Gouda Living editie 36 (winter 2021)

HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR GOUDA, REEUWIJK EN WADDINXVEEN G O U DA Jaargang 9 - editie 36 - WINTER 2021 ‘Interviewmet Nina June’ Column Hoog? Tsja…, Wat is hoog? Buitenleven Krijg grip op gladde vlonders Culinair Oliebollen van de Verstandige kock

HOME FLOORSTORE HOME INTERIOR CONCEPTS Kanaaldijk 32 B  Waddinxveen 0182-239999  info@home oorstore.nl WWW.HOMEFLOORSTORE.NL DE SPECIALIST VOOR UW PVC VLOER 500M2 PVC VLOEREN DESIGN CENTER

INHOUD Column 15 Hoog? Tsja…, Wat is hoog? 50 Help! Het is uitverkoop Huis & Interieur 12 Creëer deze winter sfeer in uw woning met een haard 13 Start verkoop nieuwbouwproject Ikaros in Zoetermeer 26 10 tips voor een betere nachtrust 30 Schoon&Fris met een douchewc 43 Een mooie tafel is de helft van het feestplezier Culinair 09 Cocktailworkshops en events in SpeakEasy stijl 16 Makkelijk en snel authentiek Surinaams koken 22 Chocola, het bruine goud 25 Tiramisu wereldberoemd en hemels lekker 28 Truffels, de zwarte diamanten van de keuken 36 Oliekoeken - Lekkernij uit de 17de eeuw 41 Garnalen een explosie van smaak 44 Culinair genieten en vergaderen in een rustieke omgeving Health & Wellness 38 Rhassoul de natuurlijke reiniging Fashion 10 Het stalen Atelier met de mannen van goud Buitenleven 46 Voorkom gladde vlonders Reizen 19 Almenwelt Lofer - Top skigebied voor gezinnen Overig 05 Voorwoord 06 Interview met Ben van den Dungen 32 Puzzel&Win 34 An Inspirational Winter 48 Interview met Nina June WINTER 2021 G O U DA HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR GOUDA, REEUWIJK EN WADDINXVEEN G O U DA Jaargang 9 - editie 36 - WINTER 2021 ‘Interviewmet Nina June’ Column Hoog? Tsja…, Wat is hoog? Buitenleven Krijg grip op gladde vlonders Culinair Oliebollen van de Verstandige kock Hoofdredactie Patrick de Koning Eindredactie Xilvania Koense Oplage 15.000 exemplaren Productie / Uitgave Rex Magazines Vormgeving Rex Support BV, Rotterdam Redactie Arjan Klaver, Bert Moons, Martine Hafkamp, Patrick de Koning, Yvonne Stoevelaar, Xilvania Koense, Christianne Muusers, Sandra van Houwelingen, Robert Verheem, Janneke Sinot, Hans Heesterbeek E-mail: redactie@rexmagazines.nl Fotografie Peter Putters, Christianne Muusers, René Egbring, Thijs Groeneweg Advertentie-exploitatie Sabrina Bonarius, Chris Slop Tel: 010-4764372 E-mail: sales@rexmagazines.nl Verschijningsdata maart / juni / september / december Verspreidingsgebied Selectief huis-aan-huis in Gouda, Waddinxveen en Reeuwijk en verzending aan leestafels in de omgeving. Digitale versie De digitale versie van Gouda Living is terug te vinden op http://www.issuu.com/rexmagazines. Hier vindt u ook oude edities terug in ons digitale archief. Copyright © 2021 Gouda Living Alle rechten voorbehouden. De redactie van Gouda Living is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Meer informatie vindt u op onze website: www.goudaliving.nl 06 22 19 26 GOUDALiving 3 COLOFON

INDUSTRIËLE GLAZEN DEUREN VOOR WONING & KANTOOR Oostpolderweg 1  Moordrecht 0182-375502  info@glasxl.nl WWW.GLASXL.NL

VOORWOORD De opstart van zijn carrière heeft de kenmerken van de romantiek van een jazzmusicus. Na amper 16 lentes verliet hij de middelbare school. Hij werd leerling kok in de horeca waar voorts muzikanten, muziekhandel Servaas en de plaat Round Midnight van Miles Davis de wegwijzers waren naar zijn ultieme escape: een succesvol bestaan als jazzsaxofonist, docent en criticus. Onze reporter Arjan Klaver ging op bezoek bij Ben van den Dungen. Douchen is voor ons in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Maar stelt u zich nu eens voor, dat ook uw achterwerk na ieder toiletbezoek fris gewassen wordt. Net zo fris als na een verkwikkende douche! Tot enkele jaren geleden was dit duur en omslachtig, want u had namelijk een toilet én een bidet nodig. Met de komst van de douchewc heeft u nu echter alles in één. Geen apart bidet meer, maar gewoon een all-in-one douchewc of de douche(föhn) functie toevoegen aan een bestaand (inbouw)toilet. De traditie van oliebollen eten op oudjaar of op kermissen is al eeuwenoud. Het oudste recept staat in een Nederlands kookboek uit 1667, De verstandige kock. Daar heten ze oliekoeken. Maar de naam is nog ouder. De klucht Teeuwis de boer van Samuel Coster (1579-1665) werd in 1612 door de Amsterdamse rederijkerskamer d’Eglantier opgevoerd. Als boer Teeuwis advies vraagt aan advocaat Bartelt, geeft die hem volgens de wet weinig kans in zijn zaak. “Soo segh ick, dat de wetten niet een olyecoeck en deughen”, roept de boer. Culinair historica Christianne Muusers dook voor ons weer in de kookboeken van weleer en schotelt ons een recept voor dit gewone volksvoedsel voor. Lekker slapen, het klinkt zo eenvoudig. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Sta jij ’s morgens op met pijn in je rug? Lig je ’s avonds urenlang te piekeren voordat je de slaap kunt vatten? Hoor je ’s nachts elk uur de klok slaan? Met deze 10 tips van Janneke Sinot slaap je sneller in en stap je de volgende ochtend fris en kwiek weer uit bed. Dit en nog veel meer treft u aan in deze wintereditie van Gouda Living. Wij wensen u eindeloos veel leesplezier! Patrick de Koning - Hoofdredactie Gouda Living ABONNEMENT Belangstellenden voor Gouda Living die een nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidingsgebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,– over te maken op rekening NL13ABNA0609831275 ten name van Rex Support BV te Rotterdam onder vermelding van Gouda Living en het afleveradres. DIGITAAL Wilt u de Gouda Living ook digitaal ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@rexmagazines.nl en u zult na verschijning van iedere editie een link ontvangen naar de digitale online versie. Beste lezer, Met gepaste trots presenteren wij u de zesendertigste editie van Gouda Living, speciaal gemaakt voor inwoners van Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen. HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR GOUDA, REEUWIJK EN WADDINXVEEN G O U DA Jaargang 9 - editie 36 - WINTER 2021 ‘Interviewmet Nina June’ Column Hoog? Tsja…, Wat is hoog? Buitenleven Krijg grip op gladde vlonders Culinair Oliebollen van de Verstandige kock GOUDALiving 5

