Hibiscus sabdarrifa gunstig bij hoge bloeddruk en cholesterol

0
4094

In Amerika aan de Tufts universiteit van Washington werkt een onderzoekster die blijkbaar iets met thee heeft. Ik heb het over Diane L. McKay. In 1995 publiceerde ze haar eerste artikel over kruidenthee en zeven jaar later kwam ze met een prachtig overzichtsartikel over de gezonde effecten van thee. Zo beschrijft ze onder andere dat gewone thee en groene thee zeer waarschijnlijk beschermend werken tegen kanker en hart- en vaatziekten. In 2004 en 2005 kwam ze met twee studies over het ontstekingsremmend effect van groene thee en achtereenvolgens publiceerde ze over gezondheidseffecten van kamillethee, pepermunt thee, rooibos- en honingbosthee. Haar meest recente publicatie betreft een onderzoek naar het bloeddruk verlagende effect van Hibiscus thee.

Diverse eerdere studies hadden al laten zien dat Hibiscus sabdarrifa thee gunstig was voor de bloeddruk en dat capsules met hibiscus-extract mogelijk net zo effectief waren als de gebruikelijke plastabletten bij hoge bloeddruk, maar McKay wilde nog een goed opgezet placebo gecontroleerde en gerandomiseerde studie verrichten om het bewijs dat Hibiscus werk te versterken. In haar onderzoek kregen 65 mannen en vrouwen met een licht verhoogde bloeddruk de opdracht om drie keer daags 240 ml Hibiscus thee te drinken. Hun leeftijd lag tussen de 30 en 70 jaar, ze gebruikten geen bloeddrukverlagende medicatie en ze waren verder gezond. De hibiscus thee werd door de deelnemers aan het onderzoek zelf gemaakt door 1,25 gram gedroogde Hibiscus sabdarrifa kelken te overgieten met kokend water en dit vervolgens 6 minuten laten trekken. Ze mochten de thee zowel warm als koud drinken en eventueel op een ander tijdstip drinken (tussendoor of bij de maaltijden), maar wel binnen 12 uur na bereiding van de thee.

Ter controle werd er een inactieve vergelijkbare drank gemaakt en de deelnemers wisten niet of ze Hibiscus thee dronken of de inactieve drank. Wekelijks werd de bloeddruk gecontroleerd, zes weken lang. Na zes weken bleek dat de bovendruk (systolische bloeddruk) gemiddeld zo’n 7,2 mmHg was gezakt terwijl in de placebogroep er slechts een daling was van 1,2 mmHg. Dit verschil was statistisch significant, wat betekent dat het vrijwel zeker aan de hibiscus thee lag en niet op toeval berust. De diastolische bloeddruk, ook wel onderdruk, was iets minder en statistisch net niet significant gezakt met een gemiddelde daling van 3,1 mmHg, waarbij de placebogroep een daling had van gemiddeld 0,5 mmHg.

Geen van de deelnemers had bijwerkingen en de therapietrouw was groter dan 90%, hetgeen betekent dat het een eenvoudig te volgen advies is. Het is alleen een zure drank, daar moet je aan wennen. Omdat hibiscus thee mogelijk het oestrogeen en testosteron verhoogt, mag het niet bij zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding worden gedronken. Hoe hibiscus thee de bloeddruk kan verlagen is nog niet geheel duidelijk. Hibiscus thee heeft een ontspannend effect op de bloedvaten en heeft een vocht afdrijvende werking. Wel is duidelijk dat hibiscus kelken een zeer kleurrijke thee geven die vol zit met anthocyaninen. Deze anthocyaninen zijn een natuurlijke ACEremmer. ACE is een enzym dat indirect de vaten doet samentrekken waardoor de bloeddruk verhoogt. Dus remming van dit enzym door hybiscus thee kan bloeddruk verhoging tegengaan. Het simpele advies: “Drie keer daags een kopje (240 ml) Hibiscus thee (van Hibiscus sabdariffa kelken) bij een licht verhoogde bloeddruk” kan wat mij betreft aan de rij simpele en effectieve therapieën worden toegevoegd.

Bij een iets verhoogde bloeddruk is het in eerste instantie van groot belang dat er veranderingen in de levensstijl plaatsvinden. Zo is het van belang bij een licht verhoogde bloeddruk om overgewicht te bestrijden. Afvallen doet namelijk wonderen op de bloeddruk. Ook een gezonde voeding die rijk is aan de mineralen kalium en magnesium (zit onder andere in alle groenten en groentesappen en verder in tomaten, avocado, vijgen, dadels, walnoten, amandelen) helpen de bloeddruk te verlagen. Daarnaast kan ontspanning – bijvoorbeeld door middel van yoga of meditatie, een lavendelbad nemen, tuinieren, sporten – helpen om de bloedvaten meer te doen ontspannen. Naast hibiscus thee zijn andere bronnen van anthocyaninen onder andere de meeste bessen zoals bosbessen, rode bessen, goji bessen, vlierbessen, blauwe bessen, Incabessen, frambozen en bramen.