Nesselande Living editie 50 (winter 2019/20)

HOE ONTSTAAN DE BUBBELS? De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces. NESSELANDE Living 63 CULINAIR ZOET OF DROOG? Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, daarom wordt na de tweede gisting bij wijnen die gemaakt worden volgens méthode traditionelle suiker en reserve wijn (liqueur de dosage) toegevoegd. Deze ‘dosage’ geeft de wijnen een eigen stijl, de ene brut of seco is de andere niet. Meest voorkomende cava dosages: Droogheid gradatie Suiker Smaak Brut Nature < 3 g/l Strakdroog Brut < 15 g/l Droog tot milddroog Seco < 17 - 35 g/l Milddroog met zoetje Semi – seco < 33 - 50 g/l Friszoet MÉTHODE TRADITIONELLE De tweede gisting van de wijn gebeurt op de fles. Gist en suiker worden gedoseerd aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat wat zich met de wijn vermengt. Een arbeidsintensieve en langzame methode met als resultaat: bruisende bubbels die een parelend onderdeel van de wijn vormen. TANKMETHODE Een andere manier om mousserende wijn te verkrijgen is door de tweede gisting in roestvrijstalen tanks te laten plaatsvinden, daarna wordt de wijn gebotteld. Het proces is sneller, goedkoper, maar de wijnen behouden hun fruitige smaak. Dit is veelal de methode die wordt toegepast bij prosecco. KOOLZUUR ER BIJ De belletjes kunnen ook kunstmatig aan de basiswijn worden toegevoegd. De bubbels zijn groter en grover, te vergelijken met prik (koolzuur) in frisdrank. Prik uit frisdrank en dus ook bubbelwijn is zo verdwenen. DE PERFECT SERVE Een flute, een tulpvormig glas of een coupe zijn de glazen die mousserende wijnen het beste tot hun recht laten komen. Drink de wijn niet te koud, dan gaat er veel smaak verloren. Volle, krachtige en droge wijnen drink je het best tussen 10 en 12 graden, een zoetere wijn mag iets kouder geserveerd worden: tussen 8 en 10 graden. OVER FREIXENET Freixenet bewijst dat een mooie fles bubbels betaalbaar is. De cava van Freixenet is afkomstig uit de Penedès, ten zuidwesten van Barcelona. Cava is een beschermde naam voor de wijn uit deze streek, die volgens dezelfde strikte, traditionele productie methoden als champagne gemaakt wordt. De mix van traditionele cava druiven Macabeo, Xarello en Parellada, de lange rijping en een tweede fermentatie ín de fles zorgen voor een elegante smaak en een mooie, volle pareling. Freixenet is inmiddels bekroond met vele toonaangevende internationale awards. KIES JE FREIXENET FREIXENET CORDON NEGRO Deze parelende licht gele wijn heeft delicate aroma’s, een combinatie van groene appels en peren op een achtergrond van mediterrane vruchten. Een frisse cava met een mousse die mooi in balans is door tonen van groene appels en citrusvruchten. De afdronk is licht, maar lang en elegant. RIJPING: TUSSEN DE 18 EN 24 MAANDEN FREIXENET CARTA NEVADA De smaak is verfrissend en mooi in balans door de uitgebalanceerde zuurgraad en een bloemige afdronk. Deze cava is helder geel van kleur met een hint van goud en heeft een elegante bloemige neus met frisse tonen van appel en citrus. RIJPING: TUSSEN DE 12 EN 18 MAANDEN Ook voor mensen die geen alcohol drinken is er een feestelijke bubbel, want Freixenet is het eerste A-merk dat een kwalitatieve alcoholvrije mousserende wijn heeft ontwikkeld. Deze gedealcoholiseerde bubbel wijn bevat slechts 0,05% alcohol en is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0