Ambachtelijke aandacht voor piano’s en vleugels

0
4039

“Wij schenken ambachtelijke aandacht aan piano’s en vleugels en bieden allround service en deskundigheid in verkoop, taxatie, stemming en revisie. En dat waarderen de klanten”, aldus Rik Cox van Cox Pianoservice. Zijn zaak, één van de grootste van Midden-Nederland, bestaat dit jaar 25 jaar – tijd voor een gesprek met de eigenaar.

Cox Pianoservice, aan de Meridiaan in Gouda, is een ‘ouderwets’ allround bedrijf. “Je kunt bij ons niet alleen een nieuwe of tweedehands piano of vleugel kopen, maar ook je instrument laten restaureren of reviseren,” zegt Rik. “En uiteraard komen we graag langs om een piano te stemmen. Dan merk je dat mensen hun piano of vleugel vaak koesteren, en terecht, het is soms een instrument dat van generatie op generatie is overgedragen en wij gaan telkens met het instrument mee. We organiseren ook regelmatig concerten in onze showroom en verhuren piano’s en vleugels voor evenementen, trouwpartijen, concerten enzovoorts.”

Is het wel verstandig een tweedehands instrument te zoeken, of kun je beter meteen een nieuwe kiezen?

“Het is natuurlijk de droom van elke pianist: een gloednieuwe piano of vleugel, gebouwd volgens de modernste technieken. We verkopen merken als Rönisch, Kawai en Seiler, allemaal merken van uitstekende kwaliteit. Van Rönisch, Duitse klasse uit Leipzig, hebben wij zelfs de exclusieve verkoop in Nederland. Een tweedehands piano of vleugel hoeft in kwaliteit echt niet onder te doen voor een nieuwe. Al onze tweedehands instrumenten zijn namelijk volledig gereviseerd en verkeren in topconditie. En ze zijn er voor elke beurs en elke smaak.” Dat dat geen loze woorden zijn, begrijp je als je een blik in zijn goed uitgeruste werkplaats werpt. Daar worden de instrumenten volledig geïnspecteerd en heel veel onderdelen, voor zover nodig, vervangen door nieuwe van topkwaliteit. In de showroom staan gepolitoerde klassieke piano’s en vleugels met een historische uitstraling, maar ook instrumenten met een ‘tijdloze’ vormgeving in diverse uitvoeringen.

Als iemand bij jullie langskomt voor een piano, kan hij dan overal op spelen?

“Mensen kunnen alle instrumenten uitgebreid bespelen om te zien welke het best bij hen past qua klank en speelaard, maar het model is natuurlijk ook belangrijk. Een mooi instrument is een sieraad in elke huiskamer. Maar we helpen ze natuurlijk ook bij het kiezen van een instrument.” Rik wijst op de mogelijkheid om een piano eerst te huren met een huurkoopregeling. “Dan kan de klant rustig kijken of hij het juiste instrument in huis heeft.”

Doen jullie veel restauratiewerk?

“Jazeker, een goede piano of vleugel geeft immers heel veel jaren speelplezier, maar er komt een dag waarop je denkt: ‘Hij klinkt niet meer als vroeger.’ Dan is een grondige, ambachtelijke restauratie of revisie vaak de oplossing. De piano of vleugel klinkt dan weer als nieuw. Ook het meubel zelf pakken we aan. Het hele instrument krijgt weer de oorspronkelijke kwaliteit en uitstraling.”
Een piano of vleugel moet je regelmatig laten stemmen, nietwaar?
“Ja, en dat doen we graag. We zijn gecertificeerde pianostemmers en volledig gediplomeerde pianotechnici. We kennen onze instrumenten door en door, en daarom verrichten we kleine reparaties vaak meteen bij het stemmen. Zo blijft het instrument in optimale staat.”

Heb je in je zaak een instrument dat echt bijzonder is?

“Heel bijzonder is momenteel de MultiPiano. Het is een akoestisch instrument met Silent-systeem, zodat je ook kunt spelen zonder dat anderen dat horen, en een ingebouwde computer met een groot touch-screen en Wi-Fi! Je kunt bladmuziek downloaden, pianolessen, noem maar op. Je composities kun je uploaden en via het internet naar iemand versturen, enzovoort. Maar je kunt ook je vakantiefoto’s erop zetten. Hélemaal 2015!”

Ga gerust eens een kijkje nemen in de riante showroom en de werkplaats van Cox Pianoservice. In dit jubileumjaar zijn er heel wat mooie aanbiedingen, dus wie weet…

Cox Pianoservice
Meridiaan 25, Gouda
T. 0182-524528
www.coxpiano.nl