Stop met aardig zijn. Geef méér kleur aan uw leven

0
3314

Velen onder ons hebben in het verleden geleerd om zich (onbewust) aan te passen aan wat de omgeving van je verlangt, en hebben geleerd om ‘aardig’ te zijn. Daarmee is er in uw dagelijkse leven een levendig deel van uzelf onbedoeld buiten uw bewuste zelfbeeld geraakt. Hoe vroeger u in uw leven geleerd heeft om u aan te passen, des te minder u dat nu bewust in de gaten hebt. Waarschijnlijk zal u de neiging hebben om te zeggen: ‘ik ben nu eenmaal zo’.

Met het stellen van grenzen kunt u aan een ander duidelijk maken wat u niet wilt en wat u wel belangrijk vindt. Maar doet u dat ook als het nodig is? En hoe komt u erachter waar uw grenzen liggen? En hoe geeft u uw grenzen vervolgens aan? Kortom: hoe start u met aardig zijn voor uzelf. Volgens Mark ten Seldam van Innerchange zorgt ‘altijd aardig zijn voor anderen’ voor stress, eigenlijk gewoon een vorm van spanning. “Je hebt altijd een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Deze spanning zorgt er namelijk voor dat je lichaam klaar is voor actie. Pas wanneer er teveel spanning aanwezig is, leidt dit tot klachten. Vaak wordt alleen dit stress genoemd”, legt Mark uit. Bij stress maakt uw lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Uw hersenen geven een signaal af waardoor uw lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat uw hart sneller kloppen, uw ademhaling gaat sneller en uw spieren spannen zich aan. Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar uw hart en spieren toe en minder naar bijvoorbeeld uw spijsverteringskanaal. Op die manier kunt u volgens Mark optimaal reageren op het ‘gevaar’. “Als het gevaar na een paar minuten nog niet geweken is, maakt je lichaam ook nog cortisol aan, een ander stresshormoon dat je ‘paraat’ houdt. De effecten zijn normaal gesproken van korte duur, waarna je lichaam even de tijd nodig heeft om zich te herstellen”, legt Mark uit.

GRENZEN STELLEN

Veel mensen vinden het volgens Mark moeilijk om hun grenzen duidelijk aan te geven, Er gaat immers veel energie zitten in ‘NEE’-zeggen. Maar het valt zeker te leren. U kunt ervoor kiezen om uw grenzen aan te geven op het moment dat deze overschreden worden. Ook kunt u een moment kiezen waarin u terugblikt naar een situatie waarin uw grenzen overschreden worden. “Maar”, benadrukt Mark. “Je kunt geen grenzen stellen als je je grenzen niet kent. Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jouw grenzen liggen. Gevoelens van boosheid, irritatie en verdriet kunnen een signaal zijn dat jouw grens is overschreden. Wees je bewust van deze gevoelens. En sta stil bij wat er aan deze gevoelens vooraf ging. Had je het idee dat de ander te weinig rekening met hield met jouw behoeften? Op welk punt precies had je het idee dat jouw grens werd overschreden?” Door uw grenzen aan te geven zorgt u ervoor, dat de ander weet waar hij of zij aan toe is met u. Bovendien kan een ander uw gedachten niet lezen: als u niet aangeeft dat uw grenzen overschreden worden, heeft de ander het misschien niet eens door.

OORZAKEN STRESS

“Stress ontstaat als je leven anders gaat dan je (vaak onbewust) verwacht had”, vertelt Mark. “Je kinderen moeten naar school, maar ze willen zich niet aankleden of ze treuzelen met eten. Je bent al wat laat voor een afspraak en je komt vast te zitten in een file. Je vriend(in) reageert niet zo enthousiast op jouw verhaal als je verwacht had. Je fietst terug naar huis en het gaat plots waaien. Je bent al druk met het avondeten en je partner is (zonder bericht) veel te laat. Des te meer stress, des te meer kans op succes”, benadrukt Mark. “Vechten en vluchten zijn manieren hoe je kan omgaan met stress, dat heet coping. Als je coping niet meer effectief is, dan loop je vast in jezelf en krijg je op de lange termijn last van chronische stress en uitputting. Zoals eerder gezegd, zelf heb jij het niet zo in de gaten, maar anderen die jou een poos niet hebben gezien, merken het direct.” In zijn begeleiding probeert Mark een manier te vinden om die vicieuze cirkel van stressgerelateerde klachten te doorbreken zodat u weer in balans leert komen. “Je lichaam geeft immers al aan wanneer je over je grenzen gaat. Je hoeft alleen maar op de signalen te letten.”

