Vuurwerkangst wat te doen?

0
2810
Dierenkliniek Zuidplas - Vuurwerkangst wat te doen?

Het jaar 2017 was voor ons een spannend jaar. Dit kwam met name door de uitbreiding van onze kliniek met een dierenwinkel/trimsalon in Dorrestein. Gelukkig hebben veel mensen ook deze locatie gevonden. Dit maakt mij trots. Voor dieren is de decembermaand niet altijd leuk. Veel honden, paarden en katten zijn bang voor de knallen en flitsen. Geldt dit ook voor uw huisdier? In deze blog geef ik een paar (algemene) tips om de periode voor de dieren zo dragelijk mogelijk te maken.

VAN TEVOREN

Het is belangrijk dat uw hond en kat van jongs af aan in aanraking komt met verschillende situaties en verschillende geluiden zoals knallen en sissen. U kunt dit zelf doen maar ook kiezen voor een training bij een hondenschool of bij een gedragstherapeut. Dieren die er minder aan gewend zijn, kunnen bij het horen van knallen angstig gedrag vertonen. Katten vluchten vaak weg (bijvoorbeeld onder bed). Honden kunnen in een hoekje kruipen, gaan janken of zelfs de urine laten lopen. Hoe het beste te handelen, kan ik hier niet helemaal uitleggen maar over het algemeen is het zo dat het gedrag van uw dier wordt bepaald door uw eigen gedrag. Schrikt uw huisdier van een knal, geef dan het goede voorbeeld en schenk er zelf geen aandacht aan (noch aan de knal, noch aan het vuurwerk). Straf uw huisdier in ieder geval niet. Als u zelf rustig en onverstoord blijft, dan zal uw huisdier zich veiliger voelen. Ook is het belangrijk dat u hem niet direct gaat troosten, hoe logisch deze reactie ook is. Doet u dat wel, dan beloont u zijn angstige gedrag met het gevolg dat hij zich dat gedrag aanleert en bij elke knal zal blijven schrikken. U kunt uw huisdier wel afleiden met een spelletje, door het geven van simpele commando’s en door bij goed gedrag een beloning te geven.

OP DE DAG ZELF

Op oudejaarsavond zelf adviseer ik om uw huisdier sowieso aan te lijnen bij het uitlaten en niet te wachten tot het laatste moment. Zo voorkomt u dat hij schrikt en wegrent. Zorg dat uw dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij dan toch weglopen, dan is het makkelijker hem op te sporen. Houd verder ramen, deuren en het kattenluik gesloten. De impact van geluiden en lichtflitsen kunt zoveel mogelijk beperken door de gordijnen dicht te doen en door de televisie of een muziekje aan te zetten. Tenslotte kunt u zorgen voor een rustig plek waar uw dier zich veilig voelt. Denk aan een afgesloten ruimte zoals een badkamer of een met dekens afgedekte bench waarin hij zich kan terugtrekken.

ALS NIETS HELPT

Bij sommige dieren helpen voornoemde methodes niet of nauwelijks. Hun angst is zo groot dat zij niet te kalmeren zijn. Verstandig is dan om tijdig (dus niet op de dag zelf) langs te komen voor geschikte kalmerende middelen. Gebruik echter nooit zomaar medicijnen voor mensen, deze kunnen bij dieren ernstige bijwerkingen geven! Bij vragen kunt u natuurlijk ook altijd even bellen of langskomen op een van onze locaties.

Alvast fijne feestdagen gewenst!
Team Zuidplas

fotografie: iStockphoto