Neurofeedback: behandeling van ADHD zonder medicijnen

0
3704

De aandoening ADHD wordt door de jaren heen steeds vaker vastgesteld onder met name jongens. Vaak worden in deze gevallen geneesmiddelen zoals Ritalin voorgeschreven. Recent heeft de Nederlandse beroepsvereniging van psychologen echter een advies van de Amerikaanse academie van kinderartsen overgenomen met betrekking tot neurofeedback. Zij concludeerden op basis van wetenschappelijk onderzoek dat neurofeedback één van de beste behandelingen voor ADHD is. Neurofeedback pakt immers de bron van de aandoening aan. In de ons omringende landen wordt neurofeedback al veel langer als standaardbehandeling ingezet.

Vanuit haar praktijk in Bilthoven houdt Herma Schuttenbelt van Spindles zich al sinds 2009 bezig met neurofeedback. Als ergotherapeut en medisch socioloog heeft Herma veel ervaring opgebouwd in met name de preventieve geestelijke gezondheidszorg. Sinds de zomer van 2014 is zij bovendien gekwalificeerd als Neurofeedback specialist BCN en lid van de BCIA. “Dit is het enige erkende internationale instituut voor opleiding en professionalisering van neurofeedback therapeuten”, legt Herma uit. Bij het diagnosticeren en behandelen van haar patiënten werkt ze nauw samen met dr. Marco Boks. “Marco is psychiater met veel ervaring op het gebied van EEG-onderzoek. Hij is mede verantwoordelijk voor de diagnostiek, het trainingsprotocol en het psychologische aspect van de behandelingen.” Inmiddels zijn al tientallen kinderen met AD(H)D, concentratieproblemen en slaapstoornissen succesvol behandeld, waaronder ook hun zoon die met ADD was gediagnosticeerd.

WAT IS NEUROFEEDBACKk?

Neurofeedback is een behandeling waarbij directe terugkoppeling wordt gegeven op hersenactiviteit. Op basis hiervan vindt een leerproces plaats waarbij cliënten leren om bepaalde netwerken in de hersenen aan en uit te schakelen. Dit resulteert vaak tot een verbetering van slaap en een verbetering van ADHD klachten zoals concentratie en impulsiviteit. Eenvoudiger gezegd: bij neurofeedback wordt de hersenactiviteit (EEG) gemeten en veranderd. “Door direct feedback te geven op de gewenste hersenactiviteiten leren de hersenen bepaalde hersengolven wel of juist niet te maken. De hersenen kunnen we net als spieren trainen. De cliënt speelt een spel, kijkt een film of luistert muziek. Door te trainen dooft uiteindelijk de ongewenste hersenactiviteit uit. Het effect is langdurig en vaak zelfs blijvend. En dat zonder medicijnen en zonder bijwerkingen”, benadrukt Herma. “Kinderen en jongeren vinden het trainen vaak prettig, omdat ze ervaren dat het veel rustiger wordt in hun hoofd.”

WERKWIJZE

Tijdens een uitgebreide intake wordt bepaald in hoeverre het EEG uit balans is. Dit wordt gedaan door het afnemen van een Quantitative EEG (QEEG) in combinatie met een psychologisch interview. “Bij een QEEG worden de hersengolven gelijktijdig op een groot aantal plaatsen gemeten. Met statistische berekeningen en het vergelijken van de uitkomsten met het EEG van personen van dezelfde leeftijd en sexe uit een database, is het goed mogelijk een indruk te krijgen waar het EEG uit balans is.” Op basis hiervan kan een trainingsprotocol worden opgesteld. De kracht en het succes van Spindles schuilt volgens Herma in de werkwijze waarbij per persoon een trainingsprotocol en behandelplan wordt opgesteld en steeds op maat wordt getraind.

TRAININGSSESSIE

Tijdens een neurofeedback training die ongeveer 45 minuten duurt, kijkt u vanuit een gemakkelijke stoel naar een beeldscherm. Vervolgens worden er electrodes op het hoofd geplaatst. Op het beeldscherm is bijvoorbeeld een spelletje te zien. Door het spelen van het spelletje en het ’gewoon te laten gebeuren’ ontstaat er een gevoel hoe het beste resultaat behaald kan worden. De trainer stelt steeds de moeilijkheidsgraad van het spelletje bij. Dit kan doordat het EEG op het beeldscherm van de trainer zichtbaar is. Het succes in het spelletje is de positieve feedback van de training. Er ontstaat een proces van conditionering wat langzamerhand de klachten doet verminderen.​

INTERESSE

Heeft u een kind dat met AD(H)D is gediagnosticeerd en bent u benieuwd naar een behandeling zonder medicijnen, dan kunt u zonder doorverwijzing van uw huisarts een afspraak voor een intake maken.

Spindles
Julianalaan 274, Bilthoven
T 06-39579332
www.spindles.nl

Fotografie: Wim Lanser