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Peter Putters GOUDALiving 6 INTERVIEW BEN VAN DEN DUNGEN: ‘IK KAN MATELOOS MET IETS BEZIG ZIJN’ De opstart van zijn carrière heeft de kenmerken van de romantiek van een jazzmusicus. Na amper 16 lentes verliet hij de middelbare school. Hij werd leerling kok in de horeca waar voorts muzikanten, muziekhandel Servaas en de plaat Round Midnight van Miles Davis de wegwijzers waren naar zijn ultieme escape: een succesvol bestaan als jazzsaxofonist, docent en criticus: Voilà, Ben van den Dungen. Het boek ‘Nooit meer slapen’ van Willem Frederik Hermans zal in het verleden ongetwijfeld vaak onder het hoofdkussen van Van den Dungen hebben gelegen. Het is een avontuur van de jonge geoloog Alfred Issendorf die een wetenschappelijke reis onderneemt naar Finnmarken, in het noorden van Noorwegen, waar ‘s zomers de zon nooit ondergaat. De nimmer aflatende nieuwsgierigheid van de hoofdpersoon behoort eveneens tot de deugden van Van den Dungen. ‘De basis van een creatief spectrum is nieuwsgierigheid.’, liet hij eens optekenen. Deze deugd zat hem ook in de weg op de middelbare school. “Voor mijn cijfers hoefde ik niet van school af”, blikt de 61-jarige Van den Dungen terug op zijn wat rusteloze jeugdtijd in Den Haag. “Maar ik wist echt niet wat ik op school moest zoeken. Ik maakte een duikeling van gymnasiast

GOUDALiving 7 via havist en kwam daarna voor een dichte schooldeur te staan. Tegelijkertijd wist ik ook niet wat ik wilde. Een beroepskeuze bracht ook geen soelaas. Tussen de 3000 beroepen zat er geen enkele tussen waar ik zelfs een klein beetje warm van werd.” Van den Dungen verliet zijn ouderlijk huis en betrok een kamer in Den Haag die hij via een baantje als leerling kok bekostigde. Hij volgde nog een blauwe maandag een koksopleiding. “Tot je pensioen in een keuken staan was niet bepaald wat ik voor ogen had tot mijn pensioen”, voegt hij eraan toe. ETALAGE Via uitstapjes in de wereld van de expressie en amateurgezelschappen, met onder meer acteur Peter van der Linden die samen met regisseur Erik Vos en acteurs als Do van Stek toneelgroep Appel had opgericht, kwam er licht in zijn zoektocht naar de escape die zijn leven zou bepalen. Van den Dungen vond deze in een etalage van Servaas. Deze muziekhandel was destijds gevestigd op de Riviervismarkt, hoek Schoolstraat tegenover de Grote Kerk in het centrum van Den Haag waar nu een Engelse pub The Fiddler is gevestigd. “Ik stond samen met een vriend voor de etalage. We spraken af dat hij de trompet zou kopen en ik de saxofoon. Dit instrument zou mij een prachtige ‘escape’ bieden te midden van op dat moment een maatschappij waar ik me niet thuis voelde. Opmerkelijk was dat ik totaal geen muzikale opvoeding had genoten. Hoewel? Toen ik weer thuis woonden, zat ik in het begin behoorlijk te hannesen met de sax. Ik oefenden me rot. Soms luisterde mijn vader mee. Opeens corrigeerde hij me. Wat bleek? Voor de oorlog probeerde hij met veel ijver de pianotoetsen te doorgronden. Hij had dus enige kennis van muziek. Dat moment was voor mij een openbaring.” BLUF EN BRANIE Uiteraard kon in de aanloop naar een succesvolle carrière bij Van den Dungen wat Haagse bluf niet uitblijven. De eerste uitvoering op zijn sax was voor een kindertheater. Zijn branie werd geprikkeld om een muziekstukje voor dit theater in een opnamestudio te spelen. “Het betrof King Of The Road van Roger Miller”, vertelt hij met een aanstekelijke lach op zijn gezicht. “Na een minuut moest ik stoppen. ‘Een aanfluiting’, aldus de opnameleider. Desalniettemin ben ik doorgegaan. Op de muziekschool welteverstaan. Voordat ik voor het volgen van een klassieke opleiding werd aangenomen op het Koninklijk Conservatorium Den Haag, had ik een professionele altsaxofoon gekocht. Ik kreeg onderricht van Leo van Oostrom, Ruud Brink, Ferdinand Povel, Sandy Moss en Sal Nestico. Met de altsaxofoon. Daar had ik geen band mee. De eerste paar jaar leerde ik klassiek en jazz en koos uiteindelijk voor de laatste muziekstroming. Zeker toen ik de plaat Round Midnight van Miles Davis beluisterde. Weergaloos. Via Leo van Oostrom kreeg ik structuur in mijn studie. Toegegeven, jazz was nog niet helemaal mijn kopje thee. Ik hield toen van rock en jazzrock. Enfin, mijn bestemming als jazzcomponist en -muzikant kreeg vorm. In mijn opleiding heb ik daar keihard aan gewerkt. Zelf in de tijd dat ik moest revalideren van een ernstige peesblessure aan mijn linkerpink. Ik kon niet spelen. Ik schreef dus in die tijd de solo’s van Michael Brecker op papier die hij op de iconische dubbelelpee Smokin’ In The Pit speelde. Een enorme klus. Maar ik kan nu eenmaal mateloos met iets bezig zijn als het me boeit.” PRIJZEN Van den Dungen studeerde in 1988 cum laude af. Al in 1983 speelde hij latin jazz in de groep Nueva Manteca, waar hij tot op de dag van vandaag toe behoort. Samen met Jarmo Hoogendijk richtte hij in 1984 een gezamenlijk kwintet op, dat tussen 1985 en 2004 met succes door Europa toerde en verschillende albums uitbracht. Ook prijzen werden in de wacht gesleept. In 1985 sleepte de band de NOS Meervaart Jazzprijs in de wacht. Hij speelde ook in de superband van Louis van Dijk, maar kreeg al snel een toenemende interesse in wereldmuziek en studeerde in Cuba, Colombia en India. Naast zijn eigen kwartet - Ciao City - speelde hij ook in groepen als Fra Fra Sound en Tango Extremo. De Hagenaar is mateloos doorgegaan met liveoptredens en produceren. Dit jaar bracht hij met het Ben van den Dungen Quartet onder meer het album ’Live At Lux & Tivoli’ uit. Het album, met het prachtige After The Rain en Wise On, is opgenomen tijdens twee livestreamconcerten in het Theater Lux in Nijmegen en Tivoli Vredenburg in Utrecht. “Het maken van jazzmuziek heeft echter niets te maken met inspiratie”, duidt Van den Dungen. “Alles wat ik voel en beleef op muzikaal gebied zie en hoor ik dagelijks om me heen. Er is meer dan genoeg. Daar heb je geen boek voor nodig. Het ontstaan en het ontwikkelen van muziek is dus een organisch proces. Een perpetuum mobile. Ik luister nu naar Franse chansons. Denk aan Serge Gainsbourg en Charles Aznavour. Het is altijd altijd gaaf om de jazzmuziek te delen met het publiek. Ik geniet er elke dag van.” INTERVIEW

