Mantelzorg – Zorg voor elkaar

0
3990

Elke dag zorgen in Nederland ruim drie miljoen mensen voor hun chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, of ander familielid, vriend of buur. Deze zorg kan jarenlang duren, is onbetaald en wordt vaak vanuit een persoonlijke relatie gegeven. Deze zorg heet mantelzorg. In deze editie spreken we met Diana Polet die als mantelzorger zorgt voor haar vader die na een herseninfarct niet meer volledig zelfstandig kan wonen en functioneren.

“Het was wel even schrikken toen ik hoorde dat mijn vader een herseninfarct had gehad en in het ziekenhuis in Arnhem lag. Mijn man en ik reden elke dag op en neer om hem te bezoeken en te ondersteunen. Hij is doof en aan een kant gedeeltelijk verlamd. In eerste instantie lieten we onze jongste dochter thuis, want een ziekenhuis is geen plek voor gezonde mensen, maar omdat ‘opa’ geen doel meer had in het leven, besloten we uiteindelijk om zijn kleindochter ook mee te nemen. Achteraf gezien is dat een belangrijke stap geweest, want het gaf mijn vader een nieuw doel in zijn leven. Een nieuwe drive: doel om de beste opa van de wereld te zijn”, aldus Diana Polet.

MANTELZORG

Het geven van mantelzorg wordt vaak gezien als iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om een ander een handje te helpen en het geeft vaak veel voldoening. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. En kan ook veel invloed hebben op je eigen leven. Het combineren van mantelzorg met een baan, de zorg voor andere familieleden, opvoeding van kinderen of vrijetijdsbesteding blijkt vaak lastig te zijn.

ONMISBAAR IN DE SAMENLEVING

Diana Polet is slechts één van de drie miljoen mensen in Nederland die besloten heeft om de zorg voor een hulpbehoevend familielid op zich te nemen. “Toen ‘pa’ voldoende was hersteld, hebben mijn man en ik besloten om hem in huis te nemen. Dit betekende dat hij moest verhuizen vanuit zijn vertrouwde omgeving in Gelderland naar onze woonplaats. We zijn er gelukkig snel in geslaagd om een aangepast 2-kamerappartement bij ons in de buurt te vinden. Ik ga nu elke dag bij hem langs om te helpen met douchen, de was te doen en om te koken. Ik ga met hem mee om boodschappen te doen. Ik doe eigenlijk alles om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren. En dat doe ik niet alleen hoor. Vrienden in de buurt houden hem in de gaten als wij een keertje een weekendje weg zijn. En ook mijn man is een belangrijke steun en toeverlaat. Hij verzorgt alle administratieve en financiële zaken van ‘pa’. En met zijn scootmobiel komt ‘opa’ elke dag gezellig langs om op de kleine te ‘passen’ en te spelen.”

ROL OVERHEID

Diana is geen onbekende in de zorgsector. Zelf is zij werkzaam in de gehandicaptenzorg. Maar ook als dat niet het geval was, “Voor elkaar zorgen is toch vanzelfsprekend”, vertelt Diana. Natuurlijk eist het zijn tol, maar we krijgen er ook verschrikkelijk veel liefde voor terug en onze jongste dochter kan elke dag met haar opa leuke dingen doen.” Als relatief nieuwe mantelzorger is Diana al tegen een paar dingen aangelopen die niet helemaal lekker lopen. “Je moet als mantelzorger veel zaken zelf uitzoeken en regelen. Natuurlijk zijn er instanties als Palet Welzijn die ondersteuning bieden, maar soms heb ik het gevoel dat ik het wiel steeds opnieuw moet uitvinden. Daar kan de overheid de komende jaren nog wel op verbeteren.”

DE MANTELZORGPAS GOUDA

De mantelzorgpas is er voor mantelzorgers uit Gouda of wanneer je zorgt voor iemand in Gouda! Vraag de (gratis) mantelzorgpas aan via www.mantelzorgcentraal.nl of 088-0234225! Wil je meer weten over mantelzorg, de ondersteuning voor mantelzorgers en de activiteiten in de regio? Of wil je je inschrijven als mantelzorger? Maak dan kennis met www.mantelzorgcentraal.nl. Mantelzorgcentraal is het expertisecentrum van Midden-Holland voor mantelzorgers en voor iedereen die meer wil weten over mantelzorg. Het is opgericht door Palet Welzijn.

DIENSTENVOUCHER

Ben je mantelzorger in de regio Zoetermeer? Dan kun je tegen gereduceerd tarief huishoudelijk hulp inkopen. Wil je gebruik maken van deze dienstenvoucher, neem dan contact op met ZoSamen via www.zosamen.nl of tel: 0800 0200401. ZoSamen is er voor mantelzorgers, (zorg)vrijwilligers en voor iedereen die hulp geeft, aanbiedt of vraagt. ZoSamen is er ook voor jou en je naasten wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning. Wij vormen een netwerk van vrijwillige en professionele organisaties, waaronder MEE Zuid-Holland Noord, Palet Welzijn en Vip voor vrijwilligers. Samen zorgen in Zoetermeer.

Fotografie: Marc de Jong