Lansingerland Living editie 37 (winter 2019/20)
CULINAIR BLOEDWORST AAN EEN HOGE TAFEL De term ‘high tea’ wordt vaak gebruikt waar eigenlijk ‘afternoon tea’ wordt bedoeld. Deze laatste is de thee met volop zoete en hartige lekkernijen zoals we die van Anna Russell kennen. Bedoeld om de tijd tot de avondmaaltijd te overbruggen, vond die plaats rond een uur of vier. ‘High tea’ daarentegen is de gewone maaltijd met thee die Britse werklui vroeger na een dag hard werken tot zich namen. Dat gebeurde aan een hoge tafel, vandaar de naam. Nog altijd is high tea in Engeland een stevige avondmaaltijd rond de klok van zes, met gerechten als blackpudding (bloedworst) en lamstoofpot. Theetijd in Engeland hoeft dus niet samen te vallen met theetijd in Nederland. Realiseer je vooral ook dat er wat anders op tafel komt! AFTERNOON TEA OF HIGH TEA Ontdek alle geheimen achter deze heerlijke Britse traditie Dit boek biedt alle tools om zelf een echte Britse afternoontea te organiseren. Met leuke weetjes, interessante achtergrond- informatie en recepten waarmee je direct aan de slag kunt. Genieten maar! Auteur: Carol Bailleul Prijs: € 19,99 Uitgever: Houtekiet ISBN: 9789089247131 Als er iets niet mag ontbreken aan een Britse afternoontea, dan zijn het scones. Zo maak je ze: INGREDIËNTEN (VOOR 6 SCONES) 150 milliliter volle melk | op kamertempera- tuur | 1 theelepel citroensap of azijn | 225 gram witte (biologische) bloem | 20 gram bakpoeder | 15 gram fijne kristalsuiker | 2,5 gram zout | 50 gram koude boter, in blokjes | melk of een ei om de scones mee te bestrijken | aardbeienjam en clotted cream BEREIDING • Verwarm de oven voor op ten minste 200° Celsius (hetelucht). • Voeg aan de melk een theelepel citroensap of azijn toe. Er vindt een reactie plaats tussen de melk en het zuur, waardoor zich langzaamaan klonters vormen. • Zeef de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een grote kom. • Voeg de boter in kleine blokjes toe aan de bloem. Wrijf met je vingertoppen de boter in de bloem totdat er geen klonters meer zijn. Het moet eruitzien en aanvoelen als broodkruimels. • Maak een kuiltje in het kruimelmengsel en giet de melk erbij. • Neem twee messen en snijd in het deeg totdat het een homogene massa is en rol op tot een los balletje. Is het mengsel te plakkerig , strooi er dan wat meer bloem op. • Plaats de deegbal op een met bloem bestrooid werkblad zodat het niet plakt. • Duw het deeg plat tot het ongeveer 2 centi- meter dik en redelijk glad is. • Snijd de scones uit met een uitsteekvorm RECEPT VOOR SCONES en plaats ze op een bebloemde bakplaat. • Rol als je klaar bent het overgebleven deeg op en herhaal het proces. • Bestrijk de bovenkant van de scones met wat melk of een geklutst ei. • Plaats de scones in de oven gedurende 9 à 10 minuten, totdat ze gerezen en goud- bruin zijn. Kijk of de onderkant ook mooi bruin gebakken is. SERVEREN Laat afkoelen en serveer met aardbeienjam en clotted cream. door anderen overgenomen, onder wie koningin Victoria. Inmiddels is het ritueel ook het Kanaal overgewaaid. Heerlijk, toch? THEE-ETIQUETTE: HET PINKJE OMHOOG Wil je in stijl theedrinken, dan volg je natuurlijk de thee-etiquette. Pak het kopje en het scho- teltje op. Steek je wijsvinger via de achterkant door het oor van het kopje – niet verder dan het eerste vingerkootje. Laat het oor rusten op je middelvinger en plaats je duim op de boven- kant van het oor om het kopje recht te houden. Je pink hoeft daarbij niet omhoog te wijzen. Sterker nog: volgens de Britse thee-etiquette is dat absoluut not done. Morsen op je kleding voorkom je door het schoteltje onder het kopje te houden terwijl je drinkt. Roeren doe je heel rustig en zonder geluid te maken. Laat het lepeltje nooit in je kopje staan: na het roeren leg je het aan de achterkant van het kopje weg, met de rechterkant onder het oortje. O ja, en niet slurpen natuurlijk! LANSINGERLAND Living 35
RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0