Lansingerland Living editie 41 (winter 2020)
CULINAIR Tekst: Patrick de Koning Foto’s: Proseccoslijterij.nl P roseccoiseenItaliaansemousserende wijn die door zijn toegankelijke en fruitige karakter een ongekende populariteit heeft gekregen. Prosecco wordt bijna altijd gemaakt volgens de Methode Charmat en moet voor minstens 85% bestaan uit Glera - de druif van Prosecco. HISTORIE De eerste verwijzing naar prosecco stamt uit 1772 in het achtste volume van Giornale d’Italia. Hier wordt de lokale wijnproductie beschreven door academicus Francesco Maria Malvolte. Toen werd er nog een grote variatie aan druiven verbouwd in Conegliano- Valdobbiadene regio. Later zijn de boeren zich gaan specialiseren in prosecco. De geschiedenis van prosecco blijft deels een mysterie; sommigen claimen dat prosecco al in de Romeinse tijd werd gedronken onder de naam ‘Pucino’. In 1876 is in Conegliano de eerste oenologie-opleiding van Italië opgezet. Deze school is er nog steeds in Conegliano en heeft veel bijgedragen aan het succesverhaal van prosecco. Studenten van deze opleiding hebben hier de technieken voor het maken van mousserende wijn geperfectioneerd. Op deze manier hebben producenten in de Cone- gliano-Valdobbiadene geleerd om het beste uit de druiven te halen die gebruikt worden voor de productie van prosecco. Dat levert wijnen op die zich onderscheiden van alle anderen door de combinatie van elegantie en frisheid. PRODUCTIE VAN PROSECCO De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat. Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerst vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in een autoclaaf (gesloten druk- tank). Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde kool- zuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles Heerlijk genieten van Prosecco HEAD LiquidFit winter Met een grote variëteit in merken, 60 modellen ski’s en 70 modellen skischoenen hebben wij alles in huis om u met de perfecte uitrusting op vakantie te laten gaan. Bij Norbert Maier Sport bieden wij meerdere alternatieven voor de perfecte pasvorm en een ultieme comfortbeleving van uw skischoenen. Schiedamsedijk 155 3011 EP Rotterdam T 010 413 11 67 www.norbertmaiersport.nl www.skialm-lofer.com www.lofer.com Skischoenspecialist Door onze jarenlange ervaring in divers schoeisel zijn wij de specialist voor een probleemvoet en / of moeilijke voeten. Hierdoor kunnen wij u een goed passend product aanbieden met een maximaal draagcomfort. HEAD introduceert de Nexo LYT LiquidFit serie. Bij deze schoen kunnen de hiel en enkel op maat gemaakt gemaat worden door het inspuiten van liquid gel. Resultaat is een comfortabele schoen die je de hele dag probleemloos kunt dragen. Fischer Vacuum schoen Met een 3D-scan brengen wij de gehele voet in kaart. Alle waardes van de voet worden inzichtelijk. Na het kiezen van een passende skischoen kan gekozen worden voor maatwerk. Deze schoen wordt volledig vacuüm getrokken om uw voet waardoor de schoen u letterlijk als gegoten zal zitten. GRATIS slijpen en waxen!** *) Bij aankoop van een paar skischoenen. **) Tegen inlevering van deze advertentie. 1 GRATIS skiles* LEZERSAANBIEDING Malibràn Cinquegrammi Prosecco Valdob- biadene DOCG (De beste Prosecco volgens Harold Hamersma!) “Werd tijdens het proefschrift wijnconcours gekozen tot Wijn van het Jaar. Vanwege zijn delicate droogheid, zijn zuivere perenfruit en citrus, zijn prachtige mousse en zijn fijnzin - nige langdurige en schone afdronk” Score 9+ * Gratis verzending van een doosje met kortingscode: LIVINGdec20 ! Ga naar www.proseccoslijterij.nl/living * TOP-25 Mousserend Harold Hamersma NRC 28-10-2017 kent). Dit procedé geeft de prosecco- wijn zijn frisse, schuimige mousse. LEVENDIG, FRUITIG EN FRIS Prosecco wordt koud gedronken en is goed bruikbaar als aperitief of bij vis of salade. Net als de Spaanse cava wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gebruikt. Prosecco heeft echter een heel andere smaak en karakter dan bijvoor- beeld een champagne. Prosecco is altijd jong, levendig, fruitig en fris, waar champagne vaak wat volwassener is. Prosecco kan tot twee jaar bewaard worden, hierna neemt de kwaliteit af. LANSINGERLAND Living 19
RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0