Gouda Living editie 21 (maart 2018)
Fun & Easy going Californische wijnen Een halve eeuw geleden telde Californië nog een handvol wijnboeren. Ga er nu eens heen. De wijnen, van al die wijnhuizen achter de 1.600 kilometer lange kustgordel, genieten van wereldfaam. En de Zinfandel is populairder dan ooit. Dat wordt genieten; easy en met fun. te kunnen maken voor de diensten van de missiepost. KIEM VOOR BEDRIJFSTAK De geschiedenis van de Californische wijnen voert terug naar de Franciscaner missio- narissen. Toen de zonnige staat nog onder Mexicaans gezag viel, richtten bevlogen monniken langs de kust 24 missieposten op. Ze begonnen in het zuidelijke San Diego en op één dag reizen van de vorige stichtten ze de volgende. De laatste langs deze ‘Konink- lijke weg’, de Camino Real, kwam in 1823 in Sonoma gereed, ten noorden van San Francisco. Daar volgde pater Altimera het voorbeeld van zijn collega’s. Hij legde er de kiem voor wat later een toonaangevende bedrijfstak zou worden. De Hongaarse graaf Agoston Haraszthy hielp hem. In 1857 plantte hij de eerste Europese rassen. Nu beslaat het wijnbouwgebied van Californië meer dan 208.000 hectare - zo’n 350.000 voetbal- velden bij elkaar - en telt de staat meer dan 1.600 wijnhuizen. Zelfs beroemdheden als regisseur Francis Ford Coppola hebben er hun eigen wijnhuis. D ruk, druk. Of toch niet? In Californië is slow living al jaren een ingebur- gerd begrip. Als antwoord op de eeuwig durende ratrace neem je vooral tijd voor jezelf. Heerlijk wandelen over het strand, genieten van een sfeervol diner en ook zeker van een goed glas wijn. Slow benadrukt de kwaliteit van het moment. Aan de zonnige westkust van Amerika spreken de inwoners uit ervaring. In de staat, die grossiert in zon, zee en zand, zongen de Beach Boys al decennia geleden over Good Vibrations en Surfin’ USA. Nummers als deze weerspiegelden toen al de Californische mentaliteit. Gebaseerd op een uitbundige zon en een extraverte levensstijl vertalen de Amerikanen die houding in fun en easy going. EASY GOING Ook de wijnen uit de Golden State stemmen met dat gevoel overeen. “Vooral hier in het noorden zijn wij gezegend met zeer stabiele weersomstandigheden”, zegt een wijnmaker in de kleine Sonoma Valley. “De beschutte valleien zorgen voor een mild klimaat. De winters zijn kort en zacht. En in het lange, warme groeiseizoen, schijnt de zon voort- durend. Bovendien zorgt mist regelmatig voor verkoeling. Neem dat en de vruchtbare, vulkanische grond, en je begrijpt waarom er de laatste jaren bijna geen slechte jaar- gangen zijn geweest. Easy going dus, voor ons als wijnmakers.” FRUITIG APERITIEF Ook bij Mumm Napa herkennen ze de Cali- fornische mentaliteit in hun mousserende wijnen. “Veel bezoekers denken dat ze onze Sparkling Wines uitsluitend op bijzon- dere momenten kunnen schenken”, vertelt de dame die bezoekers rondleidt. “Maar gelukkig weten inmiddels veel meer mensen dat een mousserende wijn ook heel geschikt is als fruitig aperitief.” De bezoekers, casual gekleed met korte broek en poloshirt, knikken instemmend. Easy going, that’s the way. Om het Champagnehuis toch enige stijl mee te geven, heeft Mums Napa een chique galerie met landschapsfotografie op het kwaliteits- niveau dat past bij de wijnen die volgens de traditionele methode worden gefabriceerd. En dat op steenworp afstand van Mission Sonoma, waar pater José Altimera in 1824 de eerste wijnranken plantte om miswijn ‘Slow benadrukt de kwaliteit van het moment’ GOUDA Living 48 REIZEN
RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0