Gooi- en Vechtstreek Living editie 29 (voorjaar 2022)

VOORWOORD Jaargang 08 - editie 29 - VOORJAAR 2022 GOOI- EN VECHTSTREEK LIVING HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK ‘Interviewmet Michael Varekamp’ Column Probeer je emotie uit te schakelen Health & Wellness De Gripvrouw maakt uw badkamer weer veilig Culinair Koken in oorlogstijd Via via mocht Edward Reekers een keer auditeren in een poging frontman te worden van zijn toentertijd favoriete band: Kayak. In een repetitieruimte in Aalsmeer vroegen de gastheren welk nummer hij had ingestudeerd. “Eh… maakt niet uit, speel maar iets, ik val wel in”, antwoordde Reekers die alle liedjes van deze toen al gevestigde band kon dromen. Onze reporter Arjan Klaver ging op bezoek bij Edward Reekers. Maakt fruit dik? Over deze vraag doen de wildste geruchten de ronde en bestaan er heel wat misverstanden. Sommige mensen die gewicht willen verliezen vermijden fruit en vruchtensappen, omdat dit dikmakers zouden zijn. Fruit bevat inderdaad meer calorieën dan bijvoorbeeld groente, maar nog altijd veel minder dan vlees of producten met vet of extra suikers. Het is zeer onverstandig om geen fruit meer te eten om gewicht te verliezen. Redacteur Bert Moons zoekt uit waarom… Bent u ook zo’n zoetekauw? Veel mensen drinken hun koffie met suiker: één schepje, twee schepjes, soms wel drie. Zo’n hoeveelheid is van de bijzondere, maar natuurlijke zoetstof Stevia niet aan te raden. Eenmespuntje van dit mierzoetemiddel maakt het donkere vocht al rijp voor de gootsteen. Stevia komt uit een plantje dat van oorsprong alleen in het noordelijke deel van Zuid-Amerika voorkomt. Inwoners van Paraguay en Brazilië gebruiken de gedroogde bladeren al honderden jaren voor het zoeten van hun thee. Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat – midden in de Tweede Wereldoorlog – Koken … nu! verscheen, met als ondertitel Recepten voor distributie- en oorlogstijd. De auteur was Mia de Kok. Achter dit schrijverspseudoniem gingen drie Rotterdamse huishoudschoolleraressen schuil, die de huisvrouw – want koken was toen vrouwenwerk – behulpzaam waren bij het samenstellen van smakelijke en verantwoorde maaltijden met verkrijgbare ingrediënten. Er staan natuurlijk recepten in, maar er is ook een hoofdstuk over brandstofbesparing. Dat is nu weer heel actueel. Ook bijzonder zijn de ‘vervangingsgerechten voor vleesch’ en het lange hoofdstuk met eenpansgerechten. Culinair historica Christianne Muusers dook voor ons weer in de kookboeken van weleer en schotelt ons een recept voor van Visragout in schelpen. Dit en nog veel meer treft u aan in deze voorjaarseditie van Gooi- en Vechtstreek Living. Wij wensen u eindeloos veel leesplezier! Patrick de Koning - Hoofdredactie Gooi- en Vechtstreek Living ABONNEMENT Belangstellenden voor Gooi- en Vechtstreek Living die een nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidingsgebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,– over te maken op rekening NL13ABNA0609831275 ten name van Rex Support BV te Rotterdam onder vermelding van Gooi- en Vechtstreek Living en het afleveradres. DIGITAAL Wilt u de Gooi- en Vechtstreek Living ook digitaal ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@rexmagazines.nl en u zult na verschijning van iedere editie een link ontvangen naar de digitale online versie. Beste lezer, Met gepaste trots presenteren wij u de negenentwintigste editie van Gooi- en Vechtstreek Living, speciaal gemaakt voor inwoners in deze regio. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving 5

RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0