Goed voorbereid de komende winter in

0
2856
Goed voorbereid de komende winter in

De dagen worden korter, de temperatuur daalt in rap tempo en nachtvorst kondigt de aanstormende winter aan. Hoewel veel mensen een romantische voorstelling hebben bij sneeuw en ijs, zorgen deze winterse taferelen voor zweetdruppels op het voorhoofd van menig autobestuurder. De sneeuw en aanvriezende regen transformeren het wegdek namelijk in gevaarlijke glijbanen en het woon-werkverkeer neemt al snel twee keer zo veel tijd in beslag als tijdens andere perioden van het jaar. Het wordt dus hoog tijd om uw auto winterklaar te maken. Zoetermeer Living geeft u 5 tips om goed beslagen ten ijs (of juist eruit) te komen.

#1 WINTERBANDEN

Winterbanden zijn een ‘must’ in de herfst en winter, want niet alleen bij sneeuw, maar ook in natte perioden zijn winterbanden uitermate geschikt. Dit komt door het diepere en grovere profiel dat het natte weer beter aan kan. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in het buitenland geldt vaak wel een verplichting, daarom bestaat daar het risico op een boete, strafrechtelijke vervolging en (mede)aansprakelijkheid als geen gebruik wordt gemaakt van winterbanden bij winterse omstandigheden. Tip: Voor wie binnenkort van plan is op wintersport te gaan, is het handig om wat van de regelgeving in de wintersportlanden te weten.

#2 WINTERKETTINGEN

Wintervakanties zijn bij vele reizigers populair en vanaf begin december trekken skiërs naar de Alpen of naar het Centraal-Duitse gebergte. Vaak zorgt de zware sneeuwval op grotere hoogten ervoor dat men alleen met winterbanden niet meer vooruit kan komen. Daarom worden er voor noodgevallen sneeuwkettingen meegenomen in het voertuig. In sommige landen is het gedurende het winterseizoen zelfs verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. Tip: Leg de sneeuwkettingen voor uw wintervakantie in de bergen thuis al een keer op de banden, om de werking en het aanbrengen ervan te oefenen.

#3 ANTIVRIES

Voldoende antivries voor de radiator en de ruitensproeiers is essentieel tijdens de wintermaanden. Als de container van de ruitensproeiervloeistof alleen met water is gevuld, dreigt niet alleen de vloeistof te bevriezen, maar in het slechtste geval kan de container ook uiteenspatten. Niet te verwarren met elkaar zijn de antivries voor de ruitenwisservloeistof en de antivries voor de radiator. Tip: Voor het testen van het antivriesgehalte in de koelvloeistof, wordt een zogenaamde glycoltester gebruikt die verkrijgbaar is bij veel tankstations.

#4 SLOTEN

Rubberen afdichtingen van sloten en deuren kunnen broos worden en bij lage temperaturen. Om dit te voorkomen, kunt u deze onderdelen behandelen met een vetstift of siliconenspray. Deze hulpmiddelen voorkomen dat de ramen in de deuren vastvriezen en niet geopend kunnen worden. Het is ook erg onaangenaam als de sleutelgaten bevriezen van auto’s die nog zonder afstandsbediening geopend moeten worden. Tip: Gebruik wat grafietpoeder zodat er zich geen water kan verzamelen in het slot of hou slotontdooier bij de hand (uiteraard niet in de auto).

#5 AUTORAMEN VRIJMAKEN

De autoramen met een schraper vrijmaken, is een vervelende en tijdrovende klus. Daarom gooien veel bestuurders warm water over de ruiten met mogelijke spanningsscheuren als gevolg. Een ijskrabber is dus helemaal zo gek nog niet. Bij een heel dun laagje ijs kan ook een ruitenspray uitkomst bieden. Tip: Heb je geen zin om te krabben en is de ijslaag te dik, dan is een afdekscherm een elegante manier om ijsvorming op de ruiten tegen te gaan.

Winactie

Zoetermeer Living geeft 10 winterpakketten voor de auto ter waarde van €20,- weg. Het pakket bestaat uit: Slotontdooier, Antivries vloeistof, ijskrabber, doek, ruitenspray. Stuur voor 31 december 2017 een e-mail naar redactie@rexmagazines.nl en vertel ons waarom jij graag één van deze 10 winterpakketten wilt hebben.
Dit pakket wordt u aangeboden door: www.autovoordeelshop.nl