Expo Hoevelaken: Lifestyle beurs Scandinavië-XL

0
2514
Lifestyle Beurs Scandinavië XL

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober is Expo Hoevelaken volledig omgetoverd tot een Scandinavisch paradijs waar de liefhebbers van Noord-Europa volop aan hun trekken komen. Wonen, mode, reizen, culinair genot, cultuur, buitenleven, reizen en kinderactiviteiten vormen de ingrediënten van de zevende editie van Scandinavië-XL.

Meer dan tachtig organisaties die iets met Scandinavië te maken hebben presenteren zich op deze lifestyle beurs. De XL staat voor meer dan alleen Scandinavië; het hele hoge noorden komt aan bod, tot Groenland aan toe. Op dit moment zijn thrillers van Scandinavische origine razend populair. Scandinavië-XL speelt daar op in met de presentatie van de nieuwe thriller van De Zweedse auteur Mattias Edvardsson. Een heel gewoon gezin is zijn internationale doorbraak. Hij woont met zijn gezin in Löddeköpinge, Zweden en komt speciaal voor Scandinavië-XL naar Hoevelaken. Boekhandel Roodbeen uit Nijkerk heeft een stand vol populaire Scandinavische literatuur en films. Wie op reis wil naar het hoge noorden kan zich laten voorlichten over wandeltochten, kano- en kajaktochten, winterreizen, cruises, walvissafari’s, snowkite- en noorderlichtreizen. Er zijn doorlopend lezingen over regio’s en natuurfenomenen.

De Scandinavische landen staan ook bekend om hun authentieke woonstijl. Er zijn tal van stands met woonartikelen van serviesgoed tot Zweedse loppis en hippe lifestyle spullen. Een groot deel van de tachtig stands biedt mooie noordelijke producten van bekende merken zoals Klippan, Elvang, Teemu Järvi Illustrations, Flensted Mobiles, Verso design, Lindform, Humdakin, Moebe en Kahler Design. Culinair is er veel te genieten. Zalmrokerij Sognefjord rookt de beste Noorse zalm ter plekke. De Zweedse Ingrid Geel-Nielsen heeft een stand met zelfgebakken lekkernijen zoals prinsesstårta en kanelbullar. Ook een Noorse smulhut en een barista met Deense taartjes ontbreken niet.

Wie zelf de handen uit de mouwen wil steken kan een Smörgåstårta maken of het oude träslöjd-ambacht leren. Träsjöld is de traditie van Noorse plattelanders om schalen en lepels uit hout te snijden. Kinderen kunnen zich uitleven bij een echte kersttraditie: het versieren van Zweedse koek, pepparkaka, of zeep een jasje van vilt geven.

Meer weten?

Scandinavië-XL is in Euretco Expo Hoevelaken, Koninginneweg 1 in Hoevelaken op zaterdag 26 en zondag 27 oktober van 10-17 uur. Entree € 7,50 (t/m 12 gratis.) De locatie is gelegen tegenover NS-Station Hoevelaken. Via www.scandinavie-xl.nl kunnen vooraf e-tickets worden gekocht en plaatsen gereserveerd voor de lezingen.