Het Eilandenrijk: Oer-Hollands wonen met water in Vathorst

0
3494
OBV Beheer

De Bron onderscheidt zich van de andere deelgebieden van Vathorst door zijn vierkante vorm en langgerekte houtwallen met elzen en wilgen. Deze oude landschappelijke elementen vormen de basis voor de nieuwe plannen. Midden in De Bron ligt het BRONpark; de centrale ontmoetingsplek voor bewoners. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan het ‘Eilandenrijk’ van De Bron: een waterrijk gebied met vier wooneilanden. Rondom de eilanden is volop water, afgeschermd door groene oevers met houtwallen. Het water en de houtwallen vormen de ruimtelijke kwaliteit en zijn sfeerbepalend.

Alle Eilanden hebben eigen, herkenbare sfeer en identiteit. Onderscheidend, maar ook in samenhang, omdat alle thema’s een variatie zijn op een typisch Hollands landschap. Ieder eiland is bereikbaar via een dam met duiker aan de noordkant en een brug aan de zuidkant. De langzaam verkeersroute in de noord-zuid richting, loopt via één eiland door het gebied heen.

WATER ERVAREN
Het vele water heeft een waterhuishoudkundige en ecologische functie, maar tegelijk biedt het ruimte en een bijzondere woonbeleving. En het water is niet alleen vanuit de woningen te ervaren. Het is ook onderdeel van de tuinen. Uitgangspunt is dat het water rondom de eilanden een minimale breedte heeft van tien meter. Vanaf de oevers zijn er verrassende doorzichten. Ook vanaf de bruggen zijn mooie zichtlijnen dwars door het Eilandenrijk waar te nemen. Harde en zachte oevers en waterterrassen wisselen elkaar af.

EILAND 1: JUTTERSIELAND (DEELS AL GEREALISEERD) – LANDSCHAPPELIJK THEMA: HET STRAND
Strandjutters, zoals ze al eeuwenlang op de Nederlandse stranden voorkomen, zijn vaak gezond eigenwijs. Die gezonde eigenwijsheid vertaalde de architect ook naar de woningen op het Jutterseiland. De woningen hebben een klassieke, Oudhollandse architectuur en staan speels gegroepeerd. De eerste zes gerealiseerde woningen staan in de breedte op de kavel. Zo ontstaat er een brede tuin aan het water. Bijzonder is dat de woningen twee voorkanten hebben, omdat ze zowel vanaf het eiland zelf als vanaf de overkant van het water goed zichtbaar zijn. Aan de straatkant is de woning relatief gesloten; dat zorgt voor een prettige privacy. Aan de kant van het water ligt de woonruimte; openslaande deuren geven toegang tot de tuin. Kenmerkend is de traditionele uitstraling met roederamen, gedetailleerde goten en tuitgevels. Het metselwerk wordt uitgevoerd in verschillende kleurschakeringen, wat een levendig en divers straatbeeld oplevert. Het groene binnengebied geeft vrijheid, rust en ruimte. Er is voldoende ruimte voor parkeren en voor kinderen om te spelen.

EILAND 2: BEGIJNEILAND – LANDSCHAPPELIJK THEMA: DE BEGIJNHOF
Dit eiland bestaat uit twee delen, georganiseerd rond het thema Begijnhof. Het westelijk schiereiland bestaat uit vrijstaande woningen en tweekappers rond een terpje. De uitstraling is hier zeer open en groen. In het verlengde van twee doorkijkjes zijn openbare zitjes aan het water. De groene terp en hagen langs de weg zorgen voor een aangenaam groen beeld. Het oostelijke hof is een carré van rijwoningen, gegroepeerd rondom een groen binnenterrein. Binnenin het hofje staat gezamenlijkheid voorop, de tuinen aan de waterkant zorgen voor privacy. Van buitenaf heeft het een zeer gesloten uitstraling, binnenin is het juist gesloten. De architectuur is de bindende factor voor het Begijneiland en is geïnspireerd op de Nederlandse begijnhoven met topgevels, afwisselend gekeimde en gemetselde gevels, luiken en veranda’s.

EILAND 3: VEENKOLONIE – LANDSCHAPPELIJK THEMA: HET VEENLANDSCHAP
Veenlandschappen zijn cultuurlandschappen, geometrisch en dooraderd met water. Zo is ook dit eiland opgezet. Riet, water, wilgen en elzen versterken de sfeer van het veenlandschap. De woningen staan steeds verspringend ten opzichte van elkaar. De 3 onder 1 kap woningen, 2 onder 1 kap woningen en villa’s hebben een landelijk karakter. Karakteristiek voor deze woningen is de combinatie van gekozen materialen: hout in de gevels (minimaal 50%!), de kappen en veranda’s. Dit eiland is ruim van opzet en de woningen zijn voorzien van riante tuinen aan het water. De noordelijke woningen krijgen een kleinere tuin aan het water, maar een des te grotere tuin aan het grote groene middengebied, waar de auto te gast is. De woningen op de koppen staan langs het water en worden voorzien van terrassen, voor een optimale waterbeleving.

EILAND 4: ZEEUWSE BURCHT – LANDSCHAPPELIJK THEMA: VESTINGSTAD
Dit meest westelijk gelegen eiland is ontworpen met een knipoog naar de vesting, de versterkte stad. Van buiten oogt de ‘burcht’ als een robuuste façade: een massief en symmetrisch bouwwerk, met op de hoeken kenmerkende ‘torens’. Dankzij haar wat hogere ligging, verreist de ‘burcht’ als het ware als een eenheid uit het landschap. Alle woningen hebben de voordeur aan de buitenzijde. De toegangen worden geflankeerd door poorten in de vorm van woonbebouwing, dan wel gemetselde muren. Dankzij Delftse stoepen, een openbaar voetpad, een rand van heesters en kleine bomen en zitblokken langs het water, ontstaat er een zeer levendige, stoere en groene rand. Achter de toegangspoorten gaat een eigen wereld schuil. Hagen en een groene erfafscheiding bepalen het beeld en zorgen voor een aangenaam leefklimaat en ruimte om te spelen.

MEER INFORMATIE?
Over Vathorst:
www.vathorst.nl

Over de woningen:
www.jutterseiland.nl
www.nieuwbouwbegijneiland.nl
www.033nieuwwonen.nl
www.woonvast.nl

Fotografie: Cees de Vries en referentiebeeld