Amersfoort Living editie 30 (winter 2019/20)

AMERSFOORT Living 23 CULINAIR LEUKE WEETJES OVER CHOCOLA • Chocola zit vol flavanolen. Dit zijn anti- oxidanten die een positief effect op de bloedvaten hebben. • De nationale saus van Mexico is er een gemaakt van … chocola. Die kan er wat vreemd donker uitzien, maar de smaak maakt alles goed! • In 1981 ging er chocola (M&M’s) mee de ruimte in, aan boord van het ruim- teveer Columbia. Op foto’s uit die tijd is te zien hoe de astronauten de snoepjes richting hun mond ‘gooien’. Een grappig gezicht, zo in een omgeving zonder zwaartekracht. • Cadbury bracht een wel heel exclusieve chocoladereep op de markt. De prijs: ruim 1600 dollar per stuk. Je hebt dan wel een wikkel van eetbaar goud. • Bewaar chocola niet in de koelkast, want dan moet hij er ook weer uit. Tempera- tuurschommelingen kunnen de chocola een witte waas bezorgen. Dat ziet er toch net wat minder smakelijk uit. Ook de textuur gaat erop achteruit. • Hoe puurder de chocola, hoe langer je hem kunt bewaren. • België, bekend om zijn chocola, intro- duceerde in 2013 postzegels met een chocoladesmaak. Extra lekker om aan te likken. SCHOKKENDE CHOCOLADE Dominique Persoone Uitgeverij Lannoo € 5,99 (verkrijgbaar via bol.com ) ISBN 9789401455671 In dit boek verklapt Dominique Persoone chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verlei- delijkste chocoladesnoepjes, je eigen huis- bereide frisco’s (ijs op een stokje), groot- moeders truffels en chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, made- leines en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vragen weinig kookervaring. Iedereen kan ze met veel plezier maken … en opeten! I LOVE CHOCOLADE Dom Ramsey Veltman Uitgevers € 27,50 ISBN 9789048314430 In dit boek kom je alles te weten over de populairste verwennerij ter wereld. Ontdek hoe cacaobonen worden omgezet in choco- lade, wat de belangrijkste chocolade produ- cerende landen zijn en waarom chocolade zo verslavend is. Lees hoe je kwaliteit ontdekt, een breed scala aan smaken onderscheidt en hoe je jouw eigen choco- lade maakt van cacaobonen. Achter in het boek vind je bijzondere chocoladerecepten, een chocolatier waardig. MEXICAANSE WARME CHOCOLADEMELK Voor 1 persoon Meng 2,5 dl volle melk, 1 eetlepel rauweca- caopoeder, 50 g fijngehakte pure chocolade, 1 theelepel fijne tafelsuiker, ¼ theelepel vanille-extract, ¼ theelepel kaneel en een snuf chilipoeder in een kleine pan met dikke bodem. Breng het geheel al kloppend op matig vuur aan de kook. Voeg naar smaak meer chilipoeder toe. Wacht tot het borrelt en laat het al kloppend nog 2-3 minuten sudderen. Serveer. SPAANSE WARME CHOCOLADEMELK Voor 1 persoon Doe 1 theelepel maizena en 1 theelepel rauwecacaopoeder in een kleine pan met dikke bodem. Meet 2,5 dl volle melk af en klop wat van de melk door het maizena- mengsel tot het glad is. Voeg de resterende melk toe met 50 g fijngehakte melkchoco- lade en breng het geheel al kloppend op matig vuur aan de kook. Wacht tot het borrelt en laat het al kloppend nog 2-3 minuten sudderen. Serveer. RECEPTEN UIT: I LOVE CHOCOLADE, DOM RAMSEY

RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0