De exotische keuken binnen handbereik

0
3122
Jay'z Toko (c) Joke Schut

Wanneer u van exotisch koken houdt en een voorliefde heeft voor de Surinaamse en Aziatische keuken, dan bent u bij Jay’z Toko op het Maltaplein in Rotterdam-Nesselande aan het juiste adres. Deze Surinaamse supermarkt opende in mei vorig jaar haar deuren en is inmiddels een begrip in de regio geworden. Eigenaar Roberto Bhikha is dan ook zeer te spreken over zijn culinaire experiment. “Zelf ben ik van Surinaamse afkomst en heb ik altijd al interesse gehad in exotisch eten en koken. Omdat hier in de buurt nog geen toko zat, heb ik de stoute schoenen aangetrokken.” Niet veel later opende Jay’z Toko. Naast een uitgebreid assortiment aan Javaanse, Surinaamse, Indische en Afrikaanse ingrediënten, kunt u hier ook terecht voor roti en Surinaamse broodjes. “Een toko zonder roti en broodjes, dat kan natuurlijk niet”, zegt Roberto met een brede glimlach.

ETEN MET GEVOEL

De roti en het vlees voor de Surinaamse broodjes worden door de moeder van Roberto gemaakt. “Ze is inmiddels 73 jaar, maar vindt het nog steeds leuk om te koken”, vertelt Roberto. “En omdat ze zelf 20 jaar lang een eigen Rotihuis heeft gehad, is ze ook gewend om grote hoeveelheden te maken.” Roberto kijkt regelmatig bij zijn moeder over de schouder mee om haar geheimen te ontsluieren, maar krijgt het zelf nooit zo lekker. “Ze is nog van de ‘oude hand’ en doet alles op puur gevoel. Niets geen recepten met exacte hoeveelheden.”

INSPIRATIE

Nederlanders zijn gek op variatie in de Nederlandse keuken. Roberto verbaast het dan ook niet dan de meeste klanten niet van Surinaamse afkomst zijn, maar gewoon Nederlanders die van exotisch eten houden. “Wat van ver komt is nu eenmaal lekkerder”, zegt Roberto met een knipoog. Voor wie inspiratie wil opdoen, liggen er in de toko diverse recepten die u kunt gebruiken. En wanneer u niet weet wat u nodig heeft voor een heerlijke maaltijd, dan kunt u altijd terecht bij één van de medewerkers.

BREED ASSORTIMENT

In deze exotische supermarkt vindt u een ruim aanbod van levensmiddelen, waarmee u thuis de lekkerste gerechten kunt bereiden. U kunt hierbij denken aan verse groenten, rijst, roti en diverse specerijen om uw gerecht nét dat beetje extra te geven. Roberto en zijn team selecteren deze voedingsmiddelen zorgvuldig uit diverse betrouwbare merken. Dit betekent dat u kunt rekenen op een uitstekende kwaliteit.

VERSE SURINAAMSE GROENTE

Elke zaterdag kunt u op het Maltaplein terecht voor verse Surinaamse groente, zoals tayerblad, klaroen en sopropo. Maar ook de ons bekende aubergine en courgette smaakt heel anders dan wij gewend zijn. “Een Surinaamse aubergine heeft bijvoorbeeld een veel vollere smaak dan zijn tegenhanger in de reguliere supermarkt.”

Als u eens een keer Surinaams wilt koken, dan zou ik hier zeker eens een kijkje nemen. Maar ook voor een heerlijk broodje of bara tijdens de lunch of een roti-afhaalmaaltijd bent u hier aan het juiste adres. Tijdens het laatste weekend van juni, juli en augustus, zijn bovendien alle broodjes slechts EUR 2 per stuk. Zet de data dus vast in uw agenda!

Jay’z Toko
Maltaplein 5, Rotterdam-Nesselande
T. 010-7370279
www.jayztoko.nl

Fotografie: Joke Schut