De beste plek om te sterven is thuis

0
2919
Stichting IJsselThuis - De beste plek om te sterven is thuis

Hospice IJsselThuis is een begrip in Nieuwerkerk en omgeving. Wat nog niet iedereen weet, is dat vrijwilligers van het hospice ook bij terminaal zieke mensen thuis komen. Medewerkers Corry Arendzen en Nellie de Zeeuw doen dit dankbare werk al heel wat jaren. “Doordat wij de zieke een paar uur gezelschap houden, worden mantelzorgers even ontlast”, vertellen ze.

“Voor iedereen is iets anders belangrijk”, zag Nellie de afgelopen jaren. “Elke keer dat je voor het eerst een huis binnenstapt, tref je een andere familie, met andere wensen en behoeften. Dat maakt dit werk zo mooi.” Haar collega Corry vult aan: “De ene mantelzorger wil gaan winkelen of naar de kapper, maar laatst gaf mijn aanwezigheid de vrouw des huizes de tijd om eens lekker uitgebreid te gaan douchen, op haar gemak. Dat kon nu, omdat ze wist dat haar man bij mij in goede handen was.”

TE GAST

Beide dames werken ook in het hospice. Zowel daar als in de thuissituatie is hun belangrijkste doel het mensen zo comfortabel mogelijk te maken. “Het grote verschil is dat je tijdens een thuisinzet te gast bent in iemands eigen omgeving”, zegt Nellie. “Maar tijdens een intakegesprek bespreek je gewoon waar behoefte aan is en wij passen ons daar voor zover mogelijk aan aan.” Corry: “We gaan blanco naar mensen toe. Mijn eigen gewoontes laat ik thuis, ik wil dat het thuis gaat zoals mensen het gewend zijn.” Ze glimlacht wanneer ze terugdenkt aan de meneer die de eerste keer dat ze er was een uur lang praatte. “Hij dacht dat hij mij bezig moest houden terwijl zijn vrouw weg was. De keer daarna ben ik bij hem gaan zitten met mijn handwerk. Hij voelde daardoor dat praten met mij mág, maar niet móet. Hij viel al snel in slaap en lag heerlijk rustig.”

MOMENT VOOR JEZELF

Gemiddeld komen de vrijwilligers van IJsselThuis twee keer per week een paar uur bij mensen thuis. Nellie: “Maar als het slechter gaat en meer hulp nodig is, kan dat. Vaak zetten we er dan een tweede vrijwilliger bij in.” De vrouwen doen dit werk al jaren en zijn gepokt en gemazeld. Corry: “Iedere mantelzorger wil op zijn of haar eigen manier voor zijn naaste zorgen. Maar wat ik iedereen op het hart zou willen drukken: ga niet te lang door. Om het intensieve zorgen vol te kunnen houden, is af en toe een moment voor jezelf heel belangrijk. Even afstand nemen, de gedachten verzetten.”

NIET ALLEEN

Stichting IJsselThuis - De beste plek om te sterven is thuisZe weten dat de drempel om hulp in huis te halen soms groot is. Terwijl dat volgens de dames echt niet nodig is. Nellie: “Wij doen dit werk met veel liefde. En al zijn we er maar een paar uur, we zien vaak bij mantelzorgers dat het gevoel dat je het niet helemaal alleen hoeft te doen al zoveel rust geeft.” Corry denkt ook dat mensen opzien tegen regelwerk, er komt immers al zoveel op je af als je een naaste verzorgt. “Terwijl één telefoontje naar het hospice genoeg is om een intakegesprek te krijgen.” Ze adviseert mensen in deze situatie dan ook een thuisinzet te bespreken met de wijkverpleegkundige of huisarts. “Zij kennen onze organisatie en kunnen uitleggen hoe wij werken.” Nellie: “Toen ik acht jaar geleden als vrijwilliger bij IJsselThuis begon, deed ik dat omdat ik denk dat het hospice of je eigen huis betere plekken zijn om te sterven dan in het ziekenhuis. Dat gevoel is na al die tijd onverminderd groot. Ik vind het fijn dat ik er mijn steentje aan bij kan dragen dat mensen hun laatste tijd in een vertrouwde omgeving kunnen doorbrengen en in alle rust kunnen gaan als het moment daar is.”

Hospice IJsselThuis
Batavierlaan 8, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-391306
www.ijsselthuis.nl

Fotografie: Froukje Aben, iStockphoto