Enjoy Schlosshotel Sophia 1 Enjoyhotel de Kruishoeve 18 Enjoy Berghotel Vue 14 Enjoyhotel Riche 15 Enjoyhotel Spoorzicht & SPA 19 Enjoyhotel Hof van Twente 16 Enjoyhotel Harz 20 Enjoy Rathaushotels 21 Enjoy Eifelhotel Daun 11 Enjoy Weinhotel Veldenz 9 Enjoyhotel Bottler 10 Enjoyhotel Hutter 8 Enjoyhotel Greetsiel 5 Enjoyhotel Marleen 3 Sauerland Enjoy Alpin Hotel 2 Enjoyhotel Heiderhof 12 Enjoyhotel Ruyghe Venne 17 Enjoyhotel Lanaken 13 Enjoyhotel Zur Krone 7 Enjoyhotel Ie-Sicht 6 Enjoyhotel am Rhein 4 Ontvangst met warme lunch of ko e met gebak 4 x Overnachting met uitgebreid “Enjoy” ontbijtbu et 4 x Warme lunch of lunchpakket 4 x Driegangenkeuze menu Ko ecorner: ko e en thee gehele dag GRATIS Dagelijks alle drankjes van 17:00 t/m 24:00 GRATIS Bieren, wijnen, fris- en vruchtendranken, jenevers en apfelkorn Avondvullende entertainment programma’s Hierbij wordt regelmatig een bittergarnituur geserveerd GRATIS div. auto-, fiets- en wandelroutes en een lunchpakket GRATIS uitstapjesboekje t.w.v. €6,95 en gebruik infotheek Inbegrepen bij uw 5-daagse alles-inclusief vakantie: Alles inclusief hotels in de mooiste vakantiegebieden van Nederland, België en Duitsland! Al 28 jaar de scherpste prijs! 28 Hoe kan het voor zo’n prijs in 2022? 5 dagen eten, drinken, slapen en entertainment. Alles-inclusief! €269,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 169,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €239,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 159,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €319,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €219,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €239,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 179,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 174,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 159,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 199,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 179,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 179,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 159,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 159,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 179,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €239,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 159,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €249,95 p.p. 5 DAGEN VANAF €239,95 p.p. 5 DAGEN VANAF € 159,95 p.p. 5 DAGEN VANAF Kijk voor actuele aankomstdata en prijzen op: www.enjoyhotels.nl of bel 020 - 225 48 84 Enjoy garantie: kosteloos omboeken bij negatief corona reisadvies! De vanaf prijs is de laagste prijs voor een bepaalde aankomstdatum. Prijzen variëren per aankomstdatum. Alle fouten voorbehouden en exclusief eventuele toeristenbijdrage. 1 3 20 17 19 16 11 13 21 2 5 7 12 9 10 18 8 15 14 4 6

CULINAIR Een cocktail laat zich het best omschrijven als een ijs gekoelde gedistilleerde drank, gemixt met zoete, zure of bittere ingrediënten en geserveerd in een speciaal voor cocktails ontworpen glas. Meestal bevatten deze alcohol zoals wodka, rum, tequila, whisky, jenever, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer alcoholvrije cocktails. Elke moment van de dag heeft wel zijn specifieke cocktail. Cocktails met schitterende namen zoals: Margarita, Long Island Tea, Cosmopolitan of Espresso Martini. COCKTAILWORKSHOPS Tijdens de workshop leren de bartenders je zelf de overheerlijkste cocktails maken. Treedt binnen in de magische wereld van het cocktail shaken en leer al haar geheimen. Dat kan in de stijlvolle Speakeasy bar van ‘The Holy’ Spirits, op locatie thuis of op kantoor. Leuk met vrienden, als bedrijfsuitje, teambuilding of voor een jubileum. Dit kan al vanaf 8 personen. Hun professionele bartenders leren je graag alle kneepjes van het vak. COCKTAILPARTY’S In de geheime Speakeasy bar organiseren ze ook ‘Secret Cocktailparty’s’, maar kan er ook een (bedrijfs)feest, kerst- of nieuwjaarsborrel tot 40 personen gefaciliteerd worden. Dit is tevens mogelijk op locatie; de bartenders zijn met hun cocktails in te zetten op een event een (bedrijfs)feest of een gala. Helemaal in stijl en smaakvol. COCKTAILBOXEN Helemaal van deze tijd zijn de goed gevulde Cocktailbox. Met de bijhorende online cocktailworkshop leer je eenvoudig thuis cocktails maken en heb je straks de skills van een echte bartender. The Cocktail Box bestaat uit een exclusieve cocktail set in een mooi doos en alle tools en ingrediënten om de cocktails te maken. Met de bijgevoegde QR-code kan je gebruik maken van de online Cocktail instructie video. WAT IS EEN SPEAKEASY BAR? The Holy Spirits serveren hun cocktails vanuit een zogenaamde ‘Speakeasy’. Een geheime bar geïnspireerd op de gelegenheden in Amerika die tijdens de drooglegging gedurende de jaren 20 illegaal alcoholische drank verkochten. Helemaal in die tijdgeest is de locatie van hun Speakeasy ook geheim en kom je alleen binnen met een wachtwoord. THE HOLY SPIRITS The Holy Spirits Cocktails & Workshops is een premium cocktail Company dat zich richt op het maken van cocktails met alleen ingrediënten van de beste kwaliteit. Hun motto is: ‘zorg voor een onvergetelijke cocktailervaring, voor elke klant, in elke slok, elke keer weer.’ Een mooie en daadkrachtige manier van ondernemerschap die de wereld verrijkt met heerlijke smaken, mooie cocktails en sublieme belevenissen. MEER WETEN? Ga dan naar WWW.THEHOLY.SHOP en schrijf je in voor een event dat je nooit meer vergeet! Cocktailworkshops en events in SPEAKEASY STIJL GOUDALiving 9 Cocktails bestaan al sinds 1800 en zijn vandaag de dag helemaal hot. Bij het maken van een goede cocktail gaat het om kennis en vaardigheid van de juiste ingrediënten, het creëren van de juiste smaak en specifieke bereidingstechnieken. Sinds kort is dit ook voor jou binnen handbereik, want dat is precies wat jij gaat leren tijdens de cocktail workshop van The Holy Spirits. Tekst: Patrick de Koning Foto’s: The Holy Spirits (Thijs Groeneweg)

Afgelopen oktober was het dan eindelijk zo ver, de officiële opening van Nederlands grootste goud- en zilveratelier, verricht door wethouder Léon Soeterboek en burgemeester Foort van Oosten. Een volgende stap in het avontuur dat Ed Nobel is begonnen op 19-jarige leeftijd, met zijn eerste eigen atelier bij zijn ouders in de garage. Nu bijna 35 jaar later heeft hij zijn dromen omgezet in een maar liefst 600 m2 groot atelier voor custom-made sieraden, om de klant de ultieme beleving te kunnen bieden. Het nieuwe gebouw is dan ook een echte eyecatcher midden in het centrum van Spijkenisse. Met vijvers om het gebouw en een loopbrug over het water om bij de ingang te komen. Ook is er een eigen parkeerterrein voor bezoekers. Het stalen Atelier met de mannen van goud is open! FASHION Tekst: ARobert Verheem Fotografie: Juweliersbedrijf Ed Nobel GOUDALiving 10

