Lansingerland Living editie 33 (december 2018)
Tekst: Christianne Muusers (Coquinaria.nl) C hocola hoort bij de winter: chocola- deletters en -kransjes, chocolade- melk op de ijsbaan. De grondstof voor chocola bestaat uit gefermen- teerde en gedroogde zaden of bonen van de cacaoboom. Die groeit in landen rond de evenaar, oorspronkelijk komt de boom uit Midden-Amerika en het noordelijke deel van Zuid-Amerika. die groeit in Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Daar maakten Maya’s en Azteken een warme drank van de bonen, die op smaak werd gebracht met rode peper, vanille en andere ingredi- ënten die nog onbekend waren in Europa. Eenmaal in Europa bekend, werd chocola- dedrank nog steeds met water in plaats van melk gemaakt, en met gedroogde rode peper op smaak gebracht. In de zeventiende eeuw verschenen allerlei pamfletten en boeken over deze nieuwe drank, en over thee en koffie die in dezelfde periode populair werden. Waren ze gezond, of juist slecht voor de gezondheid? De Nederlandse arts Cornelis Bontekoe prijst de dranken aan, zeker als alternatief voor alcoho- lische dranken. Anderen vonden het drinken van heet vocht juist gevaarlijk. CACAO ALS SPECERIJ In de keuken beschouwde de kok cacao als een specerij. Nog steeds zijn er Spaanse recepten voor patrijs in chocoladesaus. Maar in onze streken gaat cacao steevast gepaard met suiker. Al in de achttiende eeuw CREATIEF MET CHOCOLADE VAN EEN BANKETBAKKER UIT DE ACHTTIENDE EEUW CULINAIR www.coquinaria.nl zijn er recepten voor chocoladeijs, choco- ladekoekjes, en chocoladevla. De chocola die oorspronkelijk werd gebruikt voor deze gerechten komt misschien het dichtst in de buurt van pure chocolade, maar dan zonder vanille die tegenwoordig standaard erbij wordt gedaan. CHOCOLADEFLIKKEN EN CACAOPOEDER Cacaobonen bestaan voor meer dan de helft uit vet, cacaoboter. Pure cacaoboter is wit van kleur. In de achttiende eeuw werd dat vet nog niet gescheiden van de cacaomassa, dat gebeurt sinds 1825 door een uitvinding van Casparus van Houten. Zijn zoon Coenraad mengde daarna alkalische zouten door caca- opoeder, waardoor het makkelijker in gebruik werd. Voor die tijdkon jewel al chocoladeflikken kopen, ronde, platte tabletten van chocola die bestond uit ongescheiden cacaomassa en cacaoboter. De naam flik kwam van Caspar Flick, die in 1745 in Amsterdam een chocola- defabriekje was begonnen. Sinds 1799 heet- thet bedrijf Erven Caspar Flick. LANSINGERLAND Living 42
RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0