Op(en)baring

0
2993
Salet Uitvaartverzorging - Fotografie Roxanna Salet

Als uitvaartverzorger ervaar ik bijna dagelijks hoe lastig het is voor mensen om tijdens een opbaring afscheid te nemen van een geliefde. Veel mensen vinden het spannend en sommigen zelfs eng, vooral als u zoiets nog nooit eerder hebt meegemaakt. Opbaren is echter niet eng. Als we in het woordenboek zoeken naar de betekenis van het woord ‘opbaring’, dan lees ik dat het letterlijk betekent ‘het op een baar leggen’ van een overledene. Ik vind het juist een hele bijzondere gebeurtenis die een belangrijke rol kan spelen in het verwerken van het rouwproces. Ook uit diverse onderzoeken komt de positieve werking van de opbaring naar voren. Het is immers de laatste mogelijkheid om fysiek afscheid te nemen voordat de overledene wordt begraven of gecremeerd.

Hoe werkt opbaren

Wanneer u kiest om de overledene op te baren, dan zijn er diverse mogelijkheden. Vaak kiest men voor opbaring bij iemand thuis of in een rouwcentrum, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een locatie waarmee de overledene een speciale band had. U kunt daarbij denken aan een kerk of een verenigingsgebouw. Daarnaast zijn er verschillende manieren om de overledene op te baren, namelijk in bed of in een kist. Veel mensen vinden het prettig om het opbaren thuis op bed in een vertrouwde omgeving plaats te laten vinden. Zo kunnen de nabestaanden de overledene zien wanneer ze maar willen. Om ervoor te zorgen dat de overledene koel blijft, plaatsen wij in die gevallen een speciale bedkoeling op het matras. Wie kiest voor een rouwcentrum of mortuarium, adviseer ik om te kiezen voor een centrum dat 24/7 toegankelijk is, zodat de nabestaanden geen rekening hoeven te houden met de openingstijden.

Regels rondom opbaren

In Nederland is de tijd om afscheid te nemen van de overledene beperkt tot een aantal dagen. Voordat een overledene opgebaard wordt, is het mogelijk om het lichaam van de overledene te verzorgen. Voor sommige mensen biedt het namelijk troost om de overledene te verzorgen, wassen en aan te kleden. Wanneer de overledene in een eventuele wilsverklaring niets heeft vermeld over de kleding, staat het de nabestaanden vrij om de kleding te kiezen waarin de overledene wordt opgebaard. Wanneer u dit liever niet zelf doet, dan kunnen wij u daarbij ondersteunen of de verzorging en het aankleden uit handen nemen.

Rouwcentrum Alexander

Wie kiest voor een rouwcentrum kan vanaf medio april nu ook terecht bij Rouwcentrum Alexander. De afgelopen maanden zijn wij namelijk druk bezig geweest met het gereedmaken van ons eigen rouwcentrum. Rouwcentrum Alexander beschikt over drie intieme, sfeervolle familiekamers. Uw dierbare verblijft vanaf het overlijden tot aan de dag van de uitvaart in de familiekamer. U ontvangt een eigen sleutel, waarmee u 24 uur per dag beschikking hebt tot de familiekamer. Hierdoor is het mogelijk om altijd zonder afspraak bij uw dierbare langs te kunnen gaan, ook in de avonden en in de weekenden. U kunt in alle rust de laatste momenten samen met uw dierbare zijn. Uiteraard is het toegestaan om bloemen, foto’s of andere herinneringen tijdelijk mee te nemen naar de familiekamers. In de familiekamers is het ook toegestaan bezoek te ontvangen. Dus als u iemand anders de mogelijkheid wilt geven afscheid te nemen dan kan dit. Mochten er meer dan tien mensen afscheid willen nemen dan is het mogelijk om dit in het rouwcentrum te doen.

Fotografie: iStockphoto