Culinair genieten op Leefgoed de Olifant

0
3025
Leefgoed de Olifant - Culinair genieten op Leefgoed de Olifant

In Hitland-Noord, langs de Hollandse IJssel, net buiten Rotterdam, is de voormalige steenplaats van ‘Steenoven De Olifant’ omgevormd tot ‘Leefgoed de Olifant’. Tot begin jaren 20 van de vorige eeuw werden in deze veldsteenoven (steenfabriek) de bekende Hollandse ijsselsteentjes gebakken. De oude steenplaats die als grootste steenfabriek in de regio ‘De Olifant’ werd genoemd, werd in 1972 een woondomein. De steenoven, door ir. Sipkema onder architectuur van Gunnar Daan omgebouwd tot monumentale villa, is nu de plek waar culturele evenementen plaatsvinden. Sinds enige jaren organiseren de huidige bewoners Ahja Marijn Sipkema en Ariann Kraaijeveld, beter bekend als ‘De Dames’, in het woongedeelte van de Steenoven concerten, exposities en kleinkunstvoorstellingen. Daarnaast beschikt het Leefgoed over diverse locaties die uitermate geschikt zijn voor vergaderingen en workshops.

RESTAURANT EN THEEHUIS IN DE NATUUR

De oude wagenschuur van de voormalige boerderij bij de oude steenplaats is nu Restaurant & theehuis De Dames. De naam is heel passend vanuit historisch perspectief, omdat in het dijkhuis naast het restaurant lange tijd twee zussen hebben gewoond: de dames Bloot. Het restaurant & theehuis heeft een sfeervolle ambiance met een stamtafel en een schitterend zonnig en verwarmd terras met een ecologisch dak, en tijdens de aanstaande winterse dagen verwarmt een knusse spekstenen kachel het gebouw. Genieten staat bovenaan. ‘De Dames’ ligt tussen de historische werkhaven in de IJssel aan de Groenendijk en het Recreatieschap Hitland.

ANWB GASTVRIJ

Een fietstocht langs de Hollandsche IJssel is niet alleen in de zomer en het voorjaar ideaal om lekker uit te waaien. Ook in de herfst en winter kunt u optimaal genieten van het uitzicht en de natuur. En even uitrusten met iets lekkers, terwijl uw e-bike oplaadt? Na een fiets- of wandelinspanning is het fijn om neer te strijken op het (verwarmd) terras en u te laten verrassen door de rust van de natuur en de weilanden van Hitland. Leefgoed de Olifant is een officieel ANWB Gastvrij punt. Als ANWB Fietspashouder krijgt u dan niet alleen korting, maar kunt u tevens gratis gebruik maken van het toilet, schuilen bij een regenbui of gebruik maken van een oplaadpunt, bandenplakset of fietspomp.

BUITEN DE DEUR VERGADEREN

“Het woondomein dat door de jaren heen in diverse stukken was opgedeeld, is nu weer samengevoegd tot één groot gebied van twee hectare met diverse opstallen”, vertelt Mirjam Kamminga die als rechterhand van chefkok en bedrijfsleider Erwin de Visser alles in goede banen leidt. Nadat eerst de voormalige varkensschuur ‘De Beer’ werd omgebouwd tot vergaderlocatie, telt het Leefgoed inmiddels diverse unieke en inspirerende ruimtes voor vergaderingen en workshops van twee tot 45 personen, zoals ‘De Beer’, ‘De Plaets’, ‘De Blokhut’ en ‘De Hut’ met een fantastisch uitzicht op de wijde omgeving. Nieuw is ‘De Kas’ een authentieke tuinderskas die ‘De Open Zander’ moet doen vergeten. “In combinatie met de cateringservice van Leefgoed de Olifant is uw vergadering of workshop dan ook in goede handen”, aldus Mirjam. Voor Mirjam, die jarenlang actief is geweest in de Goudse horeca, is het werken in het landelijk gelegen Leefgoed als een warm bad. “Het is hier zo prachtig en rustiek en je zit midden in het natuurgebied Hitland op slechts een steenworp van Rotterdam.” Sinds kort zijn de vergaderpakketten uitgebreid met een keur aan activiteiten die in combinatie met een locatie geboekt kunnen worden. “Zo bent u verzekerd van een afwisselend programma en hoeft u niet zelf activiteiten te regelen.”

STREEKPRODUCTEN

Natuur, cultuur en gastronomie staan centraal op het Leefgoed. “We serveren een heerlijke lunch, een diner of een eenvoudig drankje met een hapje. Eigengemaakte appeltaart, een eerlijke biologische koffie, en een keur aan thee horen bij onze formule”, vertelt chef-kok Erwin de Visser die verantwoordelijk is voor het totale gastvrijheidsconcept op het Leefgoed. “We gebruiken zo veel mogelijk verse producten uit deze streek èn Zeeland. We verrassen onze gasten graag met betaalbare culinaire gerechten. Zo hebben we vanaf februari drie maanden als thema All Around The World. Elke twee weken staat er dan voor slechts 25 euro een nieuw 5-gangenmenu uit een metrool op de kaart. We beginnen met de Australische metropool Sydney en gaan dan de hele wereld over.” Inmiddels is er ook een begin gemaakt aan een eigen moestuin en ook ‘De Kas’ zal multifunctioneel worden ingezet, zodat nog meer ingrediënten van eigen bodem kunnen worden ingezet.

CULINAIR GENIETEN OP LOCATIEe

Catering Leefgoed is de traiteur die de catering verzorgt voor uw receptie, feest, diner of plechtigheid, zowel op het Leefgoed als daarbuiten. Een enthousiaste keukenbrigade biedt een breed assortiment culinaire lekkernijen en als u zelf ideeën hebt, dan spelen de chefs daar graag op in. Hun motto is: alleen het beste is goed genoeg. De maaltijden worden kant en klaar geserveerd op locatie, of kunnen worden afgehaald. Dus bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor het verzorgen van de drankjes, hapjes of buffet tijdens uw evenement of bijeenkomst? Dan bent u bij Catering Leefgoed aan het juiste adres. Kwaliteit en flexibiliteit zijn daarbij sleutelwoorden. Dat merkt u al direct bij het eerste contact. Speciaal voor de kerstdagen heeft Catering Leefgoed een Keuze Kerstmenu opgesteld. Kijk voor meer informatie of om te bestellen op de website.

Meer info: www.leefgoed.nl

Fotografie: Maybelline Koense