20 en opgebrand!

0
3092
Jorissa Neutelings - 20 en opgebrand
  • Twintigers krijgen steeds later een vaste baan en relatie.
  • Twintigers lopen pas vaak na hun 20e hun eerste grote teleurstelling op.
  • Het leven van twintigers is beter gedocumenteerd dan dat van ieder ander.
  • Twintigers geloven in de maakbaarheid van de samenleving
  • Twintigers geloven dat ze alle kunnen wat ze willen
  • Twintigers hebben de meeste burn outs

Zeg jij wel eens, ik ben geen twintig meer?

Wees maar blij, het gaat niet goed met de jonge generatie die nu op de arbeidsmarkt komt. Zelf denk ik met plezier terug aan mijn “jaren twintig”. Eindelijk zonder ouders op kamers met zeven huisgenoten van wie er altijd wel eentje in was voor gezelligheid, stappen tot diep in de ochtend en dan gewoon naar college om 08:30 uur of je eerste baan. Een universiteit die je met open armen ontving en je cijferlijst van de middelbare school niet eens bekeek. Overdag koffie drinken in het café tussen colleges in en veel tijd voor sporten zoals iedere dag roeien met veel goede feesten. Werken deed je als je geld nodig had en als je het echt niet redde met je aanvullende, uitwonende beurs, dan vroeg je nog wat geld te leen aan je ouders die je dan keurig bezocht met je OV kaart.

Ik schrok me kapot toen ik laatst 15 jonge twintigers, die tegen hun afstuderen aanzitten, bij mij op kantoor ontving. Ze vertelden me waar ze zich dagelijks mee bezig houden naast hun afstuderen: cv bouwen, extra stages, buitenlandse ervaring, een bedrijf opzetten, netwerken met bedrijven, sporten om een killer body te houden en dat alles ook nog eens vastleggen op social media. Ik vroeg hen waarom zij denken dat er bij jonge mensen tussen 15 en 25 jaar oud zo veel burn out voorkomt. Zij wisten het antwoord meteen. Ze zijn opgevoed zonder veel tegenslagen en met het idee van de ouders dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Dat geeft enorme druk om te presteren, zeker als blijkt dat niet alles lukt, dat er altijd wel iemand meer doet of beter is. En dat weet je ook omdat je dat ieder moment op social media ziet. Dus doen ze nog een stap extra, zoeken alvast naar werk in de juiste richting en dat terwijl ze ook hun eigen huishouden moeten gaan draaien en ze vaak nog niet precies weten wat ze willen. Bovendien kun je bijna geen verkeerde keuze meer maken want je kunt maar een beperkt aantal jaren studeren. Een basisbeurs bestaat niet meer dus veel jongeren moeten hard werken om te kunnen leven.

WAT VOOR VOLWASSENEN CREËREN WE HIERMEE?

Ik herinner me eerder dit jaar nog de beelden van jonge bezoekers aan de Olympische Spelen in Zuid- Korea. Zij studeerden hele dagen en avonden en hadden nooit ruimte om uit te gaan of te ontspannen. Dat vonden ze zelf wel moeilijk, ook omdat ze zich realiseerden dat het waarschijnlijk nooit meer zou gaan gebeuren, tijd voor zichzelf. De wens van de gemiddelde twintiger voor zichzelf is niet zo hoogdravend: hun grootste wens is gewoon gelukkig worden. Het gaat ze niet om veel geld of status maar om een prettig leven in balans. Maar als je al ziek wordt terwijl je deze toekomst nog aan het opbouwen bent, dan maak je mogelijk ook niet de beste keuzes die straks bij jou passen.

BRENG DE ONTSPANNING

Niets mis met hard werken maar ik hoop dat wat ontspanning terugkomt bij onze jonge generatie. Zeer waarschijnlijk mogen zij tot hun 80e werken dus waarom geen ontspannen start, de tijd nemen om te ontdekken waar je hart ligt en dat najagen? Loskomen van de verwachtingen van anderen is daarbij belangrijk. Als we allemaal een twintiger daarin begeleiden, des te sneller komt deze generatie in hun eigen tempo op de plek waar ze willen zijn. Ik ga er meteen een bellen!