Tignes: Eerder skiën, langer skiën

0
2886

Een van de meest hooggelegen skigebieden, met veel sneeuw en zon in een schitterende omgeving: dan is het moeilijk om bescheiden te blijven. Tignes, in het skigebied van Val D’Isère, heeft al een gedegen internationale reputatie, maar blijft zichzelf steeds weer vernieuwen om alle ‘Tignaddicts’ tevreden te stellen. Tignes is adembenemend, prestigieus, maar heeft ook alles in zich om alle soorten wintersporters aan te trekken.

Het Franse Tignes ligt in een bergkom op 2100 meter en is daarmee één van de hoogste skidorpen van Europa. Tignes behoort tot het uitgestrekte skigebied ‘Espace Killy’ dat bekend staat om zijn uitstekende off-piste mogelijkheden en uitdagende pistes (26 zwarte pistes en 41 rode pistes). Het gebied telt echter ook veel blauwe pistes waardoor dit gebied ook voor beginners en gezinnen zeer aantrekkelijk is. De twee hoogste punten zijn de gletsjers Grande Motte en de Pissaillas met een hoogte van 3.456 meter. Met meer dan 300 kilometer aan breed opgezete pistes biedt Tignes elke dag weer een nieuwe ervaring en door de hoge ligging geniet je dag in dag uit van een blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. In Tignes worden de eerste afdalingen van het seizoen al vanaf 1 oktober gemaakt op de Grande Motte gletsjer.

MEER DAN WINTERSPORT

Maar Tignes biedt meer dan ski- en snowboardplezier alleen. Voor de thrillseekers liggen er tal van uitdagingen klaar. Wat te denken van ijsduiken? Ontdek de onderwaterwereld onder het ijs van het bevroren meer van Tignes onder begeleiding van Alban Michon. Of karten op ijs! Toon je lef en verleg je grenzen op de ijskartbaan van Val Claret. En wie karten te soft vindt, kan plaats nemen in een Nissan 350z, Porsche Boxster of een Subaru Impreza STI voor een training op het ijscircuit van Tignes les Brévières. Voor de echte daredevils is de Bun-J Ride een echte aanrader. Neem een skischans, voeg daarbij de techniek van bungeejumpen en je hebt de Bun-J Ride.

APRÈS-SKI

Ook na het skiën zul je je zeker niet vervelen in Tignes. In alle dorpen kun je geweldige restaurants vinden. Verder zijn er tal van uitgaansgelegenheden voor elk budget. Van chique tenten tot standaard barretjes. Vooral in Val Claret kan het erg gezellig en prijzig worden. Daarnaast vinden er in Tignes veel grote feesten plaats (check de website). In de kleinere dorpjes zoals Tignes 1800 les Boisses en Les Brévières is het een stuk rustiger. Zo kan jong en oud in Tignes genieten van zijn of haar vakantie.

KENGETALLEN

Hoogste punt: 3.456 m
Laagste punt: 1.550 m
Pistes: 300 km pistes
Skiliften: 78 skiliften
Bereikbaarheid: 1056 km vanuit Utrecht
Vliegveld: Chambéry of Genève
Website: www.tignes.net

Fotografie: Andy Parant, Tristan Shu, Stef Candé, iStockphoto