Nesselande Living editie 45 (september 2018)

TEMPERATUUR Om wijn optimaal te bewaren, moet de kelder aan een aantal fundamentele vereisten beantwoorden. Eéndaarvan is de temperatuur. Ideaal is een constante temperatuur van 11°C, maar als ze schommelt tussen 6 en 15°C is er nog geen vuiltje aan de lucht. Veel oenologen zijn het erover eens dat wijn ‘de seizoenen moet voelen’. De temperatuurschommelingen mogen echter niet te bruusk zijn, want dan gaat de kurk krimpen of uitzetten, wordt de wijn door lekkage blootgesteld aan de buitenlucht en kan hij oxideren. En dat willen we niet! TRILLINGSVRIJ Een kelder waar de flesjes liggen te daveren telkens er een vrachtwagen voorbij komt of een trein passeert, is niet echt wenselijk. Wijn houdt van rust. Dat geldt voor alle wijnen maar in het bijzonder voor mousserende wijnen (of champagnes), wijnen die lang moeten bewaren en wijnen die al heel wat droesem bevatten. Het best bedekt u de wijnnissen met trillingsvrij isolatiemateriaal. LICHT Ineenkeldermoethethelemaalnietpikdonker zijn. Wijn houdt echter niet van ultraviolette stralen. Vermijd dus zonlicht en tl-lampen, en kies voor gedempt halogeenlicht. Wijnen voor directe consumptie kunnen best licht verdragen. Er is dus niks mis mee om in Meer en meer huizen worden voorzien van een privéwijnkelder. Daar komt echter meer bij kijken dan een aantal flessenrekken in een kelder rechtzetten. Aan welke criteria moet een goede wijnkelder voldoen? We zetten enkele essentiële puntjes op een rij. Kiest u bijvoorbeeld voor staande of liggende flessen? een goed verlichte supermarkt of wijnwinkel flesjes uit het schap te nemen. Wanneer u echter wijnen koopt om te bewaren, vraagt u het best om flessen die nog ingepakt staan in het magazijn. VOCHTIGHEID Een vochtigheid van 60 à 70% is essentieel om de kurk van uw flessen vochtig en flexibel te houden en dus oxidatie te vermijden. Daarom bewaart u flessen beter niet te lang in een huishoudkoelkast, aangezien het koelproces vocht onttrekt en de kurk langzaam doet uitdrogen. In de handel bestaan handige en betaalbare toestellen om zowel de temperatuur als de vochtigheid te regelen. STAAN OF LIGGEN? Deze is heel eenvoudig! Wijnen met een kurk dienen horizontaal bewaard te worden, zodat de wijn steeds in contact is met de kurk. Grote uitzondering zijn champagne en andere mousserende wijnen. Die mogen rechtop staan want het koolzuurgas dat gevangen zit tussen de wijn en de kurk bevat voldoende vocht om de kurk intact te houden. Wijnen met schroefdop kunnen ook rechtop worden bewaard. GEURVRIJ Een wijnkelder dient om wijn in te bewaren en niks anders! Groenten, huishoudproducten, Tekst: Bert Moons Foto’s: Thinkstock, Bert Moons andere voedingswaren of – slechter nog – de stookoliebrander horen niet thuis in een wijnkelder. Vroeg of laat krijgt u te maken met storende geuren die een nefaste invloed kunnen hebben op het bewaarpotentieel van uw wijn. Beperk ook het schoonmaken van de wijnkelder tot een minimum. Stof wegnemen of een dweiltje slaan met geurloos detergent kan nog net, maar rijkelijk geurende poetsproducten zijn absoluut uit den boze! BEWAARKASTEN En dan nog dit: bent u geen trotse bezitter van een kelder, hebt u er de ruimte of budget niet voor, maar wenst u toch een voorraadje wijn te bewaren? Geen nood, want in de handel vindt u een enorm assortiment aan wijnbewaarkasten in alle mogelijke prijsklassen. Die bezitten alle eigenschappen van een authentieke wijnkelder. HOE BOUW IK... een eigen wijnkelder HUIS & INTERIEUR NESSELANDE Living 57

RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0