Wilt u een keer vrijblijvend de collecties bekijken en de gepassioneerde goudsmeden aan het werk zien, maak dan een afspraak (0181 613 727) of kom langs op Vredehofplein 7 in Spijkenisse. Vredehofplein 7, 3201 CT Spijkenisse | 0181 613 727 | www.ednobel.nl | Parkeermogelijkheid op eigen terrein Zodra je het pand betreed weet je niet wat je ziet! Heel veel staal en dus een industriële uitstraling, maar door het gebruik van diverse andere materialen is er een geweldig warme ambiance, waardoor je je direct welkom voelt. Ook bijzonder is de openheid van het atelier, waardoor je zicht heb op de goudsmeden en steenzetters. Ed vertelt trots dat hij niet alleen de inrichting zelf ontworpen en bedacht heeft, maar ook dat hij en zijn geweldige team medewerkers heel veel zelf hebben gerealiseerd in de bouw. ‘Voor ons is ligt lassen en het werken met metaal dan ook dicht bij ons eigen ambacht, het smeden van goud en de creativiteit die je daar ook voor nodig hebt’ aldus Ed. Het gebouw is zo ontworpen en ingericht dat de bezoekers in alle rust en privacy een sieraad kunnen uitzoeken of deze zelf te ontwerpen, met hulp van een specialist. Op de vraag aan Ed waarom mensen uit het hele land naar hem toe komen, zegt hij: ‘Dat komt omdat wij custom-made trouwringen en juwelen maken die geheel naar wens van de klant zijn ontworpen. En doordat wij nog ambachtelijk smeden is elk sieraad uniek. Wij doen niet aan 3D gegoten of geprinte sieraden, want dat is nooit zo mooi als een hand gesmeed sieraad, nog los van de mindere kwaliteit. Onze klanten komen voor ons vakmanschap.’ FASHION GOUDALiving 11

Kiest u voor het knapperende vuur van een houthaard, een inbouwhaard of juist voor het gemak van een gashaard? Van een strakke, gesloten gashaard met een moderne uitstraling tot een nostalgische openhaard, bij Hooijer Haarden en Vloeren uit Amersfoort zit u er altijd warmpjes bij.. “Waar uw haard is, is uw huis”, aan het woord is René Hooijer van Hooijer Haarden en Vloeren. “Wij hebben zo onze visie op het hart van uw huis. Een vernieuwende visie waarbij wij haarden als halffabrikaten zien en een totaalplaatje leveren. Knapperende vlammen tussen robuust natuursteen. Flakkerend licht achter glas. Dáár is de intimiteit voelbaar. Deze wonderlijke aantrekkingskracht van haarden ervaart u ook in onze showroom. Vanaf de eerste stap die u binnen zet, zult u onder de indruk zijn van de prachtige haarden, hout- en gaskachels en houten vloeren. U proeft de sfeer. Oogstrelende openhaarden tussen houten vloeren, strak gestuukte wanden en ruw beton. Het eigentijdse design van de showroom en de aandacht die we daaraan besteed hebben, tekent onze aanpak. Ook van uw haard, schouw en/of vloer willen we méér maken dan een los product in de ruimte. Dat is een kwestie van maatwerk en perfectie.” MAATWERK Hooijer Haarden en Vloeren is al jaren een vertrouwde naam op het gebied van exclusieve haarden, met hoogstaande merken als Boley, Metalfire, M-Design en Bellfires voor een unieke vuurbeleving. Het maken van maatwerk openhaarden is één van de specialiteiten van het gepassioneerde team van Hooijer Haarden en Vloeren. Niet alleen particulieren, maar ook architecten en aannemers weten ons werk te waarderen. Wij denken mee in het ontwerp, maar ook de praktische uitvoering en het gebruik.” Daarnaast levert Hooijer Haarden en Vloeren ook authentieke houten vloeren en traditioneel parket Art Gallery Voûte Grote Markt 39 A | Schiedam | Open op afspraak Schilderijen | Bronzen beelden | Fotografie Gratis proefplaatsing | KunstCadeauBon Bekijk onze collectie op www.ArtGalleryVoute.com Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang uitnodigingen voor onze exposities Januari t/m maart 2022: expositie Herman van Veen van onder andere Chapel, stoere, robuuste vloeren. Ook de tapis legwijze in verschillende legpatronen zoals visgraat of Hongaarse punt behoort tot hun specialiteiten. INTERESSE? Wilt u er komende winter ook warmpjes bijzitten? Breng dan nu een bezoek aan de showroom in Amersfoort. Het maken van een afspraak wordt aanbevolen. Hooijer Haarden en Vloeren De Stuwdam 21, Amersfoort T. 033-4799947 www.haarden-vloeren.nl Creëer deze winter sfeer in uw woning met een haard HUIS & INTERIEUR Tekst: Patrick de Koning Foto’s: Hooijer Haarden en Vloeren GOUDALiving 12

HUIS & INTERIEUR De verkoop van het nieuwbouwproject Ikaros in Zoetermeer is gestart. De verkoop van de 46 appartementen vindt online plaats. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf, met behulp van de online woningzoeker, inschrijven op hun favoriete woning(en) via www.ikaroswonen.nl. Aan de rand van de wijk Meerzicht worden 46 kwalitatief hoogwaardige, duurzame en luxueuze koopappartementen gerealiseerd, die in een compacte bebouwing van 10 lagen op een prominente locatie aan het Zalkerbos worden gesitueerd. De gasloze appartementen, variërend van 65 m2 tot 172 m2, kennen een hoogwaardige afwerking, zonnige ligging en lage maandelijkse energiekosten door onder andere HR++ glas en het gebruik van duurzame energieopwekking. De moderne en lichte woningen zijn gelijkvloers, bereikbaar met de lift en hebben royale balkons en terrassen, variërend van 11 m2 tot 99 m2. Bezoekers en bewoners kunnen gebruik maken van de twee liften die zich in Ikaros bevinden. Ikaros heeft een eigen privé parkeerterrein, dat plaats biedt aan 55 auto’s. Fietsen kunnen veilig en makkelijk worden gestald in de fietsenstalling op de begane grond, waar bewoners ook per appartement de beschikking hebben over een eigen berging van ca. 6 m2. In het appartementengebouw zal ook een gezamenlijke ruimte worden gecreëerd met pantry en toilet, die door alle aanwezige voorzieningen zal aanvoelen als een grote huiskamer. Zo wordt er door projectontwikkelaar Chronos gestreefd naar een optimaal wooncomfort voor alle bewoners van Ikaros. PLANNING De verkoop van Ikaros wordt verzorgd door Holland Huis Makelaars uit Zoetermeer. Holland Huis Financiële Diensten kan tegen BEZOEK GRIPFACTORYANTISLIP.COM OF BEL 0348-203000 GRiPFACTORY INNOVATIVE ANTI-SLIP PRODUCTS FOR EVERY SURFACE KRIJG GRIP OP GLADDE VLOEREN Bestel uw GripFactory Antislip Tapes direct bij de bron en krijg maar liefst 10% KORTING met de code TAPES10PROCENT. Geldig tot en met 31-03-2022 Tekst: Patrick de Koning Foto’s: Holland-Huis Makelaars aantrekkelijke advieskosten gunstige hypotheken verstrekken. Na de inschrijfperiode die loopt tot en met 15 december 2021, staat de start bouw gepland voor het eerste kwartaal van 2022. De oplevering van Ikaros is naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van 2023. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Holland Huis 079-3420261 of nieuwbouw@holland-huis.nl. Holland Huis Makelaars Parkdreef 348, Zoetermeer T. 079-3420261 www.holland-huis.nl Start verkoop nieuwbouwproject Ikaros in Zoetermeer GOUDALiving 13

Update uw TV met Sound & Design Soundbar & muzieksysteem: BeoSound Stage vanaf € 1.599,- Werkt met uw TV, Spotify, Airplay 2, Bluetooth, Chromecast & TuneIn. Aert van Nesstraat 56, Rotterdam • 010-2362324 • www.bocr.nl BeoSoundBalance in 3 varianten vanaf € 2.000,- p.s. BeoSound Level in 2 varianten vanaf 1.249,- p.s. BeosoundEmergebookshelf speaker vanaf €599,- p.s.

