Twee snelheden op de beurs

0
2405
Fintessa Vermogensbeheer - Fotografie iStockphoto

Steeds meer analisten zien het koersherstel van één van de zwaarste crashes ooit vol verbazing aan. Terwijl de Amerikaanse economie zich in een diepe recessie bevindt gaan de aandelen voor niet minder dan 26 keer de winst van de hand. Dat is hetzelfde als in de beruchte dot.com-bubbel van 2000. Kijken we iets verder, dan zien we grote verschillen tussen toen en nu..

Dit jaar is een handjevol technologie-aandelen verantwoordelijk voor het beursherstel. Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook en Amazon vormen de motor. De andere grote winnaar van deze pandemie is de farmaceutische sector. Daar staat tegenover dat het gemiddelde aandeel uit de S&P 500, de index bevat immers 500 aandelen, nog steeds ruim onder zijn piek noteert. De winnaars laten de verliezers erg ver achter. Het feit dat bijvoorbeeld Tesla inmiddels groter in omvang is dan de oliemaatschappijen Shell, BP en Exxon gecombineerd spreekt boekdelen. Voor de AEX geldt een soortgelijk verhaal.

De huidige coronarally is er duidelijk één van twee snelheden. Er wordt ook wel gesproken van een K-vormig herstel op de beurs. Daarbij geldt de opgaande arm van de letter K voor de winnaars (technologie, farmacie en zij die profiteren van deze pandemie) en de neergaande poot voor de verliezers (de rest).

Het onderscheid dat de financiële markten maken tussen de oude en de nieuwe economie is op zich terecht. De markten anticiperen immers op een toekomst waarin personeel meer thuis zal werken, waarin er meer online wordt gekocht, entertainment meer online plaatsvindt en waarin de verwerking en opslag van data steeds belangrijker zullen worden. De omvang van een bedrijf zal in een digitale wereld ook steeds meer van belang worden. Big is Beautiful. Een toekomst ook waarin de economische groei beperkt zal blijven. De rente zal nog heel lang laag blijven. In een dergelijk klimaat gaan beleggers immers op zoek naar bedrijven die wel groeien.

Een normalisering van de economie zal nog wel even op zich laten wachten. Ondertussen blijven centrale banken de geldkraan wagenwijd openzetten. Overheden zullen met goedkoop geleend geld de economie ook blijven stimuleren. Verschillen tussen arm een rijk zullen verder toenemen.

De sleutel voor de economie en de markten ligt in de zoektocht naar een werkend vaccin tegen corona. Zolang er geen goed vaccin is gevonden kan de huidige ongezonde situatie op de beurzen blijven voortbestaan.

Deskundigen verschillen van mening over de tijd die er nodig zal zijn een vaccin te vinden. Bedenk wel dat alleen een vaccin nog niet genoeg is. Het zal vervolgens op grote schaal toegediend moeten kunnen worden. Daarvoor zijn heel veel medische hulpmiddelen nodig. Zelfs de meest simpele middelen waren bij de eerste uitbraak niet overal voorradig. Laten we hopen dat dat straks niet het geval zal zijn.

Maar goed, stel dat er dan een vaccin zal zijn. De economie zal dan geleidelijk kunnen normaliseren en beleggers kunnen overgaan tot de orde van de dag. Kijk dan nog steeds uit waar je in belegt, zelfs al zouden de achterblijvers zich plotseling fors herstellen. Tsja, zelfs als bijvoorbeeld ABN Amro met 100 procent stijgt, zet het gezien zijn huidige gewicht in de AEX namelijk niet veel zoden aan de dijk.

Fotografie: iStockphoto