Nesselande Living editie 54 (winter 2020)
CULINAIR EERLIJK, PUUR EN ONGEREPT Diana: “Italië wist al tijdens een eerste kennis- making mijn hart te stelen. Ik was meteen verliefd; op het land, op de mensen, op de Itali- aanse keuken… Dat gevoel had ik nóg sterker in de regio Le Marche. Die glooiende heuvels, oude burchtdorpjes, het lekkere eten en drinken, de cultuur, het kabbelende tempo… Dit is Italië zoals het in mijn ogen zou moeten zijn: eerlijk, puur en ongerept. Dit gevoel was zo sterk, dat we dit stukje Italië tot ons tweede thuis wilde maken. Gelukkig dacht mijn man er net zo over. Even buiten Corinaldo vonden we een oude boerderij Azienda Agricola Loren- zetto. Ook nu was het liefde op het eerste gezicht.” EEN BOOMGAARD ALS BIJZONDERE ERFENIS De olijfboomgaard die erbij hoort, voelt voor Diana als een unieke erfenis die ze graag wil koesteren. Diana: “De bomen zijn meer dan vijftig jaar oud en zijn onmiskenbaar verbonden met deze plek. Maar ze zijn niet alleen mooi om te zien; ze leveren ook een fantastisch product. We maken een heer- lijk zachte fruitige olijfolie. En dan die geur! Soms ruik je wel amandelen, bessen of arti- sjokken, zo lekker! We waren echt verrast door de fantastische kwaliteit van de olijfolie. De vrienden, chefs en buren die al mochten voor- proeven, zijn ongelooflijk enthousiast! Daar wilden we graag gehoor aan geven, maar hoe? Want onze bomen leveren te weinig op om in alle aanvragen te kunnen voorzien. Al wande- lend door onze olijfboomgaard ontstond het idee om onder ons eigen label ook olijfolie van de boeren om ons heen te verkopen. Net als onze olijfolie wordt deze eerlijk en ambach- telijk geproduceerd, zonder toevoegingen van geur-, kleur- en smaakstoffen. Niet biolo- gisch gecertificeerd (want dat is een enorme klus voor die kleinschalige boeren), maar wél op biologisch verantwoorde manier geteeld, geplukt en verwerkt. Inmiddels wordt onze olijfolie verkocht via diverse winkels in Nieu- werkerk aan den IJssel en Rotterdam en gebruikt een aantal restaurants onze olie in de keuken. Zo gaaf! Binnenkort hopen we ook over de grenzen van Zuid-Holland te gaan!” VAN PLUK TOT PERS We vragen Diana hoe dat in zijn werk gaat. “We hebben veel moeten leren. En dat was NESSELANDE Living 39 nodig. De allereerste keer snoeien deden we aan de hand van een filmpje dat we vonden op YouTube. De Italianen grepen meteen in haha. En onze Italiaanse buurman nam ons op sleeptouw. Van een baan als communica- tieadviseur naar olijven-boerin was immers best een stap. Maar inmiddels weten we precies hoe het werkt. Eind oktober beginnen we met de olijvenoogst. Alles gebeurt nog met de hand, dus dat is best een karwei. Het is belangrijk dat de olijven binnen vieren- twintig uur verwerkt worden. Als alles geoogst is brengen we de kratten vol olijven naar de perserij. Eerst worden de olijven voorzichtig gewassen en ontpit. Vervolgens worden ze gemalen. Het vrijkomende sap wordt in de centrifuge gescheiden in water en olie. De pasta wordt, ondanks dat dit de koude persing wordt genoemd, dan iets verhit tot maximaal 28 °C, zodat de olie makkelijk uit de pasta komt. Dit is de extra vergine olijfolie die na een laatste filtering in blikjes gaat met een mooi etiket van Di Lorenzetto, klaar voor gebruik.” KOKEN MET OLIJFOLIE Omdat het gebruiken van olijfolie hier nog niet zo is ingeburgerd als in Italië, startte Diana onlangs met het YouTubekanaal Koken met olijfolie , waarin ze je in verschillende video’s leert waar je olijfolie allemaal voor kunt gebruiken. Diana: “Het YouTube-kanaal is ontstaan om mensen de veelzijdigheid van olijfolie te tonen. Ik kook graag en gebruik heel vaak olijfolie omdat het ontzettend gezond is en heerlijk om te verwerken in gerechten. Je kunt olijfolie warm (ook bakken kan!) en koud gebruiken en voor veel verrassende dingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van citroentaart of ijs met olijfolie!” Olijfolie van Di Lorenzetto kun je kopen op de website van www.dilorenzetto.com . In de glooiende heuvels rondom Corinaldo, een heuveldorpje in Italie, vonden de Nieuwerkerse Diana Coolegem, haar man en kinderen in 2018 een plek die ze al gauw thuis mochten noemen. En niet zomaar een plek, nee: Azienda Agricola Lorenzetto is een authentieke boerderij van honderd jaar oud, omringd door een enorme olijfboomgaard. Van de olijvenoogst maakt Diana een pure extra vergine olijfolie die zo kenmerkend is voor dit stukje Italië. Deze olijfolie, en van de boeren om haar heen, verkoopt zij inmiddels hier in Nederland. Tekst: Saskia Balmaekers Fotografie: Di Lorenzetto Italiaanse olijfolie ‘uit’ Nieuwerkerk aan den IJssel
RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0