STRESS IS OP TE LOSSEN

Als u hoog-sensitief bent, dan is het belangrijk om extra alert te zijn op lichamelijke waarschuwingssignalen zoals gespannen spieren, pijnlijk aanvoelende gewrichten, toenemende vermoeidheid, gevolgd door concentratieverlies, wazig zien, toeters of fluiters in uw oren en duizeligheid. Als deze onbalans tussen draagkracht en draaglast langer aanhoudt, dan kunnen er meer klachten ontstaan zoals benauwdheid, druk op de borst, piekeren, slecht slapen, buikklachten e.d. “Emotioneel kun je in een achtbaan terecht komen. Je voelt je snel aangebrand, verdrietig, angstig of depressief. Een lichte tot matige overbelasting kan na verloop van tijd dus uitmonden in een overspanning of burn-out. Misschien vraag je je zelfs wel eens af ‘is dit nu alles waarvoor ik leef’ en ‘wat wil ik echt’?”

GA IN UW KRACHT STAAN

Mark is gespecialiseerd in de begeleiding van ambitieuze en hoog-sensitieve vrouwen, in de leeftijd van 30-55 jaar die eerder genoemde lichamelijke klachten hebben. “Wat mij als begeleider is opgevallen, is dat dit meestal vrouwen zijn die ‘aardig’ zijn, die ‘niet zeuren’, die niet op willen vallen en die gewend zijn om zichzelf toe te spreken met: ‘stel je niet aan’, ‘kom op’, ‘er zijn ergere dingen’, ‘ik moet er voor anderen zijn’ e.d. Het zijn allemaal sterke vrouwen die, wat mij betreft, echter meer in zichzelf mogen geloven en meer in hun kracht mogen staan!”

GEEF UZELF EEN KANS

Er is een methodiek die u helpt om u weer lekker en vrij in uw vel te laten voelen. “Mijn visie: pas als er bewustzijn ontstaat op wat er met jou én om je heen gebeurt, dan pas kun je veranderen in de richting die jij wilt. Ik gebruik hiervoor de methodiek ‘luister naar je lichaam’. Wanneer je oplettend bent naar wat je voelt en denkt, dan kun je ontdekken wat jou stress geeft en wat je eigenlijk wil dat anders gaat in jouw leven.” Zo kunt u volgens Mark leren om op een effectieve manier uw grenzen aan te geven en leert u om op een respectvolle manier te stoppen met (te) aardig te zijn. Dit zal resulteren in meer vervulling in uw werk en meer verbinding in uw relatie. Maar zonder dat u zich in allerlei bochten hoeft te wringen. “Zo kun jij je gaan richten op wat je nu echt wilt bereiken in je leven.”

GEEF MEER KLEUR AAN UW LEVEN…NU

In het ontdekken en vormgeven van wat u daadwerkelijk wilt, vraagt het lef om ruimer te durven zijn dan de oude aannames over uzelf en de wereld. “Wanneer je dan contact maakt met je inspiratie, dan ben je in contact met dieper liggende waarden, met wat je echt belangrijk vindt. Dat geeft je de mogelijkheid om je bewuster te kunnen bezinnen op je leven, je relaties en je werk. Zo leer je op een geheel nieuwe wijze om te gaan met lichamelijk klachten, motivatie, werkdruk, stress en relationele spanningen. Daardoor ben je beter in staat om voluit te gaan leven, hier en nu.”

InnerChange
Westerdorpsstraat 20B, Hoevelaken
T 06-45818810
www.stopmetaardigzijn.nl

Fotografie: Nico Brons