COLUMN Tekst: Martine Hafkamp Foto’s: Fintessa HOOG? TSJA…, WAT IS HOOG? MARTINE HAFKAMP IS DIRECTEUR VAN FINTESSA VERMOGENSBEHEER UIT BAARN EN SCHRIJFT COLUMNS OVER FINANCIËLE ZAKEN VOOR DIVERSE TIJDSCHRIFTEN EN WEBSITES. DAARNAAST IS ZIJ REGELMATIG TE GAST IN HET RTL7-PROGRAMMA BUSINESS CLASS VAN HARRY MENS. ZIE WWW.FINTESSA.NL De AEX-index ging nog niet zo lang geleden met gemak door de grens van 800-punten. En dat terwijl de 700-puntengrens nog maar goed vier maanden daarvoor werd gepasseerd. Het jaar 2021 is alleen daarom al een historisch mooi beursjaar. Het ene hoogste punt ooit na de andere is op de borden gezet. Dat geldt niet alleen voor de AEX, maar ook voor de Dow, de S&P 500 en de Nasdaq. Beleggers hebben hun koerswinsten met een brede glimlach kunnen incasseren. Ondertussen hebben velen toch enige vorm van hoogtevrees. Het is dan niet verwonderlijk dat er steeds vaker wordt gewaarschuwd voor het feit dat de markt inmiddels wel erg aan de prijs is en dat de koersen wel moeten dalen. . Staat de beurs hoog? Tsja, het kan inderdaad moeilijk ontkend worden dat sommige aandelen wel erg prijzig zijn geworden na een rally van pakweg twintig maanden. Toch lijkt enige nuance op zijn plaats. Een kleine blik terug in de tijd kan soms verhelderend werken. De voorloper van de AEX-index, de EOE-index, zag in 1983 het levenslicht. Er was toen nog geen euro, maar teruggerekend in deze munt startte de index op een niveau van 45 punten. In 1985 werd de 100-punten grens gepasseerd. Een mooie bevestiging van de rally die toen gaande was. Op een stand van 100 punten stond de index wel hoog en het gevaar van een crash hing in de lucht. Inderdaad, die crash kwam en wel in 1987, maar in 1995 slechtte de AEX-index toch de 200-puntengrens. Hoog! Crashgevaar! Hmm…de AEX steeg verder, naar 300 punten twee jaar later, in 1997. Dat was toch al een topjaar, want in hetzelfde jaar werd tevens de 400-puntengrens genomen. Hoog! Dat moet wel fout aflopen! Ach, de AEX steeg door en passeerde in 1998 de 500-puntengrens. Hoog! Een crash is onvermijdelijk! Helaas voor alle doemdenkers, de AEX steeg door. Naar 600 punten in 1999 en een jaar later werd zelfs de 700-puntengrens gepasseerd. Hoog! Dat moet wel fout aflopen! Inderdaad, deze keer kregen de beren gelijk. Het liep zo fout af dat het tot in 2021 zou duren voor de 700-puntengrens opnieuw werd gepasseerd. De moraal van dit verhaal? Op de beurs komt het uiteindelijk altijd weer goed. Alleen duurt het de ene keer wat langer dan de andere keer. Maar geduld wordt beloond. Beleggen doe je voor de lange termijn, tenslotte. En, records zijn dus van alle tijden. Het loont overigens de moeite om eens een logaritmische grafiek op de index los te laten. Gewone grafieken lijken in tijden van sterke koersstijgingen altijd sterk op de linkerkant van een behoorlijk steile kerstboom. Dat geeft echter een vertekend beeld. Een stijging van 100 naar 200 punten is procentueel hetzelfde als van 200 naar 400 en van 400 naar 800 punten. Dat komt in een gewone grafiek niet tot uiting. Die overdrijft sterk. Een logaritmische grafiek geeft een betere weergave van de realiteit. Die ziet er veel rustiger en minder bullish uit. Een beurswijsheid luidt: ‘It’s not a stockmarket but a market of stocks’. Een index is geen ondeelbare eenheid , maar een gemiddelde van een aantal totaal verschillende aandelen. Dat gemiddelde zegt weinig over de onderliggende realiteit. De hoogte van de AEX zegt dus niet alles over de inhoud ervan. Wanneer iemand zegt dat een beurs hoog staat moet u dat wel in uw achterhoofd houden. Hoe hoog indices ook staan, er blijven altijd interessante beleggingsmogelijkheden. Bovendien is ‘hoog’ een buitengewoon aan tijd gebonden begrip. GOUDALiving 15

CULINAIR Tekst: Sandra van Houwelingen Fotografie: Sorgh & Hoop MAKKELIJK EN SNEL AUTHENTIEK SURINAAMS KOKEN KOOP NU DE KRUIDENPASTA’S VAN SORGH & HOOP! Per 1 februari te koop: het eigentijdse Surinaamse kookboek met verhalen en makkelijke en snelle recepten met de kruidenpasta’s voor iedereen met een volle agenda die graag zelf Surinaams wil koken! Huiskip & Ons Belang niet pittig 15 min. niet pittig 15 min. 4 porties 15 min. Surinaamse Hindoestaanse Kipkerrie Plan • 90 gram Hindoestaanse Kerriepasta van Sorgh & Hoop • 3 El olijfolie of zonnebloemolie • 1 middelgroot ui (ongeveer 100 gram) • 1 tomaat (ongeveer 100 gram) • 400 gram kipfilet of veggie kip of tofu • Zout of bouillonpoeder en peper naar smaak • 4 rotieplaten, naan, rijst of broodjes Prep • Snij de kipfilet, veggiekip of tahoe in blokjes • Snij de ui in stukjes • Snij de tomaat fijn Plezier • Bak ui met olie en voeg de kerriepasta toe • Roerbak 2 minuten en voeg kip, veggiekip of tahoe toe • Roerbak 3 minuten op middelhoog vuur • Voeg de blokjes tomaat toe • Sluit de pan 5 minuten totdat alles gaar is • Breng op smaak met peper en zout • Warm de rotie, naan of rijst op óf snij de broodjes open! Psst . . . • Voeg 300 gram gesneden sperzie- of snijbonen toe als de kip gaar is • Roerbak 300 gram gesneden spitskool of spinazie mee • Voeg gekookte aardappels en gesneden kousenband toe & Eigentijds Surinaams kookboek met eenvoudig te bereiden, gezonde recepten en smakelijke verhalen van de Surinaamse tantes Huiskip Ons Belang Voor info specerijen, meer recepten, info. kookboek, missie.. GOUDALiving 16

