassen of de temperatuur wijzigen. Of verbind de oven met Google Assistant, dan kun je hem gewoon vertellen om bijvoorbeeld de temperatuur te verlagen. Dankzij een ingebouwde camera kun je het kookproces zelfs op je smartphone volgen. Je hoeft dus niet meer in de keuken te zijn om controle te hebben.

www.aeg.nl