Portretten van mensen en dieren

0
3703

“Natuurlijk moet een portret lijken”, zegt Monique van Wijk, “of het nu van een mens of een dier is, maar dat is niet genoeg. Het moet leven. En dat doe je met licht. Niet door ieder detail van het gezicht te laten zien, wel door de karakteristieke elementen, die de persoon uniek maken, weer te geven. Hetzelfde geldt voor dieren.”

EIGEN OMGEVING

Monique van Wijk studeerde in 1986 af aan de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. Lange tijd woonde en werkte ze in een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen tot de liefde haar naar ’t Gooi leidde. Toch laat ze mensen niet in haar Hilversumse atelier poseren voor een portret: “Ik zie ze liever in hun eigen omgeving waar ze volkomen op hun gemak zijn. Zoals ik ook honden thuis wil zien, samen met hun baas en/of bazin om de band die ze hebben te voelen, ook al willen ze zelf niet afgebeeld worden en gaat het uitsluitend om het dier. Ter ondersteuning maak ik een serie foto’s.” In sommige gevallen moet ze wel van bestaande foto’s uitgaan; bijvoorbeeld als het om een overleden dier gaat of om mensen die aan de andere kant van de wereld wonen. Want ook dat gebeurt: grootouders willen een portret van hun kleinkinderen in Australië, een vrouw laat haar gestorven lievelingskat schilderen.

UNIEKE KUNSTWERKEN

Voor Monique aan de slag gaat, overlegt zij uitvoerig met de opdrachtgevers van welke pose er wordt uitgegaan en welke compositie de voorkeur heeft. Uiteraard komt ook het formaat ter sprake. Dan is het de schildershand van Monique die er een uniek kunstwerk van maakt. Door de bank genomen neemt dat tussen de zes en de negen weken in beslag. Valt de keuze op een aquarel-potlood-tekening, omdat er bijvoorbeeld haast bij is, dan is een week genoeg. In de hondenwereld geniet Monique internationale bekendheid. Ieder jaar is zij met haar werk aanwezig op de Winnershow, de grootste hondententoonstelling van Nederland waar mensen uit heel Europa naar toe komen en die dit jaar plaats vindt van 11 t/m 13 december, in de Amsterdamse RAI. Al twintig jaar schenkt de organisatie aan de winnaar van ‘Best in Show’ een geschilderd portret van de betreffende hond.

PRINSES BEATRIX

Het portret van prinses Beatrix (95×120 cm) hangt samen met een schilderij van prins Claus in de ministersvergaderzaal op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Eerder maakte het onderdeel uit van tentoonstellingen achtereenvolgens gehouden in Paleis Het Loo en Paleis Soestdijk ter ere van Prinses Beatrix 70ste verjaardag.

Er is een grote kans dat u Monique met haar zwarte Koningspoedel Nel tegenkomt op de hei of in het bos rondom Hilversum. Wilt u meer over haar weten, kijk dan naar haar website (www.moniquevanwijk.nl) en bezoek haar facebookpagina (www.facebook.com/mhvwijk).