Help! wat moet ik aan vanavond?

0
3024
Het Imagobureau - Help! wat moet ik aan vanavond?

Enkele maanden geleden werd ik gebeld door een klant. We hadden voor de volgende dag een afspraak staan bij mij op kantoor om haar persoonlijke kledingstijl door te nemen. Een kleurenanalyse hadden we enkele weken ervoor al gedaan en ook haar make-up was al besproken. De aanleiding dat ze bij mij terecht kwam was dat ze sinds enige tijd een baan heeft als directeur/bestuurder van een grote organisatie. Met haar kwaliteiten en capaciteiten zat het dus wel goed, alleen kon ze wel wat hulp gebruiken bij haar professionele uitstraling en profilering. De volgende dag zou zij ’s avonds een belangrijke contractondertekening hebben die ook aandacht van de pers zou krijgen. Prioriteit van onze afspraak was derhalve niet het stijladvies en een garderobecheck, maar heel praktisch een geschikte outfit voor deze belangrijke bijeenkomst. Winkelen dus!

De volgende ochtend waren we om 09.15 uur in de stad. Na een kop koffie en het nog even doornemen van haar gewenste uitstraling voor die avond waren we om 09.30 uur in de eerste kledingwinkel. Ik had al wat voorwerk gedaan op de websites van enkele winkels. Omdat er onder andere foto’s van de ondertekening zouden worden gemaakt heb ik haar bovenkleding als vertrekpunt genomen bij het samenstellen van een outfit. Die moest opvallend zijn, maar niet té en daarnaast professionaliteit en senioriteit uitstralen. Uiteraard moesten we niet voorbij gaan aan haar sportieve uitstraling en de redelijk informele organisatie. In dit geval adviseerde ik een leuk jasje als basis. Een jasje maakt je schouders en nek wat rechter en dat geeft vaak een mooier beeld op de foto. Bovendien was het passend bij haar rol op dat moment. Grijs of blauw werd te saai. De shawl waar de verkoopster mee aankwam om de boel op te vrolijken had een te groot motief en was te grof voor haar kleine postuur. Daarnaast zou ze haar hals er te veel mee afsluiten, wat optisch geen toegankelijk beeld geeft en ook zeker niet paste bij de feestelijke ondertekening. Kortom: op naar de volgende winkel.

In de tweede winkel had ik online al een bewerkt jasje gezien in koele kleuren waarvan ik wist dat deze haar prachtig zouden staan. Het materiaal was soepel, waardoor het niet te stijf en formeel werd en het dessin sloot qua grootte goed aan bij haar verhoudingen en gezichtsvorm. Want je gezichtsvorm en gelaatstrekken bepalen of rechte of juist ronde vormen in dessins en sieraden je mooier staan en of je mooier bent met grotere of kleinere motieven. Uiteraard spelen ook lengte en lichaamsbouw een grote rol. Het bewerkte jasje was een schot in de roos, waarmee we een goed vertrekpunt hadden.

Vervolgens hebben we er een lekker fel shirt en een mooie neutrale broek bij gevonden; de broek met een leuke bies aan de zijkant die net voor wat extra’s zorgde en bovendien verlengend werkt! De broek kan mijn klant straks ook weer met andere jasjes combineren. Tip: Als je een grotere maat op je onderlichaam hebt dan op je bovenlichaam kies je vaak beter een wat donkerder of mattere stof voor rok of broek. Als je niet al te groot bent, kies dan ook je riem en schoenen in dezelfde kleur als je broek. Dit geeft optimale lengte.

Vervolgens nog op schoenenjacht. We vonden mooie laarsjes met een hak in de kleur van de broek. Doordat je niets van de voet zag, gaf het een maximaal verlengend beeld op haar been. Tip: Kijk goed naar de dikte van de hak en spitsheid van de neus van de schoen/laars en kijk of deze passen bij jouw proporties. Als je wat steviger bent dan kunnen te iele schoenen je bovenkant wat topzwaar maken. Ben je juist heel fijntjes dan staat een wat zwaardere hak soms te plomp. We eindigden met het aanschaffen van goede ondermode. Want je broek, jurk of shirt kan nog zo prachtig zijn, slecht ondergoed kan de boel totaal verprutsen. In twee uur hadden we een fantastische outfit en kon mijn klant ’s avonds blij en vol zelfvertrouwen naar haar belangrijke afspraak. Missie meer dan geslaagd!

Heb jij ook wel eens een afspraak waarbij je echt wilt “shinen” en zoek je een outfit die past bij jou en de gelegenheid? Zorg dan dat je van tevoren goed weet waar je op moet letten qua kleur, vorm, stijl en belijning. Kleding moet jou ondersteunen en zichtbaar maken. Dus let ook goed op contrast in je kleding en de grootte van motieven. Je kunt totaal verdwijnen in een niet-kloppende outfit. Jij bent tenslotte altijd nog belangrijker dan je kleding en je kunt pas echt goed laten zien wat je in huis hebt als jijzelf zichtbaar bent!

Fotografie: iStockphoto