Huiselijk leven met respectvolle zorg – Het Hospitality team

0
2539
Villa Hooghe Heide - Huiselijk leven met respectvolle zorg - Het Hospitality team

Woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’ is een particuliere organisatie die in een kleinschalige, exclusieve woonomgeving een huiselijke sfeer creëert voor ouderen die niet meer in de gelegenheid zijn om zelfstandig te kunnen wonen. De verpleegkundige en persoonlijke zorg en begeleiding wordt vanuit het PGB besproken en afgestemd. Persoonlijke aandacht, respect, veiligheid en geborgenheid zijn kenmerken die vanzelfsprekend zijn binnen de organisatie. In deze editie van Amersfoort Living vertellen vier medewerkers van het hospitality team over hun ervaringen bij deze zorgorganisatie.

Villa Hooghe Heide (c) Joke SchutOp een schitterende locatie aan De Strang in Amersfoort-Kattenbroek, vindt u woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’. In het pand zijn 21 ruime zorgappartementen en twee logeerkamers, verdeeld over de begane grond en eerste etage, gerealiseerd voor senioren met een zorgvraag. Villa Hooghe Heide is opgezet door Jan Luiten en Clari van Staveren, die ruim 30 jaar zowel in verpleeghuizen als in de functie van wijkverpleegkundige actief was. Samen waren ze van mening dat ouderen betere zorg verdienden dan zoals die regelmatig in het nieuws is. “Wanneer leven en zorg ondersteund moet worden, gebeurt dit in eerste instantie vaak door kinderen, buren en thuiszorgorganisaties. Snel heb je al vele verschillende zorgverleners over de vloer waar afspraken mee gemaakt moeten worden. Als het thuis dan echt niet meer gaat, wordt het een komen en gaan van hulpverleners en goedwillende – soms overbelaste – mantelzorgers. Eigenlijk is er verpleeghuiszorg nodig”, aldus Clari. De Villa biedt u een alternatief, een rustige omgeving waar u kunt leven en genieten samen met anderen, maar ook als u liever op u zelf bent. Een omgeving die u en uw naasten ontzorgt. De vaste zorgmedewerkers onderhouden korte lijnen met bewoners, familie en externe partijen zodat er duidelijkheid en structuur is. Het hospitality team zorgt voor heerlijke maaltijden en alles wat nodig is om een huishouding te voeren. Er is een activiteitenrooster gebaseerd op de wensen van de bewoners. Dit programma wordt begeleid door vaste medewerkers samen met vrijwilligers.

24-UURS ZORG

Er worden in Villa Hooghe Heide 24 uur per dag zorg en diensten geleverd. “Wij bieden een volledig pakket aan zorg variërend van persoonlijke verzorging tot intensieve verpleging, afgestemd op uw persoonlijke situatie ”, legt Jan uit. “U kunt de hele dag een beroep doen op gediplomeerde zorgverleners, ongeacht het tijdstip op de dag. We geven u bovendien de garantie – mits medisch verantwoord – dat u in uw eigen appartement kunt blijven wonen.” Huisarts, fysiotherapeut en overige zorgdisciplines komen gewoon bij u ‘aan huis’. “De Villa heeft vaste afspraken met een huisartsenpraktijk in de woonwijk en wekelijks komt de vaste huisarts langs voor de medische zorgvragen. De dienstverlening bestaat daarnaast uit diverse gemaksdiensten zoals kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste aan huis. Maar ook uit verse maaltijden bereid door eigen koks (opgediend in de gezamenlijke eetkamer of op uw eigen kamer), een wasservice en het schoonhouden van de appartementen. Daarnaast bevindt zich in het souterrain een complete fitness- en wellnessruimte.

HOSPITALITY TEAM

Pauline, Johanna, Marjolein en Sharon vormen samen met twee andere collega’s het hospitality team van Villa Hooghe Heide. Zij zijn dagelijks onder meer verantwoordelijk voor de huishouding, het verzorgen van het ontbijt, de lunch en de koffie en thee voor de bewoners. “Daarnaast maken we regelmatig een wandeling met de bewoners, bijvoorbeeld naar de markt op Emiclaer”, vertelt Pauline. “Ik vind het prettig dat je mensen die al een heel leven achter de rug hebben nog een waardige laatste tijd kunt geven. Gewoon door er voor hun te zijn, een praatje aan te knopen, aandacht te geven en te luisteren.” Haar collega Marjolein kan dit alleen maar beamen. “Ik zou het fantastisch vinden als ik later mijn oude dag ook in een zo’n liefdevolle zou kunnen doorbrengen. Door de bewoners aandacht te geven en leuke activiteiten te doen, voorkomen we dat ze vereenzamen. Natuurlijk zijn er altijd bewoners die niet alle maaltijden in de gezamenlijke eetkamer willen nuttigen en liever in hun kamer blijven. Meestal gaan we dan toch even langs om ze over te halen om toch gezellig te komen.”

WARM BAD

Hier werken is volgens Johanna als een warm bad. “Je voelt gewoon dat je er bij hoort. Er is een prettige sfeer met de bewoners, de familie, de medewerkers en de vrijwilligers. Elke dag is weer anders en er wordt hier veel gelachen. Ik moet dan direct denken aan het verhaal van een collega die de namen van haar dochters op haar pols had getattoeëerd. Een voormalig bewoonster sprak haar hierover met een knipoog aan ‘Best lastig hé, om de namen van je kinderen te onthouden?’” Johanna is als kok begonnen in Villa Hooghe Heide, maar is tegenwoordig mede-verantwoordelijk voor de linnenkamer. Dat betekent naast het verzorgen van het nodige was- en strijkwerk ook het verstellen van kapotte kleding en het vervangen van kapotte knoopjes.

LEUKE GESPREKKEN

“Elke dag is het weer een leuke uitdaging om alles goed en op tijd klaar te hebben”, vertelt Sharon. “Maar mijn collega’s zijn altijd bereid om indien nodig bij te springen. We zijn dan ook met z’n allen een hecht team en daar mogen we best wel trots op zijn. De meeste voldoening in mijn werk krijg ik als ik zie dat de bewoners genieten van de gezelligheid en leuke gesprekken over vroeger en nu tijdens het diner hebben. En als je dan een complimentje van een collega of een bewoner krijgt, dan geeft me dat een fijn gevoel.”

MEER INFORMATIE

Als u interesse heeft om eens nader kennis te maken met het team, de sfeer te willen proeven en de mogelijkheden wil bespreken over het wonen op Villa Hooghe Heide, dan kunt u contact opnemen met Jan Luiten.

Villa Hooghe Heide
De Strang 1
3823 GL Amersfoort
033- 8009980 alg. | 033-2030012
www.villahoogheheide.nl

Fotografie: Maybelline Koense