Logopedie: meer dan spraakles!

0
4242

“Uw dochter praat nog niet? Geef het wat meer tijd”. “Uw zoon heeft moeite met de ‘k’ en ‘g’? Dat komt vanzelf wel, hoor!”. Gelukkig gaat dit volgens Annemarie Ruitenburg van Logopedie Nesselande inderdaad regelmatig zo. “Veel kinderen maken een min of meer normale spraak-taalontwikkeling door. Maar wat doet u als het praten van uw kind u toch zorgen baart? Of als uw kind gefrustreerd raakt? En wanneer duurt het op gang komen van de spraak-taalontwikkeling toch echt langer dan normaal? Vraag het de logopedist!”

Logopedie Nesselande

Bij Logopedie Nesselande kunt u met uiteenlopende vragen terecht, betreffende de spraak-taalontwikkeling, (duim/speen/vinger-)zuiggewoonten, open mondgedrag en afwijkende tongligging, problemen met de auditieve vaardigheden, lees- en spellingsproblemen, stemklachten, stotteren en slikklachten. Zowel kinderen en volwassenen kunnen terecht in de praktijk. Ook voedingsproblemen bij baby’s en jonge kinderen kunnen worden behandeld.

Wanneer is behandeling zinvol?

Of logopedische behandeling zinvol is, is volgens Annemarie afhankelijk van vele factoren. “De kalenderleeftijd, de gezondheid, de ontwikkeling tot nu toe, omgevingsfactoren, de thuistaal, etc. Ook is logopedisch onderzoek noodzakelijk voordat de behandeling wordt opgestart. Op deze manier kunnen specifieke doelen opgesteld worden en wordt de behandeling echt afgestemd op de individuele mogelijkheden van uw kind. En duurt de behandeling niet langer dan nodig is.”

Preverbale logopedie

Sinds kort kunnen ouders met hun baby of jonge kind met voedingsproblemen ook terecht bij Logopedie Nesselande. Bij problemen met de borstvoeding of (de overgang naar) flesvoeding, lepelvoeding, leren kauwen, drinken uit de beker, maar ook de begeleiding rondom sondevoeding. Vaak is overleg met de kinderdiëtist, kinderfysiotherapeut of kinderarts nodig. Eet- en drinkproblemen kunnen volgens Annemarie veroorzaakt worden door onder andere neurologische of anatomische aandoeningen of ervaringstekorten. Er wordt mondonderzoek gedaan, afhankelijk van de leeftijd en eetontwikkeling van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderzoek van de zuig-slikreflex, kokhalsreflex of het beoordelen van het veilig slikken van dun- en dik vloeibaar en vast voedsel. Hieruit kunnen verscheidende adviezen volgen. Dit gebeurt in afstemming met de ouders en de mogelijkheden van het kind. Behandeling gebeurt meestal aan huis. Voor meer informatie zie www.prelogopedie.nl.

Volwassenen

Naast (jonge) kinderen bezoeken ook volwassenen de praktijk. Met klachten als heesheid ten gevolge van verkeerd stemgebruik; stembandknobbels; laryngitis; stembandverlamming of bij pijn in de keel, hyperventilatie, dysartrie en slikklachten, al dan niet als gevolg van een CVA of neurologische aandoening. Logopedie zit in het basispakket van de zorgverzekering. Houdt u rekening met het eigen risico boven de leeftijd van 18 jaar. De praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Belang van logopedie

Gemeenten bezuinigen op jeugdgezondheidszorg en daarmee op preventieve logopedie voor jonge kinderen. Daarnaast komt door de invoering van het Passend Onderwijs de logopedische ondersteuning van leerlingen onder druk te staan. Een mogelijk gevolg van deze bezuinigingen is dat bij veel kinderen pas op latere leeftijd een spraak-/taalprobleem wordt gesignaleerd en dit heeft zijn weerslag op de totale ontwikkeling van een kind. Wist u dat logopedie bij kinderen met een spraak-/taalstoornis de samenleving € 38 miljoen tot € 115 miljoen oplevert? Deze baten worden veroorzaakt door een besparing op de kosten voor het speciaal basisonderwijs en hogere toekomstige productie. Dit blijkt uit de kosten-batenanalyse die in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie is uitgevoerd. Daarnaast zorgt logopedie ervoor dat een kind minder onzeker is en niet om zijn / haar stoornis gepest wordt op school.

Benieuwd?

Benieuwd wat Logopedie Nesselande voor u of uw kind kan betekenen? Neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

Logopedie Nesselande
Cypruslaan 402, Rotterdam
T 010-2229743
www.logopedienesselande.nl