Een snufje fintech hier, een snufje fintech daar

0
3133

Terwijl veel banken met andere dingen bezig waren, hebben de ontwikkelaars van nieuwe technologieën niet stilgezeten. Bij ‘buitenstaanders’ die hun vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid en efficiëntie van het bestaande financiële stelsel, borrelen meer dan genoeg ideeën op. In hun ogen is technologie, bij gebrek eraan in de sector, het meest simpele antwoord. Financial Technology, ook wel afgekort als FinTech, kan één van de reddingsboeien voor de traditionele banken zijn, al is daar wel durf en overtuiging voor nodig.

Dat innovatie in de financiële sector wordt toegejuicht blijkt tevens uit de financiële successen van de startups. Volgens een berekening van CB Insights is er de afgelopen vijf jaar door durfkapitalisten ongeveer 24 miljard dollar geïnvesteerd in FinTech. In de Verenigde Staten alleen al stond de teller vorig jaar op meer dan 3 miljard dollar. Dit geld ging onder andere naar bedrijven als Tyro (contactloze pinterminals), Moneybox (online sparen en investeren), BlueVine en Fundbox (beide kredietverleners aan het MKB). Het Duitse Rocket Internet, bekend van Zalando en Hello Fresh, is voornemens om in samenwerking met de FinTech Group bankdiensten aan te bieden.

Hoewel heus niet iedere start up een doorslaand succes zal worden, nemen de investeringen wereldwijd zienderogen toe. Niet alleen de tijd, maar ook de consumenten moeten rijp zijn voor alle financiële innovaties die ter beschikking komen. Volgens een rapport van KPMG werd er in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd door durfkapitalisten ongeveer 4,9 miljard in financiële innovaties gestoken.

Ook in Nederland ontstaan de afgelopen jaren steeds meer nieuwe financiële initiatieven. Sommige met steun van een sterke en ervaren moeder, andere zelfstandig. Eén van de wellicht meest opvallende was Bunq; de eerste organisatie in tien jaar tijd die een Nederlandse bankvergunning kreeg. Een pinpas kun je bij deze ‘online bank’ wel krijgen, maar de meeste betalingen, die gratis worden uitgevoerd, lopen via de app. Dit in tegenstelling tot pintransacties.

In Groot-Brittannië stelde de overheid vorig jaar zomer een Londense investeerder aan om de FinTech positie van het land te versterken. De afgelopen vijf jaar ging er in Londen meer dan 5,4 miljard dollar naar FinTech. De rest van Europa moest het, bij elkaar, met ongeveer een miljard minder doen. Misschien dat Jeroen Dijsselbloem zijn idee voor een Nederlandse FinTech ambassadeur hier vandaan haalde?

Afgelopen voorjaar startte de AFM een programma voor Innovatie en FinTech. De ontwikkelingen gaan volgens de AFM erg snel en zij dient hier qua regelgeving en regulering op juiste wijze mee om te gaan. Daar ben ik het met eens; om ongelukken te voorkomen zal tijdige regulering met een toenemend aantal van dit soort (relatief) kleine spelers absoluut zeer belangrijk zijn. Kijk maar naar het succes van BUX. Via deze app werd vorig jaar al voor 2,7 miljard euro verhandeld.

Feit is wel dat de ‘oude garde’ van de financiële industrie, de grootbanken, eveneens mee moet doen. Hier en daar gebeurt dat ook zeker. Als banken echter blijven stilstaan en niet structureel veranderen, is de kans groot dat ze over tien of twintig jaar minder bestaansrecht hebben omdat ze door de nieuwe tech-bezems aan de kant zijn geveegd.