CULINAIR niet pittig 15 min. niet pittig 15 min. 4 porties 15 min. Surinaamse Creoolse kip Plan • 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop • 400 gram filet van kip óf veggie kip • 1 ui (ongeveer 100 gram) • 100 gram tomatenblokjes vers of uit blik • 1 El ketjap manis óf suiker • 3 El olijfolie Prep • Snij 1 ui fijn • Snij de tomaten fijn of maak het blikje tomaat open • Snij het vlees in blokjes Plezier • Verwarm 3 EL olie, ui en Creoolse specerijenpasta in een koekenpan. • Voeg kip toe en roerbak +/– 4 minuten totdat het gaar is • Nu tomaten erbij en 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur • Voeg ketjap toe en roerbak 2 minuten op hoog vuur Psst . . . • Voeg peper, zoute ketjap of zout naar smaak toe • Vervang kip door filet van vlees of vis, garnalen óf groenten • Wil je meer saus, voeg tomaten of tomatenblokjes uit blik toe • Serveer met rijst, gebakken banaan, kousenband, sperziebonen óf roerbakgroenten niet pittig 15 min. niet pittig 15 min. 4 porties 15 min. Surinaamse Javaanse ketjap kip Plan • 90 gram Javaanse Kruidenpasta • 300 gram filet van kip óf veggie kip • 2 El olijfolie • 1 ui • 2 El ketjap manis • 200 ml kokosmelk • 200 gram gesneden sperziebonen, kousenband of snijbonen Prep • Snij de ui fijn • Snij de kip in blokjes • Snij de bonen in kleine stukjes Plezier • Verwarm de olie en voeg ui en de kruidenpasta toe en bak kort • Voeg de kip of veggie kip toe en roerbak in 3 minuten gaar • Voeg ketjap, kokosmelk en bonen toe en sluit de pan tot groenten beetgaar zijn. Psst . . . • Voeg madame Jeanet of zwarte peper en zout naar smaak toe • Voor meer saus voeg je extra kokosmelk toe • Eet met rijst of Javaanse Bami • Strooi er lekker veel seroendeng en gefruite uitjes over! GOUDALiving 17

Als je gaat trouwen, is het uitzoeken van trouwringen een van de hoogtepunten. Daar moet je rustig de tijd voor nemen. Bij Ed Nobel hebben we die tijd voor je. Onze trouwringen worden met de hand vervaardigd en zijn dus voor elk trouwstel custommade. Per paar vanaf € 1.995,­ Per paar vanaf € 2.395,­ Per paar vanaf € 1.695,­ Je verlovingsring verwerken in je trouwring Ook als je je bestaande (verlovings)ring wilt verwerken tot trouwring zijn er diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld een ring die naadloos om je bestaande ring past zodat het één mooi geheel wordt. Atelier voor custom-made juwelen Vredehofplein 7, 3201 CT Spijkenisse | 0181 613 727 | info@ednobel.nl | www.ednobel.nl

REIZEN In het hart van de Pinzgau en gelegen in de drielandenhoek tussen Salzburg, Tirol en Beieren, vinden we het Salzburger Saalachtal met zijn pittoreske dorpjes Lofer, Unken, St. Martin en Weissbach en de skigebieden Almenwelt Lofer en Unken Heutal. Hier hebben talloze generaties leren skiën en ieder jaar reizen vele gezinnen naar dit vakantieparadijs met de mooie sneeuwzekere pistes. Dit gebied wordt door velen met recht het juweeltje van de Salzburgse Alpen genoemd. Hier is gezinsvriendelijkheid geen leeg woord, maar een passie voor het leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze regio door bezoekers uit binnen- en buitenland jaar in, jaar uit wordt beschouwd als het meest familievriendelijke skigebied in Oostenrijk. Almenwelt Lofer is de afgelopen jaren als skigebied uitgegroeid tot een topbestemming voor gezinnen. Oostenrijk’smooiste skialm met 46 km pistes en 10 kabelbanen is de ideale familiebestemming in termen van sneeuwzekerheid en de kwaliteit van de liften. Een nieuwe 8-persoons stoeltjeslift is bovendien vorige winter in gebruik genomen. Deze ultramoderne lift met een capaciteit van maar liefst 3400 personen per uur is onder meer uitgerust met stoelverwarming en een automatische kinderbeveiliging. Hiermee is Lofer het eerste skigebied in de wereld dat over twee kindvriendelijke 8-persoons stoeltjesliften beschikt. GOEDKOOP EN GEZINSVRIENDELIJK! Veel specialistische tijdschriften en websites hebben de Almenwelt Lofer al onderscheiden voor skiplezier en kindvriendelijke pistes. In combinatie met de vriendelijke prijzen voor de liftpassen heeft dit skigebied heeft goede naam opgebouwd onder met name gezinnen. Zo kunnen gezinnen kiezen voor een dagkaart of een meerdagenkaart. Tijdens het hoogseizoen is er de zesdagenkaart voor gezinnen met kinderen tot 15 jaar voor slechts € 560. In het laagseizoen van 12 maart tot 3 april 2022 kost deze skipas slechts € 415. SNEEUWZEKERHEID Maar liefst 70 sneeuwkanonnen ondersteunen Vrouw Holle en zorgen voor sneeuwzekerheid op maar liefst 75% van de pistes. Hierdoor is de kwaliteit van de pistes gedurende het seizoen gegarandeerd. COMBITICKET SKI & THERMEN Wie naast skiën ook nog wil ontspannen is er een combiticket: 1 dag skiën in de Almenwelt en 4 uur in de Rupertustherme Bad Reichenhall (incl. Familiezwembad) voor € 58 per volwassene. Tickets hoeven overigens niet dezelfde dag te worden ingewisseld. WINTERPLEZIER VOOR JONG EN OUD Ook buiten de gebaande paden van de regio is er tijdens de winterperiode zoveel te doen! Verliefde stelletjes maken een romantische wandeling door het ondergesneeuwde dal, senioren lopen met sneeuwschoenen door de glinsterende diepe sneeuw en kinderen rodelen samen met hun ouders van de Hochalm en Maria Kirchental. Tijdens de après-ski treffen jong en oud elkaar alvorens men na een laatste ‘Einkehrschwung’ in één van talrijke hotels en pensions van de lokale specialiteiten geniet. Of u nu als gezin het skiën wilt ontdekken, met de skitochten de afgelegen pieken wilt verkennen of gewoon de winter in al haar pracht wilt ervaren. Het ALMENWELT LOFER Top skigebied voor gezinnen Tekst: Patrick de Koning Foto’s: Almenwelt Lofer Salzburger Saalachtal en haar bewoners maken uw vakantie tot de mooiste dagen van het jaar. SKISEIZOEN START MEDIO DECEMBER Het winterseizoen 2021/22 begint op 11 december 2021 en loopt door tot 3 april 2022. Almenwelt Lofer Tel.: 0043 / 6588/8450- 0 www.skialm-lofer.com Info für Reservierungen / Buchungen: Salzburger Saalachtal Tourismus T. +43 (0) 65 88 83 21 info@lofer.com, www.lofer.com MAATREGELEN COVID-19 De veiligheid en gezondheid van medewerkers en gasten staat hoog in het vaandel bij Almenwelt Lofer. In verband met COVID-19 hanteert Almenwelt Lofer naast de geldende overheidsvoorschriften aanvullende regels. Deze kunt u vinden op https://www.skialm-lofer. com/en/facts/covid-19-safety-precautions. FEITEN EN CIJFERS ALMENWELT LOFER • 46 km pistes (75% besneeuwd) waarvan 32 km blauw, 12 km rood en 2 km zwart; • Twee kabelbanen, drie stoeltjesliften (een zeszits en twee achtzits), vier skiliften en 140meter magisch tapijt (transportband); • 4 km wandelroutes en een hooggelegen langlaufparcours met kleedkamers; • 12 live webcams op www.skialm-lofer. com. GOUDALiving 19

