Gouda Living editie 36 (winter 2021)

CHOCOLA, het bruine goud GODENSPIJS Al bij de Maya’s en Azteken was chocola een ‘godenspijs’ en een belangrijk handelsartikel. Ze gebruikten de beste cacaobonen als ruilmiddel. Van de rest maakten ze chocoladedrank, een delicatesse die aan de extreem rijken was voorbehouden. Voor een kop echte xocolatl moest de gewone man een jaarinkomen neertellen! Tot in de achttiende eeuw bleef de drank een privilege voor de adel en geestelijken. Pas tijdens de industriële revolutie werd chocola toegankelijk voor het gewonere volk, dankzij uitvindingen als de persmachines van Félix Gomme en de Nederlandse apotheker Van Houten. Onbetaalbaar is chocola gelukkig niet meer, maar het is nog altijd een luxeproduct. ZAADJES EN ZEEWIER Het belangrijkste ingrediënt van chocola is cacao. Dit is het zaad van de cacaoboom, die groeit in plantages rond de evenaar. De boom kan zo’n 12 meter hoog worden en draagt na twee tot vijf jaar bloemen. Uit één op de honderd bloemen groeit een langwerpige vrucht: de cacaovrucht. De binnenkant bestaat uit witte pulp, waaruit zaadjes worden gehaald die later de bonen worden. Daarin bevindt zicht de kostbare cacao. Twee keer per jaar wordt de cacao geoogst: in de lente en de herfst. Dit oogsten is een nauwkeurig werkje dat meerdere maanden duurt. Voordat de cacao als bijvoorbeeld een chocoladereep in onze supermarkten belandt, wordt er nog suiker en cacaoboter aan toegevoegd. Voor wie iets bijzonders wil, is er chocola met zeewier, wasabi of gember en limoen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook bonbons met peper, lavendel en avocado. CHOCOLADEDROMEN Nu hoef je het genieten van chocola niet te beperken tot het eten en drinken ervan. Zo kun je in de wellnesswereld terecht voor allerlei ‘chocolade’- behandelingen. Massages, hydrotherapie, gezichtsmaskers, je kunt het zo gek niet bedenken of het bruine goud wordt erin verwerkt. Meestal gaat het daarbij om ongezoete cacao – niet echt lekker – maar bij The Chocolate Spa in het Amerikaanse Hershey gebruiken ze ook echte chocolade. Je kunt er baden in een schuimend bad van chocolademelk of kiezen voor een eetbaar gezichtsmasker. Kun je jezelf niet beheersen? Geen probleem, want snoepen mag. Leuk in eigen land: de chocoladerasul bij de Veluwse Bron. Je smeert je in met cacao en spoelt die in een nevelregen weer van je lichaam af. Met een zijdezacht huidje geniet je daarna van een versgezet kopje thee. LEES- EN KEUKENTIPS Wil je meer weten over chocola. De boeken en recepten in het kader geven meer achtergrondinformatie en recepten om zelf mee aan de slag te gaan. CULINAIR Tekst: Janneke Sinot Fotografie: William Reavell (uit I love chocolade) e.a. Zinnenprikkelend, troostrijk, gelukbrengend. Het zijn maar een paar van de vele positieve eigenschappen die aan chocola worden toegeschreven. Daarnaast is dit ‘bruine goud’ natuurlijk ontzettend lekker. Loopt het water je nog niet in de mond? Dan vast wel na het lezen van dit artikel, en het bereiden van warme chocolademelk met een pittig snufje Mexico. GOUDALiving 22

RkJQdWJsaXNoZXIy MTg1NTg0