Gouda Living editie 22 (juni 2018)
waterfilters in principe onnodig is. Deskundige zeggen dat zelfs het kopen van mineraalwater zonder prik eigenlijk niet nodig is. De eisen die in Nederland aan kraanwater zijn gesteld zijn namelijk nog veel hoger dan de eisen aan mineraal- en bronwater. Zo stelt de Warenwet aan een fles water slechts eisen aan 17 stoffen tegenover 57 stoffen in het kraanwater. Smaak en kleur van drinkwater zijn afhankelijk van het soort ruwwater waarvan het wordt gemaakt en van de wijze waarop het gezuiverd wordt om het geschikt te maken voor consumptie. Er zijn strikte regels opgesteld voor de smaak en de kleur van het water. Dit zijn normen voor stoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar die wel kleur- of smaakveranderingen in het drinkwater kunnen veroorzaken. U kunt daarbij denken aan stoffen als ijzer en mangaan. Daarnaast heeft decennialang chloor een belangrijke rol gespeeld voor de waterzuivering. Chloor doodt ziekteverwekkers namelijk zeer effectief, maar geeft als ‘bijwerking’ een duidelijke smaak aan het water. Chloor heeft ook bijgedragen aan de betrouwbaarheid van drinkwater dat uit oppervlaktewater is bereid. Het gebruik van chloor is echter vanaf 2005 niet meer toegestaan als primair desinfectiemiddel, in plaats daarvan gebruiken waterleidingbedrijven nu ozon en in toenemende mate ultraviolet licht (UV). FLESSENWATER Flessenwater is momenteel hip en een vaste waarde in het straatbeeld geworden. Overal ziet u mensen met flesjes rondlopen om de hele dag de dorst te kunnen lessen. Het flessenwater is dan ook niet aan te slepen bij de supermarkten. Veel mensen zijn van mening dat mineraalwater uit de supermarkt gezonder is dan leidingwater, maar zij beseffen niet dat ongeveer 40 procent van al het water dat u in de supermarkt kunt kopen REPORTAGE eigenlijk gewoon kraanwater is. Bovendien bevatten veel soorten flessenwater meer ongezonde stoffen dan u voor mogelijk zou houden, zoals uit een Amerikaanse test bleek waarbij ruim 100 merken flessenwater (inclusief de A-merken die u ook in Nederland kunt kopen) werden onderzocht. Buiten al deze gezondheidsaspecten is dit ‘veredeld kraanwater’ vaak ook een enorme aanslag op je portemonnee, om nog maar niet te spreken over de flinke milieubelasting die al die plastic flessen en kartonnetjes met zich meebrengen. BRONWATER Het beste water is volgens veel onderzoekers dan ook natuurlijk bronwater. Dit is water dat honderden tot duizenden jaren lang door de natuur is gefilterd. De natuurlijke waterbron waar dit water vandaan komt ontstaat als water door diverse bodemlagen heen sijpelt totdat het op een onverzadigbaar stuk grond terechtkomt.Opdezeplekontstaatvervolgens een stroming. Door de druk die daarbij wordt opgebouwd komt het water weer naar buiten, en vormt zo een waterbron. Doordat dit water talloze jaren lang langzaam door de aarde is gefilterd, is het water nooit blootgesteld aan onze huidige verontreiniging. Daarnaast is natuurlijk bronwater rijk aan mineralen, zoals bicarbonaat, sodium, calcium, magnesium en zwavel. Een ander groot voordeel van natuurlijk bronwater is dat deze meestal een pH waarde heeft die licht basisch is, dus met een waarde tussen de 7.35 en 7.45, al hangt dit wel af van de bron waar u het water vandaan haalt. Maar de allerbeste reden om natuurlijk bronwater te drinken, is misschien wel dat het zo ontzettend lekker is. Geen enkel water, of het nu uit de kraan komt of uit de fles, haalt het bij de schone en frisse smaak van natuurlijk bronwater. De betere natuurvoedingswinkels en waterwinkels in grote steden verkopen natuurlijk bronwater in een glazen fles (nooit in plastic kopen), maar dat past niet binnen ieders budget. Als gevolg daarvan houden de meeste mensen het maar bij flessenwater uit de supermarkt of ze drinken gewoon kraanwater, want dat is direct voorhanden, wordt goed gecontroleerd en maakt niet ziek. WATERFILTERS Maar ook kraanwater is niet altijd een gezond alternatief. Zo hebben vooral oudere huizen loden leidingen waarvan bekend is, dat zij lood kunnen afgeven aan het drinkwater. Lood behoort tot de zware metalen en is zeer schadelijk voor onze gezondheid, vooral voor de gezondheid van onze kinderen. Wanneer je uitgaat van natuurlijk bronwater, dan zijn kraanwater en flessenwater dus eigenlijk geen goed alternatief. Een alternatief is dan het filteren van kraanwater. Door te filteren haalt u namelijk een groot deel van de schadelijke stoffen uit leidingwater. Bovendien maken sommige waterfilters het water basisch en voegen ze talloze gezonde mineralen toe aan het drinkwater. HARD EN ZACHT WATER De hardheid van water wordt gevormd door de hoeveelheid kalk en magnesium die in het water is opgelost. De hardheid is in Nederland heel divers. In sommige streken is het water veel zachter dan in andere streken. Dit komt omdat het water uit verschillende bronnen komt. Wel moet elk water qua hardheid aan bepaalde normen voldoen. Zo moet de hardheid tussen 5,6 dH en 14 dH liggen. In Nederland komt er over het algemeen hard water met veel calcium en magnesium uit de kraan. Uit onderzoek is gebleken dat hard water waar kalk in zit, zorgt voor een hoger energieverbruik. Bovendien heeft u met hard water ook veel meer shampoo, wasmiddelen en zeep nodig. En laat nu juist in Nederland voornamelijk hard water worden GOUDA Living 44
RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0