Maak uw woning inbraakvrij

0
2249
SafeThuis - Fotografie Nico Brons

Woninginbraak heeft een grote impact op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak in Nederland nog altijd meer dan 117 keer per dag voor. En dit zijn alleen de inbraken waarvan melding wordt gemaakt. De politie doet er weliswaar veel aan om inbrekers op te pakken, maar ook zelf kunt u met verschillende maatregelen ervoor zorgen dat inbreken in uw woning niet meer zo eenvoudig is. De meeste inbrekers gaan immers voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze op heterdaad betrapt worden of het opgeven.

Veilig wonen

“Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 75% van de bewoners ervan overtuigd is, dat hun huis voorzien is van goed hang- en sluitwerk. De waarheid ligt echter anders”, zo vertelt Jan van Ree van SafeThuis ons. “In elke willekeurige wijk in Nederland zie ik in één oogopslag welke woningen een makkelijke prooi zijn. Zo hebben veel woningen van voor 1980 verouderde sloten die door de gelegenheidsinbreker in enkele seconden zijn open te breken. Ook zien we dat ons woon- of leefgedrag een belangrijke oorzaak is van wel of geen slachtoffer worden van een inbraak. Vaak trekken we overdag als we even boodschappen gaan doen of de hond uitlaten alleen de deur achter ons dicht. Ook het laten openstaan van ramen is iets wat we met zijn allen vaak doen. En vaak ondernemen we pas actie als er bij de buren of bij ons zelf is ingebroken. En dat terwijl preventieve maatregelen helemaal niet duur hoeven te zijn. Wist u overigens dat het merendeel van de inbraken op klaarlichte dag plaats vinden?”

SafeThuis - Fotografie Nico Brons

Voorkomen is beter dan genezen

Jan geeft een aantal tips om de kans op een inbraak te verkleinen zonder dat we ons huis in een vesting hoeven te veranderen. “Het lijken weliswaar open deuren”, zegt Jan met een glimlach. “Maar we kunnen en moeten het inbrekers een stuk lastiger maken. Want ook al denken we ‘bij ons is niets te halen’ of ‘mij gebeurt dat niet’, het kan ons allemaal overkomen.”

SafeThuis - Fotografie iStockphoto

11 tips om uw huis veiliger te maken

Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk (SKG®-keurmerk en bij voorkeur met 3 sterren) op ramen, (garage)deuren, schuifpui en en eventuele lichtkoepels.

Doe altijd uw deuren op slot als u thuis bent maar zeker wanneer u de woning verlaat.

Als u de ramen op een luchtstand wilt zetten, zorg dan dat ze nog steeds op slot kunnen.

Zorg voor buitenverlichting op de juiste plaatsen en bij voorkeur in een ‘hufterproof’ uitvoering.

Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent, bijvoorbeeld doordat de buren de plantjes en de post verzorgen.

Laat geen sleutels aan de binnenzijde van ramen en deuren zitten.

Verstop geen sleutels buiten de deur, iedere denkbare plek kent de inbreker ook.

Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.

Zet ladders en kliko’s weg, zodat deze niet gebruikt kunnen worden om naar de verdiepingen te klimmen.

Zet niet op Social Media dat u met vakantie gaat.

Wilt u weten hoe het met de inbraken in uw wijk is gesteld? Kijk dan op de Misdaadkaart: www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart.

Meer weten?

Wilt u weten of uw hang- en sluitwerk voldoet aan de huidige normen (Politie Keurmerk Veilig Wonen), neem dan nu contact op met veiligheidsadviseur Jan van Ree voor een gratis en eerlijk advies bij u thuis.

SafeThuis - Fotografie Nico Brons

SafeThuis
Mgr. Tillemansstraat 2, Grave
T. 0486-830169 / 06-50615146
www.safethuis.nl

Fotografie: Nico Brons, iStockphoto