Welkom bij Binnenkort schittert in de Goudse Wijk Oosterwei een unieke eyecatcher. Dit nieuwe luxe maar ook duurzame woongebouw op de hoek van de Sportlaan en de Bernadottelaan zal iedereen verbazen. Groenstaet heeft een eigen karakter die tot uiting komt in de groene afwerking, duurzame materialisatie en bijzondere details. Groenstaet combineert aangenaam en sfeervol wonen met duurzaam en gezond wonen. De appartementen zijn volledig gasloos, energiezuinig en maken gebruik van zonne-energie. Op deze manier draagt u bij aan een beter milieu. Daarnaast leeft u in een gezond en zuurstofrijk leefklimaat. Zo zijn de balkons voorzien van clematis en een steeneik en is de buitenruimte groen ingericht. Ook kunt u gebruik maken van drie elektrische deelauto’s. Door de aanwezigheid van een groot aantal gemeenschappelijke ruimten is er ingezet op een grote mate van socialisatie en collec- tiviteit. Op de begane grond aan de binnenzijde van het gesloten bouwblok wordt een riant binnenplein gerealiseerd, het Lenny Kuhr-plein. Wonen in Groenstaet betekent dat u klaar bent voor de toekomst. Het complex en de individuele woningen zijn niet alleen levensloopbestendig maar tevens afgestemd op de eisen en wensen van de 50+er. SCHRIJF U NU IN ! Het (woon)programma • 59 levensloopbestendige appartementen bestemd voor de verhuur en de verkoop variërend in oppervlakte van 72 tot 122 m2 en een berging in de kelder • Een ondergrondse parkeergarage met plek voor 58 auto’s • Een buitenparkeerplaats met plek voor 38 auto’s • Drie elektrische deelauto’s en drie laadvoorzieningen • 24 woningen (onzelfstandig) voor mensen met een zorgindicatie • Elk appartement heeft haar eigen balkon met een fenomenaal uitzicht • Een Grand Café met terras, een binnenplein en een collectieve daktuin • Start bouw wordt verwacht egin 2022, verwachte oplevering juli 2023 • Woningprijzen van € 369.000 tot € 650.500 v.o.n. Groenstaet Makelaardij info@groenstaet-makelaars.nl www.groenstaet-makelaars.nl Tel. (0182) 52 33 15 Huysvisie Makelaars rotterdam@huysvisie.nl www.huysvisie.nl Tel. (010) 4412 541 VERKOOP- EN VERHUUR INFORMATIE

CHOCOLA, het bruine goud GODENSPIJS Al bij de Maya’s en Azteken was chocola een ‘godenspijs’ en een belangrijk handelsartikel. Ze gebruikten de beste cacaobonen als ruilmiddel. Van de rest maakten ze chocoladedrank, een delicatesse die aan de extreem rijken was voorbehouden. Voor een kop echte xocolatl moest de gewone man een jaarinkomen neertellen! Tot in de achttiende eeuw bleef de drank een privilege voor de adel en geestelijken. Pas tijdens de industriële revolutie werd chocola toegankelijk voor het gewonere volk, dankzij uitvindingen als de persmachines van Félix Gomme en de Nederlandse apotheker Van Houten. Onbetaalbaar is chocola gelukkig niet meer, maar het is nog altijd een luxeproduct. ZAADJES EN ZEEWIER Het belangrijkste ingrediënt van chocola is cacao. Dit is het zaad van de cacaoboom, die groeit in plantages rond de evenaar. De boom kan zo’n 12 meter hoog worden en draagt na twee tot vijf jaar bloemen. Uit één op de honderd bloemen groeit een langwerpige vrucht: de cacaovrucht. De binnenkant bestaat uit witte pulp, waaruit zaadjes worden gehaald die later de bonen worden. Daarin bevindt zicht de kostbare cacao. Twee keer per jaar wordt de cacao geoogst: in de lente en de herfst. Dit oogsten is een nauwkeurig werkje dat meerdere maanden duurt. Voordat de cacao als bijvoorbeeld een chocoladereep in onze supermarkten belandt, wordt er nog suiker en cacaoboter aan toegevoegd. Voor wie iets bijzonders wil, is er chocola met zeewier, wasabi of gember en limoen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook bonbons met peper, lavendel en avocado. CHOCOLADEDROMEN Nu hoef je het genieten van chocola niet te beperken tot het eten en drinken ervan. Zo kun je in de wellnesswereld terecht voor allerlei ‘chocolade’- behandelingen. Massages, hydrotherapie, gezichtsmaskers, je kunt het zo gek niet bedenken of het bruine goud wordt erin verwerkt. Meestal gaat het daarbij om ongezoete cacao – niet echt lekker – maar bij The Chocolate Spa in het Amerikaanse Hershey gebruiken ze ook echte chocolade. Je kunt er baden in een schuimend bad van chocolademelk of kiezen voor een eetbaar gezichtsmasker. Kun je jezelf niet beheersen? Geen probleem, want snoepen mag. Leuk in eigen land: de chocoladerasul bij de Veluwse Bron. Je smeert je in met cacao en spoelt die in een nevelregen weer van je lichaam af. Met een zijdezacht huidje geniet je daarna van een versgezet kopje thee. LEES- EN KEUKENTIPS Wil je meer weten over chocola. De boeken en recepten in het kader geven meer achtergrondinformatie en recepten om zelf mee aan de slag te gaan. CULINAIR Tekst: Janneke Sinot Fotografie: William Reavell (uit I love chocolade) e.a. Zinnenprikkelend, troostrijk, gelukbrengend. Het zijn maar een paar van de vele positieve eigenschappen die aan chocola worden toegeschreven. Daarnaast is dit ‘bruine goud’ natuurlijk ontzettend lekker. Loopt het water je nog niet in de mond? Dan vast wel na het lezen van dit artikel, en het bereiden van warme chocolademelk met een pittig snufje Mexico. GOUDALiving 22

