Op bezoek bij…

2
4547

We zijn op het wildreservaat Kololo, gelegen in het noorden van Zuid-Afrika. De twee Gouwenaren Ton en Yvonne Jansen zijn hier uit liefde voor het land een lodge begonnen. “Twaalf jaar geleden kochten we de grond zonder dat we een echt plan hadden”, vertelt Yvonne. “Het is een uit de hand gelopen hobby.”

De Gouwenaren hebben hun kantoor op vijf minuten lopen van station Gouda. Ze zijn ook de oprichters van ChaletsPlus, verhuur van vakantiehuizen in Oostenrijk. Inmiddels heeft hun zoon Pim ChaletsPlus overgenomen. Kololo begon het stel vanuit hun passie. Yvonne: “We gingen vaak naar Zuid-Afrika op vakantie en dat vonden we iedere keer weer fantastisch.” Dit land heeft álles, dachten zij. De dieren, de natuur en de rust en stilte. “We hadden toen naar onze Zuid-Afrikaanse vrienden door laten schemeren dat we hier misschien ooit wel iets wilden beginnen”, zegt Ton. “Maar dat was niets meer dan een vaag idee.” Vervolgens kwam er een aanbod op hun pad. Hun goede vrienden ontdekten dat er een lodge te koop stond. Yvonne: “Ze mailden ons foto’s en vroegen of dit iets voor ons was. Toen wij de foto’s bekeken waren we eigenlijk al verkocht. We zagen prachtige natuur en dieren, maar vooral: stromend water. Middenin de Zuid-Afrikaanse bush is dat niet vanzelfsprekend. Tegen Ton zei ik: ‘Het heeft water, dit moet wel goed zijn’.” En zo kochten zij in 2004 de lodge.

OPKNAPPERS

De eerste weken, toen ze in Kololo verbleven om te zien wat er allemaal gedaan moest worden, stuitte het stel meteen al op tegenvallers. Er was veel meer om op te knappen dan ze verwacht hadden, want de huisjes voldeden niet aan de standaard waar Yvonne en Ton naar streefden. Ook moest er een restaurant komen. Ton: “Ik weet nog dat we de eerste weken op ons net nieuw gekochte reservaat verbleven. We zaten twee weken lang in het donker, de stroom viel constant uit. Toen namen we direct ons eerste grote besluit: er moest een stroomgenerator komen.”

AVONTUURLIJK

Het is een bijzondere ervaring om in een van de huisjes in het wildreservaat te slapen. ’s Nachts kan er namelijk van alles rondlopen. Wie weet snuffelt er een giraffe aan je chalet of hoor je een mannelijke antilope brullen. Ook de kinderen genieten van het feit dat er ongevaarlijk wild in het park rondloopt dat ze zomaar kunnen ontmoeten. Op een van de wandelroutes op Kololo is een jong meisje alle sporen van dieren aan het identificeren met behulp van een sporenboekje. Vervolgens zegt ze vol trots tegen haar vader. “Kijk, papa, dit is van een zebra.” Kololo biedt de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te wandelen en fietsen. “Fietsen, dat vonden de Zuid-Afrikanen in het begin nog wel vreemd”, zegt Ton. “Zelfs ons personeel snapte eerst niet waarom de gasten hier op een mountainbike stapten, daar moesten ze wel even aan wennen.” Bezoekers kunnen vanuit Kololo ook met een ranger in een jeep stappen om op game drive te gaan in het naastgelegen wildreservaat Welgevonden. Kololo is hier mede-eigenaar van, waardoor er een toegangspoort op hun eigen terrein geplaatst kon worden. Op Welgevonden is de Big 5 te spotten: olifant, neushoorn, buffel, luipaard en leeuw. Zo genoemd omdat het de gevaarlijkste dieren waren om op te jagen.

KINDVRIENDELIJK EN MALARIAVRIJ

De chalets en villa’s van Kololo worden niet alleen door Zuid-Afrikanen bezocht, maar ook geregeld door Nederlanders. “Het zijn voornamelijk gezinnen die hier komen”, vertelt Yvonne. “De locatie is malariavrij en kindvriendelijk.” Door de jaren heen hebben Ton en Yvonne steeds meer ongevaarlijk wild gekocht en uitgezet op het terrein. Zo zijn er nu zebra’s, gnoes, giraffen, verschillende soorten antilopen en kleinere dieren zoals steenbokken en wrattenzwijnen. De Nyala, een antilopesoort, loopt vaak tussen de chalets door. Dan kun je ze een appeltje uit de hand voeren.

HERSTEL VAN NATUUR

De oorspronkelijke vegetatie op het terrein dat ze gekocht hadden, bleek jaren nodig te hebben om te herstellen. De vorige eigenaren hadden de bodem uitgeput. In het herstel ervan hebben Ton en Yvonne veel tijd en moeite gestoken, maar het resultaat is inmiddels duidelijk zichtbaar. Ton is dan ook heel trots wanneer hij een foto onder ogen krijgt van zebra’s met vogels op de rug. “Kijk, dat zijn oxpeckers. Die hebben we pas sinds de laatste jaren. Eerder waren deze vogels er niet omdat de vorige eigenaren pesticiden gebruikten.” Maar uitweiden over de lastige beginperiode doen Ton en Yvonne niet graag. “Het hoort erbij. Nu kijken we vol trots naar wat we hebben bereikt.” Inmiddels gaat de natuur zijn gang en vermeerderen de dieren zich. Ze hebben genoeg terrein om op te leven. Yvonne: “Als we nu op het terrein rondlopen of -rijden en grote kuddes met gnoes of zebra’s zien rennen, dan kan mijn dag echt niet meer stuk. Dat is prachtig om te zien. Dan weet je pas echt dat het beleid dat je jarenlang voert voor herstel van de bodem goed werkt. In het begin had het gewoon veel tijd nodig.”

Twee keer per jaar komen Ton en Yvonne zelf op Kololo. Als ze er zijn, praten ze vaak met de bezoekers. Zo ook nu. Een Nederlands gezin vertrekt morgen weer, maar de vrouw vertelt dat ze het erg naar haar zin had. “Wauw, op deze locatie realiseerden we ons pas hoe hectisch we onze vakantie hebben ingepland. Hier kom je heerlijk tot rust, in plaats maar van lodge naar lodge te hoppen. En toch is hier genoeg te doen.” Yvonne geniet er zichtbaar van om zulke positieve reacties te krijgen: ‘Wat is er mooier dan mensen hier gestrest binnen zien komen en volledig ontspannen weer zien uitchecken?”

Fotografie: Janita Elings

2 REACTIES