Een brokje meer of minder

0
3764

In Nederland leven bijna twee miljoen honden en ruim 3 miljoen katten. En als huisdierliefhebber verwen je je dieren natuurlijk graag, bijvoorbeeld met een stukje kaas of worst of een boterham. Maar mijn advies is echter ook om hier een beetje mee op te passen. Naar schatting is namelijk maar liefst 35 % onze honden en katten te dik en de laatste jaren lijken er steeds meer dikkerdjes bij te komen. Bij ons komen er ook met enige regelmaat dieren met overgewicht op het spreekuur. En alhoewel overgewicht ook veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld een castratie, bepaalde aandoeningen en het gebruik van medicijnen, is te veel eten (inclusief tussendoortjes), met name in combinatie met een gebrek aan beweging toch de belangrijkste boosdoener.

Hoewel overgewicht misschien onschuldig lijkt, kan het net als bij mensen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Obesitas verhoogt bijvoorbeeld het risico op artrose, hart en vaataandoeningen, mobiliteitsproblemen en suikerziekte. Bovendien is de levensverwachting van een hond of kat die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter. Het is dus opletten geblazen en ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Het is lastig een ideaal gewicht voor een bepaald ras of zelfs voor een individueel dier te bepalen. Bovendien is het vanwege grote verschillen in grootte, lichaamsbouw, soort en ras soms lastig te constateren of een dier met overgewicht kampt. U kunt een indicatie krijgen door na te gaan of de ribben nog voelbaar zijn. Bij een te zwaar dier zijn deze zonder veel druk uit te oefenen nauwelijks voelbaar. Andere tekenen van overgewicht zijn: een dikke buik, verlies van taille, verminderd uithoudingsvermogen (snel moe en traag bewegen) en kortademigheid. Maar ik weet ook dat het voor sommige eigenaren lastig is om objectief naar hun eigen hond of kat te kijken en te bepalen of zijn of haar huisdier een gezond gewicht heeft.

Twijfelt u of uw hond of kat overgewicht heeft? Of wilt u gewoon advies? U kunt voor de zekerheid altijd even bij de praktijk langskomen. Een gewichtscontrole is gratis en u weet meteen of uw viervoeter een gezond gewicht heeft. Als er sprake is van overgewicht, kunnen onze voedingsdeskundigen u ook adviseren over de juiste aanpak en u begeleiden in het verantwoord laten afvallen van uw huisdier. Soms speelt het inzetten van een dieetvoeding hierbij speciaal voor gewichtscontrole een rol. Net als bij mensen is een dieet alleen echter alleen succesvol als het ook strikt wordt nageleefd. Maar het is de moeite waard want hoe eerder uw dier op een gezond gewicht komt, des te groter is het gezondheidsvoordeel voor de lange termijn.