CULINAIR LEUKE WEETJES OVER CHOCOLA • Chocola zit vol flavanolen. Dit zijn antioxidanten die een positief effect op de bloedvaten hebben. • De nationale saus van Mexico is er een gemaakt van … chocola. Die kan er wat vreemd donker uitzien, maar de smaak maakt alles goed! • In 1981 ging er chocola (M&M’s) mee de ruimte in, aan boord van het ruimteveer Columbia. Op foto’s uit die tijd is te zien hoe de astronauten de snoepjes richting hun mond ‘gooien’. Een grappig gezicht, zo in een omgeving zonder zwaartekracht. • Cadbury bracht een wel heel exclusieve chocoladereep op de markt. De prijs: ruim 1600 dollar per stuk. Je hebt dan wel een wikkel van eetbaar goud. • Bewaar chocola niet in de koelkast, want dan moet hij er ook weer uit. Temperatuurschommelingen kunnen de chocola een witte waas bezorgen. Dat ziet er toch net wat minder smakelijk uit. Ook de textuur gaat erop achteruit. • Hoe puurder de chocola, hoe langer je hem kunt bewaren. • België, bekend om zijn chocola, introduceerde in 2013 postzegels met een chocoladesmaak. Extra lekker om aan te likken. SCHOKKENDE CHOCOLADE Dominique Persoone Uitgeverij Lannoo € 5,99 (verkrijgbaar via bol.com) ISBN 9789401455671 In dit boek verklapt Dominique Persoone chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verleidelijkste chocoladesnoepjes, je eigen huisbereide frisco’s (ijs op een stokje), grootmoeders truffels en chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, madeleines en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vragen weinig kookervaring. Iedereen kan ze met veel plezier maken … en opeten! I LOVE CHOCOLADE Dom Ramsey Veltman Uitgevers € 27,50 ISBN 9789048314430 In dit boek kom je alles te weten over de populairste verwennerij ter wereld. Ontdek hoe cacaobonen worden omgezet in chocolade, wat de belangrijkste chocolade producerende landen zijn en waarom chocolade zo verslavend is. Lees hoe je kwaliteit ontdekt, een breed scala aan smaken onderscheidt en hoe je jouw eigen chocolade maakt van cacaobonen. Achter in het boek vind je bijzondere chocoladerecepten, een chocolatier waardig. MEXICAANSE WARME CHOCOLADEMELK Voor 1 persoon Meng 2,5 dl volle melk, 1 eetlepel rauwecacaopoeder, 50 g fijngehakte pure chocolade, 1 theelepel fijne tafelsuiker, ¼ theelepel vanille-extract, ¼ theelepel kaneel en een snuf chilipoeder in een kleine pan met dikke bodem. Breng het geheel al kloppend op matig vuur aan de kook. Voeg naar smaak meer chilipoeder toe. Wacht tot het borrelt en laat het al kloppend nog 2-3 minuten sudderen. Serveer. SPAANSE WARME CHOCOLADEMELK Voor 1 persoon Doe 1 theelepel maizena en 1 theelepel rauwecacaopoeder in een kleine pan met dikke bodem. Meet 2,5 dl volle melk af en klop wat van de melk door het maizenamengsel tot het glad is. Voeg de resterende melk toe met 50 g fijngehakte melkchocolade en breng het geheel al kloppend op matig vuur aan de kook. Wacht tot het borrelt en laat het al kloppend nog 2-3 minuten sudderen. Serveer. RECEPTEN UIT: I LOVE CHOCOLADE, DOM RAMSEY GOUDALiving 23

NU TE HUUR Nieuw appartement In december 2021 wordt er een nieuw, royaal (65m2) appartement gerealiseerd. Speciaal bedoeld voor een echtpaar, waarvan tenminste één van de partners een zorgindicatie ZZP6 heeft. Geen indicatie? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. Ons totaal concept Wonen, dienstverlening en professionele 24-uurs zorg in één. Er wordt voor u gekookt, we bieden huishoudelijke ondersteuning en u kunt deelnemen aan alle gezellige activiteiten. Vivere Verzorgd Wonen is onderdeel van: Wilt u van Vivere uw warme thuis maken? Neem dan contact op voor meer informatie. Wij geven u graag een rondleiding, zodat u sfeer kunt proeven en het appartement kunt bekijken. De koffie staat klaar! Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht Tel. 0180 - 310180 info@sanare.nl Op een prachtige locatie in Moordrecht, omringd door een beeldentuin, vindt u onze kleinschalige zorgvilla Vivere. Hier kunt u veilig en verzorgd wonen in een gezellige, huiselijke sfeer. zorgappartement voor echtpaar BEZOEK GRIPFACTORYANTISLIP.COM OF BEL 0348-203000 GRiPFACTORY INNOVATIVE ANTI-SLIP PRODUCTS FOR EVERY SURFACE KRIJG GRIP OP GLADDE VLOEREN Bestel uw GripFactory Antislip Tegelspray direct bij de bron en krijg maar liefst 10% KORTING met de code LIQUIDS10PROCENT. Geldig tot 31-03-2022 GOUDALiving 24

Tiramisu is ontstaan in Treviso in de Veneto in Italië. Eind jaren zestig gaf de chef van het restaurant Le Beccherie één van zijn nagerechten de Venetiaanse benaming ‘tirame su’. Dat staat voor ‘pep me op’ en verwijst volgens sommigen naar het vermeende deugdzame effect van espresso en alcohol in het gerecht. Tiramisu werd in die tijd aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. SAMENSMELTING De meest karakteristieke elementen van tiramisu zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en drank. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen savoiardibiscuits, die bij ons vaak wordt vervangen door de lange vingers-koeken. Deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie Tiramisu is een Italiaans dessert, dat niet alleen in Italië erg gewaardeerd wordt. Ook bij ons vind je het op veel dessertentafels. De naam betekent letterlijk: trek mij omhoog, wat ongeveer ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’ inhoudt. De meest karakteristieke elementen van de tiramisu-smaak zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en drank. Het is trouwens een nagerecht dat je ook makkelijk zelf kan maken! en met drank besprenkeld. Om de biscuits of de lange vingers de tijd te geven om voldoende samen te smelten met de aroma’s van koffie en drank en om voldoende zacht te worden, wordt aangeraden om de tiramisu verscheidene uren of zelfs een dag voor opdienen te bereiden. DRANK BEPAALT SMAAK Oorspronkelijk werd als drank Marsalawijn gebruikt, maar vandaag worden ook heel wat andere dranken gebruikt, zoals rum, cognac, een zachte whisky, een amandellikeur zoals Amaretto of een sinaasappellikeur zoals Grand Marnier of Cointreau. Omdat de drank voor een belangrijk deel de smaak bepaalt kan hier naar believen mee geëxperimenteerd worden. De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Zabaglione is een custard van eigeel, suiker Tekst: Bert Moons Foto’s: Thinkstock en drank en wordt ook in diverse andere Italiaanse desserts gebruikt. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt traditioneel bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder. NAAR EIGEN SMAAK Eigenlijk zijn er voor tiramisu veel varianten mogelijk, maar traditioneel komt het er op neer dat mascarpone gemengd wordt met luchtig geklopte eieren met suiker. Maar je kan de eieren ook vervangen door slagroom. Ook kan er over de cacao nog een laagje citroen of sinaasappelschaafsel worden gestrooid. Nog een mogelijkheid is om geraspte pure chocola te gebruiken in plaats van cacao. Elk zijn smaak… VERS IS HET LEKKERST Tiramisu maken is heel simpel en kost niet veel tijd. Omdat er geen vuur bij komt kijken, is het ook leuk om samen met de kinderen te doen. De tiramisu is het lekkerste als hij enkele uren in de koelkast heeft gestaan. Zorg ervoor dat je verse eieren gebruikt, aangezien je de tiramisu misschien niet meteen opeet. Gebruik naar eigen smaak melk of pure chocolade. De hoeveelheid koffie en likeur bepaal je uiteraard zelf. Je kunt zelf ook bepalen hoeveel en welke chocola je gebruikt, hoeveel koffie je in de tiramisu mengt en misschien heeft tiramisu zonder alcohol wel jouw voorkeur, dan kunnen ook de kids meesmullen! Dat is het leuke van tiramisu maken: je kunt de tiramisu maken die je zelf het allerlekkerste vindt! T iramis U wereldberoemd en hemels lekker CULINAIR GOUDALiving 25

RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0